PGGM verstrikt in conflict Mexico

1 Connectie

Werkvelden

Duurzame energie

Opnieuw een duurzame tegenslag. Pensioenbelegger PGGM is verwikkeld in een conflict rond de bouw van het grootste windmolenpark van Latijns-Amerika in Mexico.

In wat het grootste windmolenpark van Zuid-Amerika zou moeten worden speelt Nederland een woordje mee. Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM (vermogen 140 miljard euro) heeft een belang van 33 procent in Mareña Renovables, een project met een waarde van 840 miljoen euro. De 132 turbines – van de Deense fabrikant Vestas – zouden vanaf dit najaar stroom moeten leveren, maar het park dreigt uit te lopen op een nachtmerrie voor PGGM.

 

De Volkskrant beschrijft hoe corrupte lokale leiders de dorpelingen hebben voorgelogen en geld in eigen zak staken. De vissers maken zich zorgen over de visgronden en barricaderen het bouwterrein. Medewerkers zouden zijn gevlucht. In lokale media zijn berichten verschenen dat het project helemaal wordt afgeblazen.

 
PGGM ontkent dat de bouw wordt stopgezet. Het conflict is niet alleen financieel pijnlijk: PGGM profileert zich immers met maatschappelijk verantwoord investeren. Niet in Walmart, wel in een Mexicaans windpark dat corrupt blijkt te zijn. De website van Mareña Renovables benadrukt dat het project ook lokale gemeenschap ten goede komt, maar dat lijkt nu vooral marketing voor naïeve investeerders te zijn. Rondom het hele project hangt een sfeer van corruptie, intimidatie en gebrek aan transparantie, constateert het blad Down to earth, een onafhankelijke publicatie van Milieudefensie. PGGM zit er duidelijk mee in zijn haar. Detail: de stroom van het windpark is onder meer bedoeld voor een brouwerij van Heineken. 
 
 
Klap Spanje
Investeren in duurzame energie blijkt toch al een mijnenveld voor financiële instellingen. Nederlandse banken en pensioenfondsen die hebben geïnvesteerd in Spaanse zonneparken dreigen verlies op te lopen nu de Spaanse regering de subsidies op de tariefgarantie – die ver boven de marktprijs ligt – voor zonne-energie wil afschaffen. Die garantie zorgden ervoor dat de aanleg van zonnepanelen ruimhartig werd gefinancierd door de banken. In totaal zou er voor 30 miljard euro geleend zijn. Als de subsidie wordt geschrapt verminderen de inkomsten uit zonne-energie met 20 procent en dat zou energieconsortia in problemen kunnen brengen. En dan hebben de banken een probleem. Herfinanciering is natuurlijk mogelijk, maar de Spaanse banken hebben op dit moment al hun handen vol. De afschaffing van de subisidies zou tot een nieuwe golf van failissementen kunnen leiden.
 
Het succes van zonnestroom in Spanje heeft een wrang randje. Het zorgde ervoor dat het land nu aanzienlijk minder olie hoeft te importeren. De gesubidieerde wildgroei leidde ertoe dat de prijzen voor panelen hoog bleven. Dankzij de gulle garantiesubidie maakte niemand zich daar druk over. Maar de laatste jaren zijn de prijzen voor de panelen sterk gedaald. Zozeer dat als de Spaanse zonne-installaties nu zouden worden aangelegd er helemaal geen subsidie meer nodig zou zijn. Ook in Spanje is stroom uit zonnepanelen sinds 2013 goedkoper dan stroom van conventionele elektricieitscentrales.
 
 
Het protest in Mexico richt zich nu ook tegen buitenlandse investeringen in het algemeen