Pieper: tijd voor resultaten

3 Connecties
0 Bijdragen

Al ruim anderhalf jaar strooit Roel Pieper namens het Britse PDX met ronkende nieuwsberichten, maar concrete resultaten heeft het bedrijf nog nauwelijks laten zien. Beleggers worden langzaam ongeduldig. Een analyse.

Een bijzonder prettig podium bood het Financieele Dagblad afgelopen weekend aan oud-columnist Roel Pieper: in een interview mocht de huidige CEO van het beursgenoteerde Pursuit Dynamics (PDX) op zijn kantoor in Huntingdon uitgebreid vertellen hoe het er met zijn onderneming voor stond, waarom men in de Verenigde Staten ondernemende brokkenpiloten wél waardeert en in Europa niet (“Het is een typisch Europese ziekte om voortdurend te piepen over wat er misgaat”) en waarom hij al jaren niet meer in de Quote 500 wordt opgenomen. Pieper: “Daar sta ik niet meer in sinds de aanslag op mijn vrouw (in 2003, SV.).”
 
Positieve aandacht voor zijn persoon en zijn bedrijf, het moet ook voor de eeuwig optimistische Pieper weer even wennen zijn. Zijn naam verschijnt de laatste jaren voornamelijk in berichten over zijn vele rechtszaken en faillissementen – denk aan Eclipse, Myguide, Etirc. De curatoren zijn nog lang niet allemaal klaar met Pieper. Het FD besloot hem er niet meer naar te vragen - volgens Piepers visie wellicht typisch Amerikaans te noemen.
 
Veelbelovende patenten
 
Zelf kijkt de voormalige IT-goeroe ook veel liever vooruit, naar de aanstaande successen van zijn nieuwe project PDX, 'een aantrekkelijk bedrijf met veelbelovende patenten'. Na zijn aantreden in het najaar van 2009 wist hij de beurskoers in korte tijd meer dan te verdrievoudigen van 200 tot ruim 700 pence.
 
Maar inmiddels is de koers weer terug op een veel bescheidener niveau: rond de 325 pence. In mei zat PDX zelfs even op het niveau van bij Piepers aantreden. De veelbelovende berichten over wéér een contract met een groot bedrijf dat systemen van PDX zal gaan afnemen worden nog altijd overschaduwd door de kille cijfers: in het halfjaar dat op 31 maart eindigde steeg de totale omzet van PDX tot 105.000 pond, terwijl het operationeel verlies opliep tot 7,16 miljoen pond. 
 
Allemaal logisch, aldus Pieper: investeringen in technologie en het verkrijgen van patenten kosten geld dat je pas terugverdient als de boel daadwerkelijk draait. PDX gaat volgens hem vanaf 2012 winst maken. Tegelijk met de halfjaarcijfers maakte hij ook weer twee nieuwe deals bekend, wat het aantal grote contracten dat PDX zou hebben afgesloten op 13 brengt.
 
Niet rijk genoeg
 
Desondanks betekende de bekendmaking van de jaarcijfers eerder deze maand een flinke knauw voor de koers van PDX. Beleggers verwachten zo langzamerhand ook een keer wat concrete resultaten: “If it doesn't deliver, it's in trouble.” Blijven investeren zonder omzet te genereren kun je niet eeuwig volhouden.  Bovendien bleek Pieper al eerder wel heel enthousiast te berichten over contracten die eigenlijk nog niet helemaal rond waren. Je zou het bluf kunnen noemen. 
 
Die bekende bluf blijkt Pieper overigens nog altijd niet verleerd. Op zijn brede schouders mogen dan een imposante rij faillissementen en enkele forse schadeclaims (zo krijgt de Amerikaanse investeerder Al Mann nog altijd 13 miljoen dollar van 'm) rusten, maar dat hij tegenwoordig buiten de lijst met 500 rijkste Nederlanders valt is dus vanwege de aanslag op zijn echtgenote. Hij suggereert daarmee dat het zijn eigen keuze is om niet in de lijst vermeld te worden. 
 
Maar navraag bij de Quote-redactie leert dat Pieper pas in 2006 van de lijst af kukelde, en dat daar bovendien een heel andere reden voor is: volgens de opstellers van de lijst is hij al jaren niet rijk genoeg meer.
 
Of de positieve vooruitzichten waarmee Pieper PDX opstuwt wat steviger onderbouwd kunnen worden, zullen we de komende maanden zien.