© YouTube, Universiteit van Nederland

Pieter Tops noemt zich ten onrechte hoogleraar

Pieter Tops is al sinds 1 oktober 2018 geen hoogleraar bestuurskunde in Tilburg meer, maar hij is sindsdien die titel wel blijven gebruiken. Zowel op LinkedIn als op de site van de Politieacademie, waar hij lector is, omschrijft hij zichzelf nog steeds als hoogleraar in Tilburg. Media zoals NRC Handelsblad, de Volkskrant en Het Parool hebben hem het afgelopen jaar in artikelen over ondermijning ook steeds opgevoerd als hoogleraar bestuurskunde.

Follow the Money ontdekte afgelopen week dat Pieter Tops geen eigen profiel meer heeft op de site van Tilburg University. ‘Tops is hier sinds 1 oktober 2018 geen hoogleraar meer,’ bevestigt woordvoerder Tineke Bennema. Over de reden van Tops’ vertrek deed de universiteit in eerste instantie ‘geen uitspraken in verband met privacy’. Dat riep de vraag op of de universiteit aan Tops wel eervol ontslag heeft verleend. Daarop liet de woordvoerder weten dat Tops een tijdelijk contract had, dat van rechtswege afliep. ‘Dat komt neer op eervol ontslag.’

Aan het vertrek van Tops is geen enkele ruchtbaarheid gegeven. Hij heeft ook geen afscheid gekregen op de universiteit. Tops (geboortejaar 1956) is ieder geval nog te jong om met emeritaat te gaan. 

Hoewel Tops dus al bijna een jaar weg is als hoogleraar, blijft hij zichzelf wel zo noemen. In de media en het openbaar bestuur gaat iedereen ervan uit dat Tops nog steeds hoogleraar is. Na publicatie van het geruchtmakende rapport De achterkant van Amsterdam dook hij overal in de media op als hoogleraar bestuurskunde, bijvoorbeeld in Het Parool, de Volkskrant, NRC Handelsblad, en bij de NOS.

Tops houdt het beeld dat hij nog steeds hoogleraar is zelf actief in stand. Een maand na zijn vertrek sprak hij als hoogleraar bestuurskunde de Kamer toe over ondermijning. Voor die hoorzitting leverde Tops een position paper in bij de Kamer op 27 oktober 2018, die hij ondertekende met ‘Prof.dr. Pieter Tops (UvT, Politieacademie)’. Hij was toen dus al bijna een maand geen hoogleraar meer. Op zijn LinkedIn-profiel omschrijft Tops zichzelf, een jaar na zijn vertrek, nog steeds als ‘hoogleraar bestuurskunde Tilburg area.’ 

Ook op de site van de Politieacademie, waar Tops sinds 2007 lector is, staat er op zijn profielpagina dat hij hoogleraar bestuurskunde in Tilburg is. Tops doceert er naast ‘Ondermijning’ ook het vak ‘Weerbaarheid en integriteit.’ 

Vertrouwenscrisis

Tops was tot 2013 ook bestuurder op de Politieacademie, maar moest daar vertrekken na een zeer kritisch rapport over de problemen met het politieonderwijs. ‘Door het ontbreken van sturend vermogen van de leiding is een niet meer oplosbare vertrouwenscrisis ontstaan,’ zo schreef onderzoeker Peter Vogelzang destijds. Sindsdien is Tops er alleen nog maar lector. 

Op de website van Tilburg University mag Tops dan geen eigen profiel meer hebben, maar elders op de site staat hij op een avond met als thema ‘De verleiding tot crimineel gedrag’ nog wel degelijk aangekondigd als hoogleraar. Op de Wikipediapagina over Pieter Tops staat dat hij hoogleraar bestuurskunde is aan Tilburg University maar de link naar zijn profiel op de site van de universiteit is dood (404). Na vragen van Follow the Money laat de universiteit weten dat ze Tops gevraagd hebben de titel niet meer te gebruiken en waar nodig correcties aan te brengen. 

Follow the Money heeft de afgelopen dagen regelmatig schermafbeeldingen gemaakt van de internetprofielen van Tops. Opvallend is dat de correcties ook vijf dagen na de eerste vragen van Follow the Money nog niet zijn doorgevoerd. 

Vrijdagochtend bracht Tops het volgende bericht naar buiten: ‘Sinds 1989 ben ik in diverse wetenschappelijke functies verbonden geweest aan de Universiteit van Tilburg. Formeel liep mijn benoeming als (bijzonder) hoogleraar bestuurskunde per 1 oktober 2018 af. Er zijn  gesprekken gevoerd om deze benoeming te continueren dan wel verder uit te bouwen in de richting van een academische werkplaats ondermijning. Een eindconclusie is nog niet bereikt. 

Intussen geldt dat ik op dit moment gewoon bestuurskundige ben en lector aan de Politieacademie. Als daaromtrent in publieke uitingen onduidelijkheid is ontstaan, betreur ik dat. Ik verspreid dit bericht naar aanleiding van vragen van het platform Follow the Money.’