Pijngrens

2 Connecties

Relaties

Brexit

Werkvelden

Beleggen
46 Bijdragen

Beleggers raken ongevoelig voor alarmerende signalen uit de markt, constateert belegger Jan Dwarshuis. Aardverschuiving Brexit maakt nog geen deukje in hun optimisme. En dat burgers niet in paniek raken door een dreigende systeemcrisis vanuit Italië is helemaal zorgwekkend.

De pijngrens van beleggers is de afgelopen decennia vakkundig omhoog geschroefd. Niets lijkt investeerders meer van de wijs te kunnen brengen. Een aantal jaren geleden zorgde een orkaan in de Golf van Mexico nog voor paniek, vandaag de dag maakt niemand zich meer druk. Beleggers duwen ondertussen de rente naar een nieuw dieptepunt en accepteren zelfs een negatieve rente voor tien jaar en langer.

Normaal

Het ‘nieuwe normaal’ zorgt ervoor dat een Brexit wordt afgedaan als een normaal risico voor de financiële markten.

Het ‘nieuwe normaal’ zorgt ervoor dat een Brexit wordt afgedaan als een normaal risico voor de financiële markten

De alarmerende woorden van verschillende titanen in de financiele wereld worden eenvoudig weggewuifd door centrale bankiers en politici. De wereldwijde koersdaling vlak na de Brexit was een uitgelezen kans voor bedrijven om tegen een rente van nul procent nog meer van hun te dure aandelen terug te kopen. Maar ook sommige centrale banken doen mee aan dit spel. De balans van de Zwitserse Nationale Bank herbergt een indrukwekkende portfolio van vele tientallen miljarden Zwitserse Franken in aandelen.

Focus

De Brexit zorgt ervoor dat beleggers zich focussen op de verkeerde aandachtspunten, terwijl tegelijkertijd hun zorgvuldig opgebouwde rijkdom geplunderd wordt. De economische situatie in Europa is nog steeds te kwalificeren als depressief. Het is niet zo vreemd dat verschillende bankaandelen nieuwe all time lows aantikten deze week, om over de worstelende verzekeraars maar te zwijgen. De Brexit is in mijn ogen slechts een verschijnsel in een lang Europees ziektebeeld.

Jan Dwarshuis

Zorgwekkend is dat er eigenlijk niets is opgelost en het er kennelijk ook niet toe doet

Diepe Sporen

Zorgwekkend is dat er eigenlijk niets is opgelost en het er kennelijk ook niet toe doet. Griekenland is niet opgelost. Japan met haar demografische en deflatoire impact doet er ook niet toe. Dat China eerdaags geen liquide reserves meer heeft en afstevent op een klassieke crash in vastgoed doet er ook niet toe. En dat de wereldwijde schuldenquote sinds 2007 met 50 procent gestegen is, maakt ook niet uit. En dan hebben we het nog niet over de vluchtelingencrisis die Europa al geruime tijd teistert en een (lage) volatiele olieprijs die wereldwijd diepe sporen achterlaat in cruciale sectoren.

De kans op een recessie in de VS is volgens Deutsche Bank inmiddels toegenomen tot 60 procent omdat de economie heel langzaam tot stilstand gaat komen. De algemene verwachting is dat voor het vierde kwartaal op rij de bedrijfscijfers in de VS zullen afbrokkelen. In het eerste kwartaal van 2016 zijn er 50 procent meer Chinese bedrijven bankroet gegaan dan een jaar geleden, hetgeen ondergetekende aan 2007 doet denken. Europa valt heel langzaam uit elkaar en heeft te maken met een Italiaanse bankencrisis die zo maar kan omslaan in een systeemcrisis. Een oude stelregel op de beurs is dat een gezonde financiële sector nodig is voor een solide bullmarkt. U kunt zelf de conclusie trekken. De pijngrens van burgers en beleggers is opgeklopt naar een duizelingwekkend niveau.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen