
Vergroening en verduurzaming zijn nodig als klimaatoplossing. Pakken ze ook zo uit of zijn het nieuwe verdienmodellen? Lees meer
Terwijl de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan evidenter is, bloeit de markt voor vergroening op. Wie verdient er aan de wens voor een groenere wereld? Follow the Money onderzoekt of vergroening en verduurzaming uitpakken zoals ze bedoeld zijn, of dat het enkel leidt tot nieuwe verdienmodellen.
’s Werelds grootste CO2-handelaar worstelt met de pijnlijke feiten over zijn verdienmodel
‘Natuurbescherming struikelt voorwaarts, van het ene falende beleid naar het andere’
Groene fondsen stellen hun duurzaamheidslabel massaal naar beneden bij
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
CO2-compensatie staat op een kantelpunt
Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot
Europese Commissie wil regels tegen greenwashing van beleggingsfondsen aanscherpen
BlackRock: ’s werelds grootste greenwasher
Podcast | ‘De financiële sector is niet op aarde gezet om de wereld te redden’
Terugkijken: ‘De groene trucs van de financiële sector’
Het meer van Kariba in het Matusadona National Park in Zimbabwe. © ANP, Koos van der Lende / Africa Medi
’s Werelds grootste CO2-handelaar worstelt met de pijnlijke feiten over zijn verdienmodel
De Zwitserse klimaatadviseur en CO2-handelaar South Pole verkeert in zwaar weer nadat Follow the Money onthulde dat het bedrijf lange tijd grotendeels waardeloze CO2-certificaten heeft verkocht. South Pole’s ceo en mede-oprichter Renat Heuberger deed die publicatie af als ‘valse informatie’. In een uitgebreid interview dat onderzoeksprogramma Argos met hem had, verweerde Heuberger zich. We houden ook deze uitspraken tegen het licht.
Eind februari kreeg Renat Heuberger, mede-oprichter en ceo van klimaatadviesbureau en CO2-handelaar South Pole, het zoveelste telefoontje van een kritische journalist. De 46-jarige Zwitser moest zijn bedrijf al wekenlang tegenover de pers verdedigen. De reden: eind januari toonde Follow the Money aan dat South Poles belangrijkste CO2-compensatieproject veel minder klimaatwinst opleverde dan het bedrijf beweerde.
Ruim 60 procent van de CO2-kredieten die South Pole met het Kariba-bosproject in Zimbabwe creëerde, is volgens interne analyses alleen op papier gerealiseerd. Zo is 27 miljoen ton CO2 – vergelijkbaar met zeven keer de jaarlijkse uitstoot van heel Amsterdam – nooit gecompenseerd en grotendeels alsnog de lucht ingegaan.
Nadat South Pole ontdekte dat het een grove fout had gemaakt, bleef het uitstootrechten aan grote klanten verkopen
Dat maakt ook de klimaatprestaties van klanten die de bewuste CO2-rechten kochten, deels waardeloos. Zelfs nadat South Pole in de zomer van 2022 ontdekte dat het een grove fout had gemaakt, bleef het uitstootrechten verkopen aan grote klanten als adviesbureaus McKinsey en EY.
Het artikel van Follow the Money is Heuberger, die zegt zich al sinds eind jaren ’90 in te spannen voor klimaatbescherming, een doorn in het oog. Tegen onderzoeksprogramma Argos zei hij: ‘Veel van wat Follow the Money schrijft, is extreem uit zijn verband getrokken en deels is het ook, ik kan het niet anders zeggen, simpelweg gelogen.’
Heuberger richtte South Pole in 2006 met zeven studievrienden op. Het adviesbureau wilde zich met CO2-compensatie inzetten voor landen in het mondiale zuiden. ‘We willen ervoor zorgen dat mensen die het meest lijden onder klimaatverandering ook het meest zullen profiteren van de oplossingen,’ zei Heuberger in een promotievideo, waarin hij een wandeling maakt in de Zwitserse alpen.
Het idee om bedrijven te laten betalen om CO2-uitstoot elders te compenseren ontstond volgens Heuberger in 2002, toen hij met vrienden een klimaatconferentie in Costa Rica bezocht. ‘Een duurzaam bedrijfsmodel pitchen was een voorwaarde voor deelname aan de conferentie,’ zei Heuberger in 2017. ‘We besloten de uitstoot [van deelnemers aan de conferentie] te berekenen en probeerden hen over te halen die te compenseren.’
Dat idee werd de basis voor South Pole. ‘Ik kon indertijd als onderzoeker of voor een ngo gaan werken. Maar ik wilde een bedrijfsmatige oplossing voor klimaatverandering bedenken.’ Zo begon South Pole: het verkoopt CO2-kredieten waarmee bedrijven hun uitstoot van broeikasgassen kunnen neutraliseren.
Heuberger en zijn mede-oprichters zijn op papier inmiddels multimiljonairs
Sinds een paar jaar is de handel in CO2-rechten booming business. De start-up groeide uit tot de grootste speler op de vrijwillige CO2-handelsmarkt. In 2022 namen telecombedrijf Swisscom, softwarebedrijf Salesforce, het Singaporese staatsbedrijf Temasek en zelfs Lightrock – een impactinvesteerder gelieerd aan het vorstenhuis van Liechtenstein – miljoenenbelangen in South Pole. Dat jaar werd South Pole een heuse unicorn: een niet-beursgenoteerd bedrijf met een geschatte beursnotering van meer dan 1 miljard dollar.
Binnen twee jaar steeg de waarde van een South Pole-aandeel van circa 20 naar 680 euro. Heuberger en zijn mede-oprichters zijn op papier inmiddels multimiljonairs.
Maar de successen die South Pole de afgelopen jaren vierde zijn deels gebaseerd op drijfzand, ontdekte Follow the Money begin 2023. Heubergers bedrijf verkocht jarenlang grotendeels fictief gebleken uitstootrechten aan honderden bedrijven, waaronder Gucci, energieleverancier Greenchoice en adviesbureaus McKinsey en EY.
Nadat intern bleek dat South Pole de gecompenseerde CO2-uitstoot grof had overschat, probeerde de bedrijfsleiding kritische vragen van medewerkers onder het tapijt te vegen. Dat bleek uit interne documenten, een opname van een intern crisisoverleg en gesprekken met bronnen rondom South Pole. Vragen van werknemers werden niet of niet volledig beantwoord, wat intern tot onvrede leidde. Sinds eind 2022 heeft een aantal werknemers om deze reden het bedrijf verlaten.
De problemen kwamen aan het licht toen South Pole zijn grootste prestigeproject grondig evalueerde. Dat was het Kariba project, gestart in 2011, waarmee 790 duizend hectare bosgebied in Zimbabwe wordt beschermd. Alleen: 63 procent van de CO2-rechten die het project gegenereerd zou hebben, blijkt niet te bestaan, omdat er minder ontbossing plaatsvond dan verwacht.
Ook stak South Pole een kleine twintig miljoen euro extra in eigen zak en deelde het niets daarvan met de Zimbabwaanse bevolking. Van het overige geld dat de bevolking was beloofd, kon South Pole bovendien niet garanderen dat het metterdaad ten goede is gekomen aan het project en aan de plaatselijke gemeenschap. South Pole heeft namelijk geen volledig inzicht in hoe zijn partner CGI, gevestigd in belastingparadijs Guernsey, het projectgeld heeft besteed.
De bevindingen van Follow the Money volgden kort na publicaties van de Britse krant The Guardian en het Duitse Die Zeit, die op basis van wetenschappelijke studies aantoonden dat mogelijk meer dan 90 procent van alle CO2-compensatie afkomstig van bosprojecten in de tropen niet deugt. De gecombineerde onthullingen deden veel stof opwaaien. Grote klanten van South Pole, waaronder Volkswagen, Greenchoice en Groenbalans, kondigden aan onderzoek in te zullen stellen naar de CO2-rechten die ze van South Pole hadden gekocht, en ratingbureau BeZero zette het Kariba-project op een ‘watchlist’.
Ondertussen zakte de prijs van dit soort CO2-kredieten begin februari, vlak na de publicatie van Follow the Money, tot een dieptepunt; rond anderhalve euro per ton CO2. Volgens marktanalisten van S&P Global en Bloomberg is dit deels toe te schrijven aan de kritiek in de media. South Pole voelde zich gedwongen een voorlopige verkoopstop op CO2-rechten uit Kariba af te kondigen.
Met het mes tussen de tanden
Maar in plaats van zich de breed gedragen kritiek van wetenschappers, maatschappelijke organisaties en zijn eigen medewerkers ter harte te nemen, ging Heuberger vol in de tegenaanval. Toen journalist Huub Jaspers van onderzoeksprogramma Argos eind februari in een radio-uitzending de kwestie wilde behandelen, schoof Heuberger gretig aan. In een uitgebreid interview hoopte Heuberger korte metten te maken met de ‘desinformatie’ die over zijn bedrijf zou zijn verspreid. ‘Ik ben blij dat ik vandaag de kans krijg licht te werpen op wat er werkelijk in Kariba is gebeurd,’ zegt Heuberger in dat interview.
Tegenover Argos blijft Heuberger volhouden dat het Kariba-project ‘een van ’s werelds meest succesvolle bosbeschermingprojecten is,’ waar – tot de kritiek van Follow the Money – nooit problemen mee waren. ‘We zijn verrast en teleurgesteld dat er tegenwoordig zulke sterk geconcentreerde valse informatie kan worden gepubliceerd. Het gaat niet zozeer om ons. Het werkelijke probleem is dat deze valse beschuldigingen de bosbescherming ondermijnen.’
Ook op sociale media schroomt Heuberger niet journalisten en ‘zogenaamde wetenschappers’ in diskrediet te brengen: ‘Ik vraag me oprecht af: wie financiert deze aanvallen [op South Pole]? Cui bono???’
Een analyse van Heubergers belangrijkste claims laat zien dat Heuberger, wiens bedrijf rond de 50 miljoen euro aan het Kariba-project overhield, zelf regelmatig een loopje met de waarheid neemt.
1: Heuberger zegt ten onrechte dat er slechts één kritische werknemer is
Volgens Heuberger is de publicatie van Follow the Money gebaseerd op een gefrustreerde, ontslagen medewerker ‘die ons bedrijf in december moest verlaten’. ‘Hij heeft wraak genomen door bewust desinformatie bij de media te verspreiden,’ stelt Heuberger.
Dat deze bewering niet klopt, blijkt uit het artikel zelf: Follow the Money heeft met meerdere bronnen gesproken, had inzage in interne documenten van South Pole en beschikt over opnames van een intern crisisoverleg. De onvrede en twijfel over het Kariba-project wordt onder medewerkers breed gedragen, en is niet aan een enkele gefrustreerde werknemer toe te schrijven.
2: South Pole verkocht wel degelijk overschatte kredieten
Heuberger stelt dat er geen fouten zijn gemaakt met het Kariba-project en dat er derhalve niet te veel certificaten zijn verkocht. ‘We voorspelden twaalf jaar geleden dat we 40 miljoen ton CO2 konden besparen, dat is inderdaad niet uitgekomen. Maar we hebben slechts 23 miljoen ton CO2 verkocht, dus er is helemaal niets misgegaan. Vergelijk het met een boerderij: als je twaalf jaar geleden dacht dat je 40 miljoen ton rijst zou kunnen produceren, en in werkelijkheid maar 23 miljoen ton rijst hebt kunnen verkopen, is dat niets bijzonders. Dat is heel normaal.’
Er is dus minstens 8 miljoen ton niet-bestaande CO2-kredieten verkocht
Ook hier verkondigt Heuberger een onwaarheid. Dat zit als volgt: tussen 2011 en 2021 genereerde het project volgens South Pole 42 miljoen ton aan CO2-kredieten (inclusief een buffer). Na interne berekeningen blijkt dat 27 miljoen ton daarvan is overschat. In werkelijkheid genereerde South Pole dus slechts 15 miljoen ton aan CO2-kredieten. Toch heeft het 23 miljoen ton aan kredieten verkocht. Er is dus minstens 8 miljoen ton niet-bestaande CO2-kredieten verkocht.
South Pole stelt verder dat dit gat van 27 miljoen ton CO2 in de toekomst kan worden gedicht met nieuwe CO2-rechten. Het kan echter tien tot vijftien jaar duren eer dat verschil is ingelopen, bleek uit schattingen van het bedrijf. Bovendien gaat deze ‘oplossing’ ervan uit dat de dreiging van ontbossing (en dus de noodzaak van bosbescherming door South Pole) de komende jaren aanwezig blijft. Gedurende deze periode dreigt bovendien de inkomstenstroom naar de Zimbabwaanse bevolking grotendeels droog te vallen.
3: South Pole kreeg geen 25 procent van de opbrengsten, maar bijna 50 procent
Nog altijd houdt Heuberger vol dat South Pole ‘heel transparant’ is over de verdeling van de opbrengsten uit het Kariba-project. ‘Wij krijgen 25 procent van de opbrengsten. [..] De rest gaat naar het project.’
Maar na vragen van Follow the Money erkende South Pole in januari dat het naast de 25 procent commissie minstens 18 miljoen euro extra opstreek. Dit deed het bedrijf door CO2-kredieten voor enkele euro’s in te kopen en die jaren later voor een hoger bedrag – tot wel twintig keer meer – aan klanten door te verkopen. Uit interne documenten blijkt dat South Pole al doende niet een kwart, maar bijna de helft van de totale opbrengsten van het project in eigen zak stopte.
Ter verdediging neemt Heuberger de aanschaf van een huis als voorbeeld: ‘Als ik een huis van jou koop en dat zes jaar later dubbel zoveel waard is, ga ik die winsten toch ook niet met jou delen?’ vraagt hij de Argos-redacteur. Even later vergelijkt Heuberger CO2-kredieten met bitcoins: ‘Stel dat je in 2012 bitcoins kocht en die zeven jaar lang vasthield. Natuurlijk doe je dan goede zaken. Het [de aankoop van Kariba-certificaten] was een investering met een hoog risico en ik zie het dan ook als een belediging dat Follow the Money dit als een truc voorstelt.’
Dat deze extra opbrengsten niet bij de Zimbabwaanse bevolking zijn terechtgekomen, moet ook Heuberger uiteindelijk toegeven.
4: Heuberger was al maanden op de hoogte
Argos vroeg hoe het komt dat South Pole uiteenlopende, soms tegenstrijdige informatie met Follow the Money deelde. Zo stelde South Pole dat er 40 miljoen euro naar Zimbabwe was overgemaakt. Nadat Follow the Money erop wees dat dit bedrag in strijd was met interne informatie die FTM had ingezien, paste South Pole het bedrag aan naar 57 miljoen. Volgens Heuberger had South Pole de vragen niet zien aankomen en had het de cijfers niet paraat. ‘We werden hier volledig door verrast.’
Dat is onwaarschijnlijk. Uit interne documenten blijkt dat South Pole al minstens sinds de zomer van 2022 wist dat het Kariba-project waarschijnlijk flink was overschat. Begin december 2022 werd er zelfs een interne crisisvergadering georganiseerd waarin werknemers kritische vragen stelden, onder andere over de opbrengsten van het project. Half januari nam Follow the Money contact op met South Pole om de bevindingen voor te leggen. South Pole was al geruime tijd op de hoogte van de problemen voordat Follow the Money het bedrijf benaderde.
5: Heuberger zegt voor ‘serieuze partners’ met ‘goede projecten’ te staan, maar kan dat niet garanderen
Volgens Heuberger werkt South Pole met ‘alle partners, alle technologieën, in alle landen, als we van mening zijn dat de goede projecten van serieuze partners zijn die de klimaatbescherming werkelijk bevorderen’.
Maar er waren duidelijke signalen dat CGI, de lokale projectontwikkelaar die het geld voor de Zimbabwaanse bevolking beheert en die in belastingparadijs Guernsey is gevestigd, niet bepaald gerenommeerd is. Het bedrijf zakte in juli 2022 voor een due diligence-test die South Pole deed: niet alle uitgaven waren te controleren. Dat interne onderzoek naar CGI werd niet uitgevoerd ter kwaliteitscontrole; South Pole wilde de banden met CGI verder aanhalen en een belang in het bedrijf nemen.
Toen Argos Heuberger vroeg of er vergelijkbaar onderzoek naar CGI is gedaan bij de start of in de loop van de samenwerking, kon de ceo dat niet bevestigen. Het staat dus allesbehalve vast dat de bedragen die Zimbabwaanse gemeenschappen zijn toegezegd, daar ook volledig zijn beland. ‘Dat kan ik natuurlijk niet garanderen,’ zei Heuberger tegen Argos. ‘Wij zijn geen CGI, wij zijn South Pole en CGI is onze partner.’
Follow the Money heeft Heuberger opnieuw om een reactie gevraagd. Het antwoord bleef hetzelfde
Follow the Money heeft Heuberger in de aanloop naar dit artikel opnieuw om een reactie gevraagd. Waarom zegt hij verrast te zijn over de omvang van de overschatting, terwijl hij daarvan al maanden op de hoogte was? Kan hij de informatie die Follow the Money heeft gepubliceerd, en die hij publiekelijk ‘leugenachtig’ noemt, weerleggen? En klopt het dat de Zimbabwaanse gemeenschap door South Pole is benadeeld?
Heuberger en South Pole besloten niet op onze vragen in te gaan en verwezen in plaats daarvan naar hun eerdere officiële reacties op ons onderzoek. Daarin blijft het bedrijf volledig achter de kwaliteit van de verkochte uitstootrechten staan. De officiële reacties van South Pole zijn hier en hier te vinden.
56 Bijdragen
Roland Horvath 7
Er ontbreekt hier in nog een vierde element namelijk het besef dat de CO2 compensatie handel lucht is. Het brengt de mensheid niets anders op dan miljarden voor de fraudeurs. Door FTM wordt de fraude aan het licht gebracht en in het openbaar verkondigd. De waarde van onderzoeksjournalistiek.
De animo om te her - bebossen is bij de Europese overheden niet groot, integendeel. Nochtans is dat zo ongeveer het enige wat ons verder helpt. In de laatste klimaat conferentie in Egypte is beslist de landen in het zuidelijk halfrond wat geld te geven. Geld is vluchtig en het kan overal terecht komen.
Waarom wordt door de Europese overheden, die zoals wel vaker het geval was in de laatste twee duizend jaar de heiligheid in persoon zijn, niet actief deelgenomen aan her- bebossing met manschappen en de nodige middelen. Zoals helikopters, vliegtuigen en ander materieel. Als er om hulp gevraagd wordt.
Deze keer geen F16 straaljagers. En ook geen oud ijzer zoals tanks en pantser voertuigen. Die worden met succes aan UA geleverd. Een bijdrage van in totaal 2,5 miljard per jaar door sommige Europese staten. Dat is ook vergroening, namelijk zwarte - en rode vergroening.
Eveline Bernard 6
Roland HorvathZeker, we moeten zo veel mogelijk bomen planten.
Https://meerbomen.nu
Maar ook heel veel extra bomen zijn onvoldoende om ons helemaal te redden.
Per jaar kan volwassen boom 25 kilo CO2 opvangen.
Uitstoot mens per jaar 37 GtCO2. Dus 37*10^12 kg CO2 delen door 25 kg geeft 1480000000000 bomen.
Dus 148*10^9 bomen.
148 miljard bomen.
Laten we zeggen 2000 bomen per ha.
geeft 740000000 ha ofwel 7400000 km2 = opp Australië
John Janssen 4
Eveline BernardRinus ten Haaf 3
Eveline BernardEr is dus maar 1 andere conclusie: we zullen iets aan de uitstoot moeten doen.....maar in een economisch groeimodel dat welbeschouwd grotendeels gebouwd is op "CO2 productie" is dat vrijwel onmogelijk. Onze reken- en denkmodellen laten dat gewoon niet toe. Het is ook niet of nauwelijks echt uit te leggen aan de "massa burgers" die ook moeten accepteren dat veel sinds 1945 opgebouwde luxe en comfort geen recht is, maar iets waar we ook weer (deels) afstand van moeten kunnen doen. Ook dit is trouwens onderdeel van het groeimodel.....
Dat het (deels) kan, is deze winter wel bewezen , door de hoge energieprijzen hebben heel veel mensen hun verwarming 3-4 graden lager gezet en ervaren dat ook dat best heel leefbaar is.... Als we vliegen ineens 2 of 3 keer zo duur zouden maken, gebeurt hetzelfde. Zo zijn er veel meer voorbeelden te verzinnen van niet direct noodzakelijke zaken die we ineens veel minder nodig hebben als ze heel veel duurder worden.....
Alleen de "grote belangen" van bedrijven die hier hun verdienmodel van hebben gemaakt komen natuurlijk direct onder druk. Daar wringt de schoen het hardst vrees ik.
Jolande Colder 1
Rinus ten HaafDat kan dus best minder!!
Edmond Muller 7
Eveline BernardEveline Bernard 6
Edmond MullerDoe mee met Https://meerbomen.nu
Gratis. Gewoon zelf, in uw buurt.
Dit seizoen:
Al 350.000 bomen en struiken zijn aangekomen op een nieuw thuis. Nog 150.000 boompjes, waarvan de meeste staan in de mega-hubs rondom Hoofddorp, wachten nog op een nieuw plekje. Dat betekent dat we dit seizoen meer dan 500.000 bomen hebben verplant! Dat brengt ons totaal op 1.4 miljoen bomen verplant in Nederland! Daarnaast hebben we nog 200.000 boompjes van een Duitse kweker die stopt waarmee we Mehr Bäume Jetzt een grote slinger kunnen geven. Wat ons internationaal alweer op meer dan 1.6 miljoen bomen brengt 😍🌱🌳
Jogchem van Dijk 2
Eveline BernardGelukkig heeft de VN recent de intentie uitgesproken om 70% van de oceanen te beschermen.
Helaas is de track record van landen en big companies niet echt geweldig te noemen als het aankomt op het nakomen van beloftes.
John Janssen 4
Jogchem van DijkJogchem van Dijk 2
John JanssenRoland Horvath 7
Eveline BernardTal van criteria zijn even belangrijk als de opvang van CO2 door bomen zoals:
1- Bossen absorberen koolzuur, CO2.
2- Ze absorberen de warmte van de zon meer dan zandvlaktes, steen en heide. De temperatuur daalt. Resultaat, wind door horizontale en verticale luchtstromen. Minder overstromingen.
3- De virussen, bacteriën, teken en ratten, die ze herbergen, blijven waar ze zijn, in de bossen.
4- Bossen houden het water vast, dus het gevolg is veel minder overstromingen.
5- Bossen zorgen voor verdamping van water en creëren dus wolken en neerslag.
6- Er zijn nog tal van andere kwalijke gevolgen van ontbossing zoals de afname van de diversiteit van dieren en planten.
7- Bebossing is niet imperialistisch en kan ook opgebracht worden door arme landen.
8- Ontbossing is zoals ABC wapens, overbevolking en een niet duurzame economie, die alles en iedereen misbruikt, een weg naar een onleefbare wereld. Bebossing creëert tijd voor duurzaamheid.
9- Bossen brengen hout voort dat duurzaam is o.a. voor de huizen bouw. Voor zover erna de houtkap ook herbebossing is.
10- Bomen produceren eetbare vruchten voor mens en dier.
De opwarming van de aarde is het resultaat van een grotere zonnestraling.
En H2O waterdamp en de daarbij horende wolkenvorming is het gas bij uitstek dat de temperatuur op aarde mee bepaalt.
CO2 kwalificeren als schadelijk is bedrog en dat wordt steeds meer erkend door tal van deskundigen. De CO2 hetze heeft de productie van niet duurzame zonnepanelen, windmolens en lithium ion batterijen als gevolg. Verspilling waarvan het bedrog zo snel mogelijk wereldwijd ontmaskerd moet worden. Over 15 jaar staan er hele legioenen niet meer gebruikte windmolens te verroesten in de Noordzee. Die behoren dan tot het industriële patrimonium.
Vincent Neervoort 2
Roland HorvathEveline Bernard 6
Vincent NeervoortVincent Neervoort 2
Eveline BernardBedankt,,, ennn wat knap dat U vanuit 1 zin van mij kan opmaken dat ik volgens U bij de twijfelbrigade hoor of dat ik dat ben.
Voor mijzelf behoor ik zeker niet tot de twijfelbrigade en ben het op zeker ook niet.
Ik twijfel niet dat er klimaatverandering is,,, ik weet het zeker.
Gelukkig IS er klimaat verandering.
Klimaatverandering is er altijd al geweest.
De verandering op zichzelf , is misschien wel de enige constante die er is.
De ene keer gaan we links en de andere keer rechts, warmer, dan weer kouder.
Sneller, dan weer langzaam.
Het maakt niet uit !
Klimaat verandering is niet goed of slecht. Het IS gewoon PUNT
Hetzelfde geldt voor :
Meer Co2 ,, minder Co2.
Opwarming van de aarde , afkoelen van de aarde.
Alles is in het bestaan van de aarde al gepasseerd.
In het begin van de afgelopen ca, 4,5 miljard jaar dat de aarde bestond, was er alleen maar flora.
( ongeveer de 1e miljard jaar ).
Er was toen zoveel Co2 in de atmosfeer, dat de mens en fauna simpelweg niet had kunnen bestaan.
Wij de moderne mens bestaan pas zo,n ca. 300.000 jaar ( een paar jaar meer of minder ).
Als je dit tijdbestek afzet tegen hoelang de aarde bestaat met AL die ( klimaat ) veranderingen, kan je alleen nog maar tot de conclusie komen ,,,, dat er niks aan de hand is.
De aarde gaat niet naar de klote en wij ( de mens ) houden een keer op te bestaan in onze huidige vorm.
Is dit erg ? Nee , Het IS.
Nu komt er gelukkig weer wat meer Co2 in de atmosfeer. Dat is goed voor de flora !
Beter is dan ook te stoppen met allerlei beweringen te staven met dat er zoveel % klimaatwetenschappers zijn die beweren hoe slecht het allemaal is
DIE zijn er helemaal niet.
Geen onzin gaan ondersteunen met feiten die er niet zijn !
Meer bomen, bloemen, groen en noem maar op planten fantastisch ! !
Maar geen onzin meer ophangen EN zeker mij niet in een hokje plaatsen aan de hand van 1 zin terwijl je mij niet kent.
Wens j
Roland Horvath 7
Vincent NeervoortEn het doet zich steeds meer voor dat mensen met kennis van de problematiek van de opwarming van de aarde hun mening / interpretatie van de feiten, in het openbaar verkondigen. Dat is hoopvol. Zulk een ontwikkeling heeft een exponentieel verloop.
Ook door de onmogelijk te realiseren limieten, die de EU overheid stelt bijvoorbeeld na 2035 worden geen auto's met verbrandingsmotoren geproduceerd.
Daarvoor is het elektriciteitsnet veel te zwak. De EU streeft altijd naar een monopolie in haar besluiten.
Een andere reden, de elektrische auto's zijn te duur voor een groot deel van de bevolking.
Die mensen komen straks in opstand. Tegen overheden die geen voeling hebben met de basis.
John Janssen 4
Roland HorvathTegen die tijd zijn er laadstations ontwikkelt, waar je je mobiel boven een laadpunt rijdt waarvoor geen connection kabel nodig is, en waarbij je in 10 minuten een volledig 'gevulde' accu krijgt die minimaal 1000km meegaat! Niet uitstappen tijdens het laden want dan verga je tot koolstof, wat dan weer je ecologische 'footprint' teniet zal doen:-)
Wat een schitterende dag voor een ferme lange wandeling in de polder.
Vincent Neervoort 2
Roland HorvathGraag gedaan.
Zie mijn reactie op Eveline hierboven !
En over de EU nog maar te zwijgen.
Zoveel schrijfruimte krijg ik hier niet.
Vincent Huijbers 9
Eveline BernardDe bomenkaart is een parel omdat je daar op straatniveau het soort boom kunt opzoeken met alle beschikbare informatie. Soms zelfs met onderhoudsinstructies.
https://www.milliontreesnyc.org/html/care/care.shtml
https://www.nycgovparks.org/trees
https://tree-map.nycgovparks.org/
Maar ook deze:
https://www.brooklynbridgepark.org/
In zo'n verstedelijkte omgeving ben ik altijd verrast door dit soort initiatieven.
Eveline Bernard 6
Roland Horvath99% van alle klimaatwetenschappers zijn het eens over de effecten van o.a. CO2, methaan, lachgas, op het klimaat.
Feiten (inclusief onzekerheidsmarges) over snelle opwarming van de aarde.
https://web.archive.org/web/20221110142845/https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zes-lessen-over-het-klimaat-waar-staan-we-precies~b6ac26f2/
Jolande Colder 1
Eveline BernardBerend Pijlman 13
Jolande ColderEveline Bernard 6
Jolande ColderDick van Mierlo
Eveline BernardSander Keulen
Dick van MierloFrank van der Steen 1
Sander KeulenOverigens is wetenschap niet een kweste van vinger opsteken en meeste stemmen telt.
https://notrickszone.com/50-papers-low-sensitivity/
http://www.populartechnology.net/2009/10/peer-reviewed-papers-supporting.html
Vincent Huijbers 9
Eveline Bernardhttps://youtu.be/LtcBtxbJmpE
Nieuw inzicht in wereldwijde CO2-uitstoot door ontbossing onthult verrassend stabiele opname CO2 door land en oceaan
https://www.deltares.nl/nl/nieuws/nieuw-inzicht-in-wereldwijde-co2-uitstoot-door-ontbossing-onthult-verrassend-stabiele-opname-co2-door-land-en-oceaan/
Vincent Huijbers 9
Het klimaat heeft een communicatie probleem. Daarbij zijn de belangen voor onze manier van leven zo groot dat we ons graag voor de gek laten houden.
Gebakken lucht mooi verpakken en verhandelen is ook precies wat ons hier heeft gebracht. En door het financialiceren van het gezonde verstand kunnen we waarde uit niets creëren en problemen bijna magisch laten verdwijnen. Wie wil dat niet?
Jolande Colder 1
Vincent HuijbersJohn Janssen 4
Dit is dan weer één voorbeeld, waarbij de CEO duidelijk de vlucht voorwaarts neemt.
Hoeveel zijn er nog waarbij een marge misschien minder is maar waarmee nog steeds een mooi netto rendement is te behalen?
Vincent quote het mooi; "gebakken lucht mooi verpakken en verhandelen".
Gelukkig is een ETS dan wel weer 'hufterproef'!
Sander Keulen
John JanssenDaarnaast wordt er met verhandelen van ETS certificaten door handelaren heel veel geld verdiend.
John Janssen 4
Sander KeulenDaarom ook 'hufterproef' als zodanig neergekalkt!
Kees Vermeer 2
John Janssen 4
Kees VermeerEn valt dat dealtje van een VW en Musk niet onder de legale variant extern salderen, wat een prachtig voorbeeld is van 'de grote politieke oren laten hangen naar een industrie'!
Kees Vermeer 2
John JanssenJohn Janssen 4
Kees VermeerKees Vermeer 2
John JanssenEdmond Muller 7
Ties Gijzel 4
Edmond MullerU maakt een terecht punt: er is veel geld en aandacht nodig voor natuurbescherming in de wereld. Een recente studie schatte dat er halverwege deze eeuw mogelijk 400 miljard dollar per jaar voor bosbescherming nodig is, als onderdeel van wereldwijde klimaatactie.
Ik ben dan ook benieuwd naar alternatieven die mogelijk wél werken om dit doel te bereiken. Bent u misschien bekend met goede initiatieven?
John Janssen 4
Ties GijzelWaar komt die studie, c.q., de 400 miljard/jaar vandaan?
Ties Gijzel 4
John Janssenhttps://www.rti.org/news/cost-planting-protecting-trees-fight-climate-change-could-jump
John Janssen 4
Ties GijzelLees dat, uiteraard, pulp een product is voortkomend uit houtkap en waarschijnlijk nodig voor de papierindustrie.
Zou ipv de dumping van x miljoen kg aan kleding, dit niet grootschalig gerecycled kunnen worden voor diezelfde papierindustrie?
Edmond Muller 7
Ties GijzelTies Gijzel 4
Edmond MullerAnnemiek van Moorst 11
Ties GijzelHet onderzoek focust op mogelijkheden van gemengde financiering om barrières op te lossen waardoor de financiering van bepaalde klimaatinvesteringen nu niet tot stand komt. Vanuit een identificatie van knelpunten en inzichten uit de literatuur rond verschillende types overheidsinterventies in gemengde financiering, wordt voor vijf investeringscasussen een gemengde financieringsoplossing uitgewerkt.
https://omgeving.vlaanderen.be/sites/default/files/2021-11/20200224_gemengde_financiering_eindrapport.pdf
En dit - via Futurelearn https://www.futurelearn.com/info/courses/achieving-sustainable-development/0/steps/35495:
KEY CHALLENGES TO ACHIEVING SUSTAINABLE DEVELOPMENT ARE:
- Instability, such as conflict between nations
- Implementation, such as ensuring programmes fit the local context
- Governance, such as political will to transform development programmes into sustainable long-term practices
De FINANCIËLE OBSTAKELS zijn er ook:
Perhaps the biggest challenge faced by the sustainable finance market is the lack of agreement on and availability of actionable ESG data. The lack of standardisation and paucity of disclosure regulation around the world means that corporate ESG disclosure is voluntary and, in consequence, is uneven and inconsistent.
https://www.refinitiv.com/perspectives/future-of-investing-trading/growth-and-challenges-in-sustainable-finance/
Vooralsnog vindt het verkopen van (CO2-) aflaten met als doel zelf zo rijk mogelijk te worden ipv werkelijke steun en impact op de doelen gretige afnemers. Reductie van uitstoot kan ook het enige doel zijn. Er is geen substitutie meer mogelijk. Goed dat FTM dit aan de kaak stelt. Iedereen moet zich afvragen waaraan ze hebben bijgedragen - de portemonnee van deze meneer.
Edmond Muller 7
Annemiek van MoorstEdmond Muller 7
Ties GijzelDan is er nog het probleem van het in stand houden van ecosystemen. Een levende boom levert niets op (niet meer dan ‘gebakken lucht’...), een gekapte wel. Als je ecosystemen in stand wilt houden moet je er een waarde aan kunnen geven die hoger is dan de potentiële waarde die een stuk land heeft als je het 'uitwoont'. Dus, stel, je hebt een stuk bos. Het hout heeft een waarde. En het gewas wat er na kap verbouwd wordt heeft ook nog waarde. Die waarde moet je dus kunnen ophoesten om te voorkomen dat het bos gekapt wordt. Dus dat kan een behoorlijk bedrag zijn, dat ook nog eens fluctueert in de tijd, waarin het ene cashcrop het andere opvolgt.
Deze financieringsbehoeftes matchen onvoldoende/niet met financieringsector die veel meer gericht is op korte termijn en hoge rendementen. De problemen zijn bij het aanvragen van financiering zijn vaak de standaard problemen van de financieringswereld:
1) Minimale financiering die financierders willen geven sluit niet aan bij de financiering die de projecten aankunnen (vaak veel te groot voor de (veelal kleine) projecten)
2) Financiering verwacht rendement op een te korte termijn (3-4 jaar) en ook nog eens te hoge rendementen (>8%)
3) Te veel risico's voor financierders
4) Te veel eisen waardoor te veel risico's voor projectontwikkelaars
Veel financierders hebben de mond vol van innovatie en duurzaamheid, maar als het puntje bij paaltje komt geven ze niet thuis bij het verstrekken van financiering.
John Janssen 4
Edmond MullerSander Keulen
Ties GijzelEr is op deze aarde 2 miljard gedegradeerd land. Da's land waar de natuur niet meer vanzelf kan terugkomen, door overmatige houtkap of intensief landbouwgebruik, overgrazen, etc.
In de afgelopen 50 jaar (en da's zo'n beetje mijn leeftijd), hebben we 50% van alle natuur verwoest. We hebben 50% van alle regenwoud gekapt. En in die 50 jaar zijn zo'n 68% van alle zoogdieren, vogels, reptielen, insecten, en vissoorten uitgestorven. Daarnaast staan 1 miljoen van diverse diersoorten op het punt van uitsterven. Da's gelijk aan 1 op de 4 species die we nog over hebben.
We hebben allemaal de natuur nodig om in te leven. En om te overleven. En om onze families te kunnen voeden. Maar op dit moment verliezen we 34 voetbalvelden aan bos per minuut. Netto. En zolang een dode boom meer waard is dan een gezonde boom, gaan we dit probleem niet oplossen.
Meer dan de helft van het wereldwijd GDP is afhankelijk van de natuur. En op dit moment geven regeringen meer dan 700 miljard EUR per jaar uit om deze imbalans te vergroten en kost dit ons allen meer dan 6 biljoen EUR per jaar.
Edmond Muller 7
Ties Gijzel1) Hoeveel carbon projecten zijn er totaal onderzocht? Is zowel REDD als carbon uit herbebossing onderzocht? Oftewel, kan er worden aangetoond dat de hele landgebruiks carbon sector een wassen neus is, of worden de rotte appels er uit gevist en uitvergroot door de media?
2) Is South Pole nu de slechterik of heeft de certificering/audit mechanisme gefaald? Men dat laatste ook kunnen concluderen. In principe wordt elk project om de x jaar onafhankelijk geaudit en worden CO2 kredieten toegekend door de auditor. Dat is hier dan klaarblijkelijk ergens fout gegaan(?).
Jogchem van Dijk 2
Edmond MullerIk heb eens een berekening of schatting gezien dat stelt dat elke euro aan natuurbescherming zich terugbetaald in 2,5 euro. Dat is echter geen winst, maar een reductie van maatschappelijke kosten. Denk aan minder natuurrampen, minder longziekten door schonere lucht, minder kosten om water te zuiveren.
De wereld is met aan fossiele verslaving als een roker: zij weet wel dat het slecht is, maar -nu- is zij nog niet doodziek en ach, een sigaartje opsteken is ook weer niet zo'n probleem.
De roker kan altijd honderden euro's uitgeven aan hulp om te stoppen. En als ze niet blijken te werken, dan ligt dat vast aan de eigen wilskracht. Zo ook bedrijven als South Pole die graag betaald willen worden zodat wij (lees haar klanten) zich goed kunnen voelen, want ze willen echt wel stoppen.
Vincent Huijbers 9
Edmond MullerIs het niet net zo problematisch dat behoud van natuur geen intrinsieke waarde meer heeft? Dat daar een verdienmodel voor nodig is? De vraag is of aan dit financieringsmechanisme niet te veel onzekerheden en nadelen kleven. Daarbij worden het 'producten' die ook dusdanig aangeprezen worden en waarvan bijvoorbeeld in dit artikel blijkt dat de boodschap mooier is dan de inhoud. Daarbij laten bedrijven die eigelijk een transitie in hun productieprocessen moeten doorvoeren zich in een groen pak aanmeten.
De tragedie is dat het ontmaskeren, want de openheid over de inhoud is lastig, de goede projecten treft.
Edmond Muller 7
Vincent HuijbersDe afbraak van (land)ecosystemen wereldwijd wordt voor een zeer groot gedeelte (zo niet het grootste gedeelte) veroorzaakt door kleinschalige, zelfvoorzienende boeren op zoek naar een stukje land. Dus het probleem van land-/ecosysteem degradatie is voornamelijk een armoede/ongelijkheids probleem. De enige echte oplossing tegen de afbraak van onze ecosystemen is dus om dit probleem aan te pakken (iedereen een beter leven met basis voorzieningen). Misschien is het invoeren van bijvoorbeeld een basisinkomen dan meer effectief dan weer een systeem uit te rollen van meten, kwantificeren en monetariseren. Echter, ik zie dat niet gebeuren. Ik betwijfel dus of het verstandig is om het enige mechanisme dat we (nog) hebben om een significant en structureel financiering vrij te maken voor de bescherming en herstel van ecosystemen (de CO2 markt) overboord te kieperen. Een andere mogelijkheid om tijd te winnen is te kijken of/hoe deze markt toch gezonder kan worden. Zorg bijvoorbeeld voor een minimale CO2 prijs en diversifieer de prijzen per sector (de ene CO2 krediet is de andere niet). Zorg dat de prijs voor CO2 zo hoog wordt dat het de kosten voor productie en monitoring van een CO2 krediet ruim worden vergoed. Zorg voor sterkere controle. Dat alles kan de kwaliteit van projecten ten goede komen zodat mensen hun werk normaal kunnen doen en er minder creatief geboekhoud hoeft te worden in de sector. En dan als de sodemieter gaan werken aan betere oplossingen want een markt voor bijvoorbeeld biodiversiteit zie ik nog niet ontstaan.
Cor Broeders 4
Arjan van Bentem
> Zo stelde South Pole dat er 40 miljoen euro naar Zimbabwe was overgemaakt. Nadat Follow the Money erop wees dat dit bedrag in strijd was met interne informatie die FTM had ingezien, paste South Pole het bedrag aan naar 57 miljoen.
Piet 123
De hoeveelheid CO2 is heel goed meetbaar, net als de temperatuur.
Nu is mijn vraag: hoeveel ppm reductie is nodig om tot max 1,5 graden opwarming te komen?
Of beter: wat is de temperatuur als functie van het co2 gehalte?
Marc Fahrner 7