Wimpel in de kleuren van Noord-Brabant

Wimpel in de kleuren van Noord-Brabant © CC

Pitch Brabant: dit is het winnende onderzoeksvoorstel

2 Connecties

Relaties

#pitchbrabant

Locaties

Noord-Brabant
2 Bijdragen

Het voorstel met de meeste stemmen was uiteindelijk ook de keuze van de redactie van FTM en Omroep Brabant. Over Q-koorts is al veel gezegd, maar nog steeds hebben veel inwoners van de provincie Noord-Brabant het idee dat de onderste steen niet boven is. Welke steken liet de overheid vallen en wat zijn de langetermijn gevolgen? We gaan het uitzoeken.

Dit stuk in 1 minuut
  • Door middel van FTM Pitch heeft het publiek de mogelijkheid om zelf onderzoeksvoorstellen in te dienen en daarop te stemmen
  • Wie de meeste stemmen haalt en het beste voorstel heeft, wint. De beloning: FTM voert het onderzoek uit
  • Samen met Omroep Brabant organiseerden we Pitch Brabant, dat we op social media promoten met de hashtag #pitchbrabant
  • Dit is de tweede Pitch die we dit jaar hebben georganiseerd. De eerste was #noordoostpitch, samen met regionale omroepen van Noord-en Oost-Nederland. Dat onderzoek wordt binnenkort afgerond met een reeks publicaties op FTM en de deelnemende omroepen
  • In 2019 voeren we samen met Regionale Publieke Omroep vier van dergelijke Pitches uit
Lees verder

De winnaar van Pitch Brabant is bekend. We hebben de vijf voorstellen die de tweede ronde hebben gehaald zorgvuldig bestudeerd. In het daaropvolgende onderlinge beraad van redacteuren van FTM.nl en Omroep Brabant, is onze keus gevallen op het voorstel van Richard van den Akker: Aanpak Q-koortsepidemie 2007-2011. Dit voorstel kreeg ook de meeste stemmen van het publiek van Omroep Brabant en Follow the Money.

Journalistiek onderzoek

Richard van den Akker, die het voorstel indiende en 350 stemmen wist te verzamelen: ‘Het is tijd dat de onderste steen boven komt. Er is in het verleden teveel misgegaan. Veel is daarover al naar buiten gekomen, maar nog lang niet alles. En er gaat nog steeds veel mis. De patiëntenzorg laat te wensen over en er zijn sterke aanwijzingen dat er nog velen besmet zijn zonder dat ze het zelf weten.’ Volgens Van den Akker is de overheid tekortgeschoten en zijn de gevolgen voor de langere termijn ‘zorgelijk’.

Over de Q-koorts is inderdaad al het nodige gepubliceerd. Er zijn tenminste drie belangrijke rapporten verschenen, meerdere tv-programma’s gemaakt en talloze krantenartikelen over geschreven. Dat deed ons aanvankelijk twijfelen. Wat valt er nog aan toe te voegen? vroegen we ons af. Is het geen uitgekauwd onderwerp?

De Q-koorts leeft nog steeds sterk in de provincie Noord-Brabant. Veel mensen ondervinden er nog dagelijks de gevolgen van

Het publiek dat mee heeft gedaan aan Pitch Brabant vindt duidelijk van niet. Van den Akker is ook niet de enige die het onderwerp bij ons pitchte. Wel had hij het zo goed verwoord dat hij  de meeste stemmen wist te krijgen. Vast staat dat de Q-koorts nog steeds sterk leeft in de provincie Noord-Brabant. Veel mensen ondervinden er nog dagelijks de gevolgen van; iedereen kent wel iemand die er op een of andere manier mee te maken heeft gehad. De roep om compensatie van de schade klinkt luider. 

Richard van den Akker heeft zijn voorstel in de tweede ronde van Pitch Brabant goed uitgewerkt en nieuwe onderzoeksvragen, stellingen en bronnen aan zijn voorstel toegevoegd. Meerdere mensen hebben zich aangemeld voor zijn Pitch Team. We zullen graag gebruik maken van de kennis die zij in de loop der jaren hebben verzameld. Voor alle duidelijkheid: Pitch Brabant is een journalistiek project. Onze afwegingen zullen puur journalistiek zijn, dus volledig onafhankelijk van belanghebbenden, actiegroepen of wie/wat dan ook. Het kan zijn dat het onderzoek een andere draai krijgt dan de pitcher voor ogen had. Dat kan niet anders. Uiteindelijk zijn wij als redactie van FTM.nl en Omroep Brabant verantwoordelijk voor wat we gaan publiceren en uitzenden. 

Meedoen?

De komende weken gaan we aan de slag. Een redacteur van Follow the Money en Omroep Brabant zullen hun best doen om samen de onderste steen boven te halen.

Klik hier om alle onderzoeksvoorstellen van Pitch Brabant te bekijken. Als je specifieke kennis of informatie hebt over de Q-koorts-kwestie,  kun je die met ons delen. Je kunt op deze pagina meer lezen over de pitch van Richard en je eventueel aanmelden bij het onderzoeksteam. Of stuur een mail naar Arne@ftm.nl onder vermelding van 'Pitch Brabant Q-koorts'.

Lees verder Inklappen