
De provincie Noord-Brabant volgens de Grote Bosatlas © FTM/ Arne van der Wal
Jij bepaalt: wat moeten we onderzoeken in Noord-Brabant?
Follow the Money en Omroep Brabant gaan journalistiek samenwerken via Pitch. Ons gezamenlijke publiek kan bij ons een onderzoeksvoorstel indienen. En iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete Pitch. Het winnende voorstel krijgt een passende beloning: we gaan het uitvoeren. Lees hier over #pitchbrabant en hoe je mee kan doen.
Wie heeft het beste idee voor een journalistiek onderzoek in de provincie Noord-Brabant? Welke misstand verdient het om aan de kaak te worden gesteld? Welk maatschappelijk thema in jouw regio verdient het journalistiek te worden uitgespit?
Meestal beslist een redactie of journalist dat. Met Pitch doen we dat anders: de keuze is aan jou. Jij bepaalt, en wij – Follow the Money en Omroep Brabant – voeren het samen uit. En bij dat onderzoek willen we zoveel mogelijk luisteraars, kijkers en lezers betrekken. Samen zijn we sterker, zien we meer en kunnen we relevante en betere journalistiek maken. Met onderzoek dat jij belangrijk vindt.
Samenwerking FTM en regionale omroepen
In 2019 zijn de regionale omroepen en Follow the Money gaan samenwerken. We hebben de handen ineen geslagen omdat we nog betere onderzoeksjournalistiek willen leveren. We hebben beide verschillende sterke kanten, waarmee we elkaar kunnen aanvullen. Dit jaar gaan we samen met de regionale omroepen vier journalistieke onderzoeksprojecten uitvoeren. Het publiek van de omroepen en FTM speelt daarin een grote rol. Al voordat we beginnen, kun jij mee bepalen wat onze onderzoeksteams gaan onderzoeken. We doen dat met Pitch, dat we vorig jaar hebben gelanceerd. Het idee achter Pitch is dat het publiek zelf ideeën kan indienen en kan stemmen op zijn favoriete voorstel.
We hopen dat er veel mensen zullen meedoen aan Pitch, en dat we met elkaar een thema vinden dat iedereen aanspreekt. Uiteraard zullen wij – onderzoeksjournalisten van de regionale omroepen en Follow the Money – onze tanden daarin zetten op de manier die je van ons gewend bent.
Hoe werkt Pitch?
Het indienen van een voorstel is laagdrempelig, maar dat wil niet zeggen dat het ook gemakkelijk is.
Een pitch is meer dan zomaar een tip of ideetje over de schutting gooien. We verwachten een enigszins uitgewerkt, en vooral beargumenteerd, voorstel. Wat wil je aan het licht gebracht hebben? Wie kunnen daarmee helpen? Waarom moeten we het doen? Wat maakt het volgens jou interessant? De praktijk leert dat hoe beter erover is nagedacht, hoe groter de kans is dat een Pitch-voorstel stemmen weet te krijgen.
Andere lezers zijn welkom om onder de Pitches commentaar te leveren, aanvullingen te geven en hun diensten aan te bieden. Zo wordt het idee alleen maar beter. Uiteraard kun je je eigen voorstel via de sociale media promoten en zo stemmen winnen. Gebruik daarvoor de hashtag #pitchbrabant.
Heb je zelf geen voorstel? Dat geeft niet, je kunt wel stemmen. Ook kun je je diensten aanbieden, bijvoorbeeld als je expertise over het onderwerp hebt.
Over een gebrek aan tips van onze lezers hebben we bij FTM niet te klagen. Elke dag worden we gebeld, gemaild of bezocht door mensen die hun onvrede, vermoedens of vragen met ons willen delen. Af en toe hangt er de spreekwoordelijke plastic boodschappentas met documenten aan de deur.
We zijn er blij mee, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we er niet altijd iets mee kunnen. De ene keer staat het onderwerp wel erg ver van ons af, de andere keer blijkt het na enkele checks toch net iets anders te liggen. Een enkele keer is de tip een loepzuiver schot in de roos.
Bij de regionale omroepen is het niet veel anders. Betrokken publiek is een belangrijke pijler voor elk medium, ook voor onderzoeksjournalistiek. Het helpt dan enorm als de ideeën op een gestructureerde manier worden verzameld. Met Pitch kan dat.
Vorig jaar begonnen we met een experiment om onze leden en lezers een stem te geven in wat we gaan onderzoeken. We organiseerden daarvoor FTM Pitch: een interactieve stemronde waarbij ons publiek niet alleen beargumenteerde onderzoeksvoorstellen kan indienen, maar ook op die pitches kan stemmen. Wie de meeste steun voor zijn of haar voorstel weet te krijgen, wint.
Die eerste Pitch was een groot succes. Er werden meer dan 50 voorstellen ingediend, waarvan we er 47 konden presenteren. De Pitch over het stadspark van Alkmaar, de Alkmaarderhout, wist de meeste stemmen te verzamelen. Ook het professionele jury-oordeel over dit voorstel was positief en na de tweede stemronde riepen we het voorstel over de Alkmaarderhout uit tot winnaar.
Het eerste Pitch-onderzoek dat we samen met de regionale omroepen van Noord-en Oost-Nederland doen is nog in volle gang. De eerste artikelen in de reeks, over de gevolgen van de winning van zout in deze provincies, vind je hier.
7 Bijdragen
Paul Sporken 10
Denk aan de Q-koorts uitbraak waar veel Brabanders nog steeds met de gevolgen moeten leven. Denk aan de drugslabs die milieuvervuilende afvalstoffen dumpen in de natuur. Denk aan de ondergrondse CO2 opslag waar niemand op zit te wachten. Idem voor het schaliegas wat alleen door schadelijk fracking gewonnen kan worden.
Hoe verlopen deze besluitvormingsprocessen? Welke bedrijven zitten hier achter? Wat doet het met de inwoners? Is er geen verzet? Wat zijn de alternatieven voor een moderne economie die streeft naar welvaart en welzijn voor alle huidige en toekomstige inwoners van Brabant: mens, dier en plant.
Arne van der Wal 10
Paul SporkenPaul Sporken 10
Arne van der WalVaak wordt er gekozen voor een heel specifieke gebeurtenis. Het probleem krijgt daarmee een gezicht en is ook behapbaarder voor de research. Maar ik dacht: laat ik het eens omdraaien en het eeuwige, wijdse landschap eens het onderwerp maken, of beter nog de hoofdpersoon die zich afvraagt wat er met hem gebeurt en wie hem dat aandoet. Wellicht dat de voorbeelden die ik noem allemaal voortkomen uit dezelfde principes of eenzelfde systeem. Door breed te kijken komt er wellicht een extra, meer beschouwende en holistische laag over het artikel te liggen die licht kan scheppen op de vraag waarom we doen wat we doen en hoe dat anders zou kunnen.
Annemiek van Moorst 11
Paul SporkenAlice Tromm 1
Paul SporkenAnnemiek van Moorst 11
"Een pitch is meer dan zomaar een tip of ideetje over de schutting gooien. We verwachten een enigszins uitgewerkt, en vooral beargumenteerd, voorstel. Wat wil je aan het licht gebracht hebben? Wie kunnen daarmee helpen? Waarom moeten we het doen? Wat maakt het volgens jou interessant?"
Ik vind het meer dan voldoende onderbouwd door Paul en ondersteun dit idee 100%
Paul Sporken 10
Annemiek van Moorst