
Financiële belangen botsen nogal eens met fair play. Lees meer
Sport is prachtig en is voor miljoenen mensen van grote waarde, als kijker of als beoefenaar. Vaak zijn er grote financiële belangen met sport gemoeid en van eerlijk spel is niet altijd sprake. Follow the Money gaat graven op plekken waar de meeste sportjournalisten aan voorbij gaan.
Topvoetballer Stefan de Vrij versus zaakwaarnemer SEG
Instagram-account 433 promoot alcohol en illegale gokwebsites bij jongeren
Betaaldvoetbalclubs lenen geregeld zonder checks and balances
De verraderlijke wereld van voetbaltransfers: waarom Stefan de Vrij zijn zaakwaarnemers aan de kant zette
De mislukte affaire tussen ADO Den Haag en de vrienden van Xi Jinping
Podcast | Hoe de voetbalnerds van Transfermarkt per ongeluk de taxateurs van Europese topclubs werden
Hoe de voetbalnerds van Transfermarkt per ongeluk de taxateurs van Europese topclubs werden
De coronaspagaat in de eredivisie: clubs in het nauw besteden 74 miljoen aan transfers
Financiële malaise drijft Vitesse in de armen van een dubieuze hoofdsponsor
Podcast | De gegarandeerde winnaar in het nieuwe Feyenoord-stadion: Goldman Sachs
Plaats ook de FIFA onder strikt toezicht
Sepp Blatter heeft van de FIFA een ijzersterk financieel bolwerk weten te maken. Een knappe prestatie, vindt belegger Jan Dwarshuis. Toch is het logisch dat de geldstromen van de voetbalbond onder de loep worden genomen. Die is al 40 jaar lang corrupt.
Twee weken geleden reed ik met Nederlandse gasten langs het indrukwekkende hoofdkwartier van de FIFA te Zürich. Ik kon toen niet bevroeden dat slechts twee dagen later de FIFA wereldnieuws zou zijn, omgeven door corruptieschandalen. Eén van de machtigste sportinstituten ter wereld verkeert in zwaar weer naar aanleiding van diepgravend speurwerk en diverse arrestaties van de Amerikaanse FBI. Na de blootlegging van het dopingschandaal in de wielersport is kennelijk nu het voetbal aan de beurt.
Televisierecthten
De Zwitsers die ik spreek zitten niet te wachten op de ontmanteling van de FIFA. Zij ervaren het na de aanval op hun banken als het zoveelste ingrijpen van de VS om Zwitserland een kopje kleiner te maken. Wereldwijd wordt de aftredende president van de FIFA – Sepp Blatter – inmiddels verguisd, maar de vraag is of dit terecht is. We moeten daarvoor terug naar 1974; de WK-finale in München die Nederland een nationaal trauma opleverde vanwege de verloren finale tegen West-Duitsland. Het was de eerste keer dat de FIFA ontdekte dat er met het voetbal geld verdiend kan worden. Veel geld.
In de jaren die volgden bleken de inkomsten uit de verkoop van televisierechten een omslagpunt te vormen voor de FIFA. Misschien kunt u zich in dit kader nog wel de ondergang van het Zwitserse sportmarketingbureau International Sport and Leisure (ISL) herinneren? De later vrijgegeven gerechtelijke documenten laten zien dat de voormalig FIFA-president – de Braziliaan João Havelange – een fors bedrag aan steekpenningen heeft ontvangen.
Corruptie regeert al meer dan 40 jaar binnen de FIFA. Toch moet zelfs de grootste vijand van Blatter erkennen dat hij van de FIFA een gigantisch financieel bolwerk gemaakt heeft.
Qatar
Interessant is daarbij de toewijzing aan het dwergstaatje Qatar om het WK in 2022 te mogen organiseren. Circa honderd jaar geleden was Qatar nog straatarm. Maar de inkomstenstroom uit de verkoop van olie veranderde alles. Inmiddels behoort Qatar tot de drie rijkste landen ter wereld.
Ik zie Qatar niet als een land, maar als een bedrijf
Persoonlijk zie ik Qatar niet als een land, maar als een soepel gerund bedrijf. Qatar kan de wereld voor ruim 270 jaar van gas voorzien. Daarnaast heeft het staatsfonds van Qatar belangen in VW, Porsche, Deutsche Bank en Credit Suisse, dat – hoe toevallig! – de huisbankier is van de FIFA; geld speelt derhalve geen enkele rol.
Het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat een land waar het snikheet is en dat slechts twaalf stadions tot zijn beschikking heeft het WK voetbal mag organiseren. Het geeft simpelweg aan dat met geld alles te koop is.
Er mogen ook wel wat kritische vragen worden gesteld aan de accountant van de FIFA: KPMG
Toezicht
Vanuit mijn eigen financiële ervaring en achtergrond is het volstrekt logisch dat de geldstromen van de FIFA onder de loep genomen worden. Maar er mogen ook kritische vragen gesteld worden aan de accountants van de FIFA, in dit geval KPMG. Daarnaast is het wellicht een idee om dit soort machtige zogenaamde 'non-profit' organisaties en hun bestuurders onder verscherpt toezicht te plaatsen van de Finma (Swiss Financial Market Supervisory Authority). Blijkbaar functioneert hun eigen Code of Ethics niet zoals het hoort.
Sepp Blatter moet geweten hebben dat er iets niet pluis was binnen zijn organisatie. HIj was immers behoorlijk close met zijn voorganger João Havelange. Waarschijnlijk heeft Blatter willen schipperen met de smeergeldproblemen om op die manier zelf in het zadel te kunnen blijven zitten. De tijd zal leren of Blatter onder de druk van de FBI is opgestapt of gezwicht is voor machtige sponsoren. Daarnaast zal onderzoek moeten uitwijzen of Blatter de Zwitserse wet heeft overtreden.
Schoon schip
Onnodig te zeggen dat ondergetekende Michael van Praag – gesteund door Johan Cruijff – de geknipte persoon vindt om de FIFA te gaan besturen. Ik vind overigens het besluit om tussentijds af te haken niet handig gekozen van Van Praag. Dat neemt niet weg dat de voormalig Ajax-bestuurder over meer dan genoeg ervaring beschikt en niet onder directe invloed van de Amerikanen staat, hetgeen bij prins Ali bin Al-Hussein wél het geval is.
Dat maakt Van Praag een betrouwbare en onafhankelijke FIFA bestuurder. Het zal waarschijnlijk nog minimaal 10 jaar duren voordat de FIFA vrij is van corruptie, maakt u zich vooral geen illusies.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
11 Bijdragen
jefcooper
Force 19
Op zich een valide analyse van de FIFA-situatie.
Alleen jammer dat een prognose over door wie , hoe en op welke termijn deze organisatie gewassen en gestreken kan worden ontbreekt...
Overigens: "Daarnaast heeft het staatsfonds van Qatar belangen in VW, Porsche...etc" (...%?)
Het is alweer een paar jaar geleden dat Porsche middels de beruchte Porsche-deal in VW werd opgenomen .
Beatrix hield daar een belang van 5% in VW aan over ,evenals haar goede persoonlijke vriend Qabs Ben Said al-Said ,ook wel "de tiran van Oman".
http://www.refdag.nl/achtergrond/koninklijk-huis/spanning_rond_staatsbezoek_golfstaten_1_536875
Het Staatsbezoek werd vervangen door 'n privé bezoek.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
jefcooper
Force 19bos
jefcooperDaarom heeft die oorlog ook 80 jaren geduurd: er waren er die heel veeel verdienen aan die oorlog
DrNomad
Michiel
DrNomadDrNomad
MichielWatching the Wheels
Ja, je verwacht het niet zo vlak voor de verkiezingen.
Barrie Lindun
Dank voor het delen van uw inzichten. U schrijft "De tijd zal leren of Blatter onder de druk van de FBI is opgestapt of gezwicht is voor machtige sponsoren. Daarnaast zal onderzoek moeten uitwijzen of Blatter de Zwitserse wet heeft overtreden." Akkoord, denkt u dat ook nog weer andere belangen mogelijk een rol hebben gespeeld? http://www.forbes.com/sites/leeigel/2015/05/29/blatter-control-for-palestines-dropped-bid-to-kick-israel-out-of-fifa/
bos
Ze hadden het ook motorclub kunnen noemen:)
===============================
Al die grote sportkoepelorganisaties/grote NGO's beschikken over zoveeel kapitaaal dat ze denken dat Fraude bedrijven erbij hoort:)
PS: elke beursgenoteerde onderneming heeft meer verplichtingen tot mededelingen over de financien dan de grote sportkoepels/NGO 's !!
oplossing ??
Het is heel simpel, NGO's en sportkoepels dezelfde verplichting tot publicatie van jaarstukken als verenigingen, stichtingen, bv's etc.
En publicatie van de jaarstukken volledig openbaar, en wel drie maanden na het jaareinde.
Hilterman
Daarmee worden zelfs regeringen onder druk gezet zoals Nederland tijdens de aanloop naar de aanwijzing van landen die het WK mogen organiseren. Of Nederland vooraf maar even in wil stemmen met het vrijstellen van de FIFA voor het betalen van btw.
Je moet toch wel een super arrogante club zijn om dit soort voorwaarden af te dwingen.
Er werd nog serieus over na gedacht ook door de Nederlandse overheid.