
Maandag 22 juni presenteerde Commissievoorzitter Juncker zijn Plan: ‘De voltooïng van Europa’s Economische en Monetaire Unie. Juncker presenteerde dit plan mede namens vier andere Europese ‘presidenten’: ECB-baas Draghi, EU-voorzitter Tusk, Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en EP-voorzitter Schulz.
Frans Timmermans kan wel naar huis, want het plan is geen pleidooi voor minder ‘Europa’, maar juist voor méér. En dat, terwijl Timmermans is aangesteld om mede namens de Nederlandse regering vooral te zorgen voor minder Europa. Althans, dat beweerde onze minister-president. A zeggen in Den Haag en B doen in Brussel, het klinkt bekend in de oren.
Inhoud
Wie kijkt naar de inhoudsopgave van het plan weet meteen hoe laat het is: 1. Een hechte en rechtvaardige economische en monetaire unie; 2. Naar een economische unie - convergentie, welvaart en sociale cohesie; 3. Naar een financiële unie - geïntegreerde financiën voor een geïntegreerde economie; 4. Naar een begrotingsunie - een geïntegreerd kader voor gezond en geïntegreerd begrotingsbeleid; 5. Democratische verantwoording, legitimiteit en institutionele versterking.Lancering Plan Juncker getuigt van een perfect gevoel voor bad timingOm met dat laatste te beginnen: met een perfect gevoel voor bad timing presenteren vijf ongekozen ambtenaren een rapport dat ondubbelzinnig pleit voor verdere soevereiniteitsoverdracht naar Brussel. Ongekozen, want Commissievoorzitter Juncker is indirect aangewezen en parlementsvoorzitter Schulz moet het doen met een halfwassen benoeming door een parlement dat nauwelijks een parlement genoemd kan worden. Men praat met elkaar via tolken en de spreektijden van parlementariërs zijn doorgaans beperkt tot in één á twee voorleesminuutjes van een A-viertje. Van een echt parlementair debat is nauwelijks sprake, het parlement fungeert vooral als applausmachine van de Commissie. Schulz was overigens aanvankelijk gepasseerd voor dit overleg, maar heeft zich er - na protest – tussengewurmd. Dit plan van Juncker cum suis is de facto een vervolg op het eerdere plan van zijn voorganger Van Rompuy, Naar een echte Economische en Monetaire Unie van december 2012, dat overigens nog veel verder ging met de bevoegdhedenoverdracht – en het daarom ook niet haalde.
Veel Draghi
Het rapport ademt de geest van Draghi. Schulz doet sowieso voor spek en bonen mee, Dijsselbloem heeft zich er nauwelijks mee bemoeid en Tusk houdt zich vooral met buitenlandse zaken bezig (lees: met het Rusland/Oekraïne conflict), zijn land voert niet eens de euro. Sterker, toekomstig minister-presidentskandidate Beata Szydło verklaarde onomwonden dat als Polen de euro had ingevoerd, het land nu eenzelfde lot zou hebben ondergaan als Griekenland: [embed]https://twitter.com/pswidlicki/status/613000421251096576[/embed]Waslijst
De vijf presidenten hebben een waslijst aan punten opgesteld die vanaf 1 juli aanstaande tot en met 2017 geregeld moeten worden. Opvallend daarbij is dat het zwaartepunt van de soevereiniteitsoverdracht tussen 2017 en 2025 moet plaatsvinden, dus ná een eventueel Brits referendum over deelname aan de EU.Er zal veel meer gewicht worden toegekend aan de Centrale Plannings Bureau’sAnder opvallend punt is, dat veel meer gewicht zal worden toegekend aan de Centrale Plannings Bureaus, zoals ons CPB. Het is de bedoeling dat deze planbureaus de kern gaan vormen van een adviserende budgettaire raad, die toetst hoe nationaal begrotingsbeleid zich verhoudt tot gemeenschappelijke Europese doelstellingen en beleidsaanbevelingen. Ook moeten zij bijdragen aan een grotere coherentie tussen de verschillende eurolanden. En dat is ook hard nodig, want de invoering van de euro heeft niet geleid tot die grotere coherentie, maar juist tot een hogere divergentie, zoals ook uit onderstaande grafiek blijkt. In hun inleiding schrijven de heren, dat een volwaardige EMU weliswaar geen doel op zich is, maar een middel om alle burgers een beter en rechtvaardiger leven te bieden, de Unie voor te bereiden op wereldwijde toekomstige uitdagingen en om elk van de lidstaten in staat te stellen te gedijen. Maar aan de volken van de EU-lidstaten wordt niet gevraagd of zij deze vergaande bevoegdhedenoverdracht wel zo zien zitten.
Economische schokken
Het nieuwe investeringsfonds van Juncker - het EFSI - zou tijdelijk economische schokken in een of meer lidstaten op moeten vangen, mits die lidstaten economisch voldoende in de pas lopen. In een reactie op het rapport legde eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vooral de nadruk op het afronden van de Bankenunie, de opstart van een nieuwe Kapitaalmarkt Unie en op maatregelen ter verbetering van de interne markt. Implementatie van de plannen moet uiteindelijk in drie fasen leiden tot een volledig geïntegreerde en stabiele eurozone, uiterlijk in 2025. Compleet met een eigen Ministerie van Financiën en directe belastinginning. Tegen die tijd zijn de huidige hoofdrolspelers allang van het Europese toneel verdwenen, maar zitten de Europese burgers wel met de gevolgen ervan opgescheept. Het volledig ontbreken van democratische besluitvorming – in weerwil van alle mooie en zalvende woorden van Juncker c.s. – is een belediging voor de Europese burger, zoals ook politicoloog Chris Aalberts constateerde in diens reactie op het rapport.Europese leiders laten zich weinig gelegen liggen aan democratische beginselenIntussen lijkt er een deal in zicht tussen de Europese instituten en het arme Griekenland, waarover donderdag – tijdens de top waarop óók dit Plan van Juncker besproken wordt – verder wordt gepraat. Griekenland heeft het meest goudgerande spaardepositogarantiestelsel dat denkbaar is – monetair gefinancierd door de ECB – alle Griekse spaarders zijn inmiddels wel volledig uitbetaald door de Griekse banken, uiteindelijk gefinancierd door de Europese belastingbetaler. Deze Europese Unie laat zien dat de leiders ervan zich weinig gelegen laten liggen aan democratische beginselen, maar des te meer aan een kunstmatig georganiseerde planeconomie. Volgens mij heeft de geschiedenis al eens bewezen dat dergelijke planmatige structuren niet werken. Klaarblijkelijk leren sommige politici niet van het verleden. Dat komt er van als je juristen laat regeren, die geen kaas hebben gegeten van economie en de menselijke natuur. En Dijsselbloems tweede termijn als eurogroepvoorzitter? Die kan hij wel vergeten.
251 Bijdragen
Ko Pernicus
Ehm... waarde Jansma...
Nee - ben ik bang.
Op het moment dat meer dan 2 mensen ook maar iets collectief gaan organiseren kom je uiteindelijk toch weer terecht bij het zoeken naar vertegenwoordigers, naar beslissingsroutines... Dan steeks iemand zijn hand op die zich benadeeld voelt - stelt iemand anders voor om na te denken over resolutiemechanismes. En voor je het weet zullen uw achter-, achterklein kinderen moeite hebben uw idealen er in terug te zien.
Uw verwijt dat ik met mijn passiviteit niks zal bereiken is terecht. Uw onvrede over de huidge toestand deel ik... Maar uw antwoorden maken op mij de indruk dat ze alleen op papier iets oplossen.
Jansma
Ko PernicusDat komt omdat u niet weet wat collectivisme is en dit verwart met collectief zaken regelen. Collectivisme is zaken regelen met dwang van een overheid, waarbij de overheid diensten oplegt en u verplicht te bet. alen voor deze services, ook wanneer u niet eens om deze services gevraagd heeft. Collectief zaken komt op niets anders neer dan samen diensten opzetten. Mensen worden vrijwillig lid van een vereniging, accepteren de voorwaarden en betalen de verenging ook vrijwillig voor het verlenen van een dienst. Ziet u nu het verschil?
U zou dan ook moeten realiseren dat uw geschetste situatie niet kan voorkomen. Om lid te worden van een vereniging moet je EERST tenslotte de voorwaarden accepteren, inclusief de verplichting. Ben je lid en het niet eens met het beleid, dan heb je enkel recht van zeuren (of een aanklacht indienen) wanneer het beleid afwijkt van hetgeen expliciet is afgesproken toen u de voorwaarden ondertekende.
Aangaande uw laatste alinea? Maar wat gaat u dan wel doen, beste man? Lethargisch afwachten totdat uw Staatsheersers werkelijk alles kapot hebben gemaakt? Merk op: Het valt me op aan uw betoog dat uw premisse ten aanzien van het libertarisme is "kan niet werken", waar u feitelijk nagenoeg niets van het libertarisme weet. Was dit wel zo dan had u geweten dat het libertarisme een private rechtsorde kent die o.a. in conflictbeslissing voorziet.
Voor zover en indien u dus werkelijk een oplossing zoekt voor uw onvrede, zou uw premisse ten aanzien van IEDER alternatief eigenlijk moeten zijn "ik ga alles onderzoeken en beoordelen op de merites". U reageert en redeneert op basis van reflexen.
Ludovikaa
JansmaU vergeet dat een groot deel van de mensen -en iedereen tenminste een deel van zijn of haar leven- helemaal niet in staat is in redelijkheid voor de eigen belangen op te komen (kinderen, ernstig zieken, sociaal of intellectueel minder begaafde mensen). Vanuit een oogpunt van menselijke waardigheid zijn we daarom gehouden elkaar eisen op te leggen. Democratie zorgt er voor dat we dat niet meer doen dan nodig.
Jansma
LudovikaaUw democratie komt er op neer dat er twee wolven zijn en een schaap die beslissen wat er op het menu staat vanavond. De groep met minder bezit zal altijd in overtal zijn ten opzichte van de groep met meer bezit. Een democratie is niets anders dan een plunderingsmechanisme waarbij de overheid bezit rooft van de sterkeren om steun onder zwakkeren te vergaren. Het is een self-sustaining mechanism. De overheid heeft de zwakkeren nodig om meer macht te vergaren, de zwakkeren hebben de overheid meer nodig naar mate diezelfde overheid de sterkeren steeds zwakker maakt door ze meer en meer te beroven, beknotten en onderdrukken.
Democratie is een gruwelijk systeem. Het is gebaseerd op menselijke dwang, waarbij de overheid mensen plundert en onderdrukt in naam van andere mensen.
Daarnaast is uw gedachtegang vreemd. Als u werkelijk van mening bent dat zorg voor zwakkeren nodig is en ook iets is dat de meesten voorstaan, waar heeft u dan een overheid voor nodig die mensen berooft om in die zorg te voorzien? Als u werkelijk gelooft in zorgen voor uw medemens en dat het gros van de mensen hier ook in gelooft dan zou u hier ook vrijwillig een deel van uw inkomsten voor afstaan, nietwaar? Dus dan is die tirannieke overheid al helemaal niet nodig.
Ludovikaa
JansmaDat ik een andere politieke afweging maak over de vraag wie meer bescherming nodig heeft, betekent niet dat ik een denkfout maak. Ik vind bestaanszekerheid voor allen een groot goed.
Ik hoor zelf bij de netto belastingbetalers, en zit daar helemaal niet mee. Integendeel. Liever zo dan dat ik zelf wat willekeurig goede doelen steun. Ik zie de verzorgingsstaat dus niet alleen als wenselijk maar ook als een effectieve oplossing om die gewenste verdeling te realiseren.
Jansma
LudovikaaIk wil u niet verbieden om een sociaal stelsel op te zetten dat is gebaseerd op vrijwillige bijdrages hoor! Van mij mag u! U maakt dus wel degelijk een denkfout wanneer u suggereert dat "geen overheid" automatisch ook "geen verzorgingsstelsel betekent". Doneer zoveel u wenst. Dat wilt u echter helemaal niet. Die vrijwillige keuze. U wil een dwingende overheid die steelt, afpakt en weggeeft aan arbitraire belangengroeperingen.
Wat u stelt is dat u vindt dat groep mensen "A" BESTOLEN moeten worden door de overheid om groep mensen "B" in hun bestaan te kunnen voorzien. Dat is wat u voorstaat. Dwang, roof en onderdrukking.
Tegelijk toont dit aan dat u weet dat uw argumentatie aan alle kanten rammelt. Als een verzorgingsstelsel werkelijk iets is waar mensen graag voor betalen en deelnemen, dan zouden ze dat ook wel op vrijwillige basis doen, nietwaar? U weet echter wel beter....Mensen zouden dit niet doen, thans niet in de huidige vorm en omvang, hetgeen meteen aantoont dat er eigenlijk helemaal geen draagvlak voor die verzorgingsstaat IS, waarmee uw argument "dat is wat mensen willen" vervalt. U neemt zichzelf in de maling en u weet het. Op vrijwillige basis zou bijna niemand(!) aan het huidige systeem meedoen.
Daarom staat u ook zo specifiek die DWANG voor. En dat zegt alles over hoe u kijkt naar menselijke interactie. U bent voor diefstal en dwang, zolang de buit maar aan uw arbitraire doelen wordt uitgegeven.
Daarmee staat u volstrekt socialistische idealen voor, waarbij individuen geslachtofferd worden voor de groep als geheel. Dat u deze slachtoffering (het dwingen van mensen, desnoods met geweld) een goed idee vindt zegt alles over uw moraliteit: Die is afschuwelijk en in geen ander opzicht anders dan de moraliteit die lieden als Mao, Stalin, Pot en Junker hanteren.
Ludovikaa
JansmaJansma
LudovikaaLudovikaa
JansmaJansma
LudovikaaLudovikaa
JansmaIn uw beeldspraak: nummer 5 heeft eerst de andere 4 beroofd van hun rechtmatig deel. Daarna eisen ze het samen terug.
Om met uw woorden te spreken: nummer 5 is de echte dief.
Jansma
LudovikaaLudovikaa
JansmaJansma
LudovikaaLudovikaa
JansmaLudovikaa
JansmaHet maakt u echt geen beter mens als u iemand berooft omdat u slimmer bent, of sterker, of wapens hebt. Of omdat u in een staat leeft waar de grootste partij het stelen goedpraat.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jean
Guestdicko
Het recht op bezit en geluk etc is nu al geregeld in het EVRM. Als u nu problemen ervaart met de uitoefening van die rechten, waarom zou dat in een situatie van afscheiding anders zijn?
Daarnaast accepteert u wel het geweldsmoopolie van een staat. Waarom?
Wat zijn de argumenten om de bescherming van het fysiek van ingezetenen wél aan de staat toe te vertrouwen, maar het beschermen van (bijvoorbeeld) een minimale levensstandaard niet?
Jansma
dickoHet verschil met een situatie van afscheiding (waarin het Non Agressie Principe als fundamenteel rechtsbeginsel bestaat) bestaat geen andere "plichten" dan lijf en goed van anderen respecteren. Privileges bestaan ook niet, tenzij onderling afgesproken. Bottomline is dat de rechten van het individu (recht op lijf, bezit, zelfbeschikking en het nastreven van geluk), wat overigens de ENIGE rechten zijn die bestaan, niet geschonden mogen worden.
Het beschermen van een "minimale levensstandaard" is niet aan de Staat. Waarom niet? Omdat de Staat de rechten van individuen schendt (door bezit af te pakken) om in het PRIVILEGE aan andere te kunnen voorzien. DAT is dus ook het verschil. Daar waar de rechten van het individu absoluut zijn, zal geen roof en dwang meer plaats kunnen vinden.
dicko
JansmaTegenover uw recht om van mij aan u betaling te vorderen van het bedrag waarvoor ik uw auto van u heb overgenomen, staat van mijn kant niet de plicht om die geldsom te betalen?
Dan doe ik graag zaken met u.
Vanzelfsprekend staat tegenover het (geclausuleerde) recht op asiel de plicht om dat asiel te verlenen. Een recht dat je niet kan effectueren is geen recht.
Tegenover uw recht op uw lijf, staat mijn plicht om van uw lijf af te blijven.
Jansma
dickodicko
JansmaJansma
dickoIk vraag het u ten derde male: Wat is het verschil tussen een recht, plicht en privilege? U mag het zelfs binnen uw eigen referentie kader uitleggen.
Kunt u niet. U weet het niet. En dat zegt ook direct alles over de rest van uw betoog.
dicko
JansmaKom effe lekker van je paard, arrogante kwiebus.
Dit soort gunsten verleen je thuis maar aan je partner. En vraag dan meteen naar een woordenboek.
Jansma
dickodicko
Uw ongemotiveerde stelling dat het niet uitmaakt op wie er gestemd wordt lijkt me onjuist. Het maakt wél uit, je moet alleen een beetje onderzoek doen naar partijprogramma's en niet als een luie consument verwachten dat 'ze' het je wel duidelijk maken in 20-seconden spotjes op tv.
Tevens je niet blindstaren op wat er gezegd wordt in de twee maanden verkiezingstijd, maar juist de 8 jaar daaraan voorafgaand analyseren.
Maar ja, dat kost beduidend meer moeite dan de naar mijn mening goedkope retoriek die u hier ten beste geeft.
Jansma
dickoHiernaast hanteert u een rationalisatie om aan uw geloofssysteem vast te kunnen blijven houden. Uw stem draagt welgeteld 1/10.000.000 invloed. En dan niet eens invloed op beleid (alsof de overheid u over onderwerpen laat stemmen die uw lijf en bezit aan gaan), maar enkel het minuscule beetje invloed op wie er mogelijk de macht zal grijpen. U stemt immers niet op een kabinet, maar op partij a, b of c, gekoppeld aan poppetje d, e of f., Daarna bent u klaar. Geen invloed meer. Niets. U moet maar afwachten of uw partij aan de macht komt. En of uw wensen uitgevoerd, zoals belooft in verkiezingscampagnes uitgevoerd gaan worden. Dat ook nog.
En dan is er nog het gegeven dat nagenoeg alle politieke partijen op hoofdpunten dezelfde agenda nastreven. Een analyse van het stemgedrag in de Tweede Kamer leert dat PVDA, D66, VVD, CDA, ChristenUnie en GroenLinks in meer dan 85% van de gevallen exact gelijk stemmen. Zelfs de PVV van Wilders steunt nog 63% van alle wetten! Het verschil is enkel op details. D66 wil misschien een procent meer naar onderwijs, waar de SP liever 1,3 procent ziet. Dat is de marge. Er valt niets te stemmen.
Nu ik onderbouwd heb dat uw stem zowel in een percentage uitgedrukt futiel van invloed is, u door de parlementaire democratie niet eens kunt kiezen voor een kabinet of zelfs ook maar kunt stemmen op maatregelen rest de vraag: Wat gaat u doen? Gaat u opnieuw stemmen als de horige aan de Staat die u dit maakt? Of gaat u over andere oplossingen nadenken (geen overheid, een andere overheid, een private rechtsorde?
Als u opnieuw uw slavendom verkiest aan de Staat der Nederlanden, houdt u dan alstublieft op met zeiken wanneer diezelfde overheid u weer eens verder berooft, de vri
dicko
JansmaGeeft u overigens weleens het partijprogramma van de Partij voor de Duurzaamheid (PvdD) bekeken? Of gaat u slechts af op de marketingcampagne in verkiezingstijd (ook wel aangeduid als 'verkiezingsbeloftes')?
Keinstein
dickoZiet u ook dat het leveren en handhaven van een daadwerkelijk, dus niet imaginair, sociaal contract goed te privatiseren is?
De stelling dat we een dergelijke situatie 350 jaar geleden gehad hebben en dat die geevolueerd zou zijn in een democratische overheid is onjuist. Ten eerste hebben we nooit een geprivatiseerd sociaal contract gehad. Ten tweede is de democratie de opvolger van de monarchie,
Ludovikaa
KeinsteinKeinstein
LudovikaaKeinstein
LudovikaaLudovikaa
KeinsteinKeinstein
LudovikaaLudovikaa
KeinsteinKeinstein
LudovikaaDenkt u nu werkelijk dat de staat geld heeft uitgevonden?
Jansma
dickoPartij voor de Duurzaamheid? Nee, daar heb ik werkelijk nog nooit van gehoord. De eerste associatie die ik er bij heb is dat het een partij is die:
1) Voorstander is van de Staat als ultiem heerser op het grondgebied.
2) De Staat als ultiem verdeler van bezit wenst.
3) Collectieve eigendomsrechten voorstaat.
4) De Grondwet volledig onderschrijft.
5) Hoge belastingen wil heffen voor arbitraire idealen.
6) Accijnzen en heffingen wil ophalen voor arbitraire idealen.
7) Voorstander is van een verbod op privaat wapenbezit.
8) Voorstander is van een Staat die onderwijs verzorgt.
9) Voorstander is van een door de Staat beheerd verzorgingsstelsel.
10) Voorstander is van een door de Staat bestuurd onderwijsstelsel.
11) Voorstander is van onderdanigheid aan internationale wetten.
12) Voorstander is van ordehandhavingsdiensten in handen van de Staat.
13 Een partij die de illusie genaamd Trias Politica steunt.
14 Die voorstander is van een parlementaire democratie.
15 Een partij die tegen referenda is.
16) Een partij die voor gelduitgifte in handen van de staat is.
Indien alle 16 standpunten kloppen: Gefeliciteerd! U heeft een nieuwe kopie van de VVD, SP, Groenlinks, PVDA, PVV, D66, ChristenUnie, SGP of Dierenpartij gevonden. Dat het partijtje wellicht een marginaal ander irrelevant standpunt op duurzaamheidsgebied steunt, laat dit geheel onverlet.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Jean
GuestWtW
Jeanpubben
On democracy and new forms of tyranny.
Tocqueville warned that modern democracy may be adept at inventing new forms of tyranny, because radical equality could lead to the materialism of an expanding bourgeoisie and to the selfishness of individualism. In such conditions we lose interest in the future of our descendents...and meekly allow ourselves to be led in ignorance by a despotic force all the more powerful because it does not resemble one. Tocqueville worried that if despotism were to take root in a modern democracy, it would be a much more dangerous version than the oppression under the Roman emperors or tyrants of the past who could only exert a pernicious influence on a small group of people at a time.
In contrast, a despotism under a democracy could see "a multitude of men", uniformly alike, equal, "constantly circling for petty pleasures", unaware of fellow citizens, and subject to the will of a powerful state which exerted an "immense protective power". Tocqueville compared a potentially despotic democratic government to a protective parent who wants to keep its citizens (children) as "perpetual children", and which doesn't break men's wills but rather guides it, and presides over people in the same way as a shepherd looking after a "flock of timid animals."
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexis_de_Tocqueville
WtW
pubbenpubben
WtWNog erger, als die uit elkaar valt dan heeft dat geen gelijke in de geschiedenis: 'Het is voor mij (Tocqueville dus) niet te beschrijven wat er dan moet gebeuren.' Herinner ik me. Ik ben hem opnieuw aan het lezen, juist daarom. Er staat me iets bij van een verwijzing naar China een aantal eeuwen na de jaartelling. Zo zou die chaos eruit gaan zien.
WtW
pubbenpubben
WtWOn democracy and new forms of tyranny.
Dat staat daar veel beter verwoord dan in de NL wikipedia.
Jan Willem sluit daar op aan: "Dat is geen democratie maar een dictatuur en chantage schrijft hij.
Op de vraag van @Keinstein: "Wat is er nu eigenlijk zo mooi aan democratie?", bleef het heel lang stil, hier op deze site.
Dat vond ik boeiend om te zien.
Totdat ik naar Tocqueville verwees en blijkbaar hebben meer mensen het gevoel in een tirannieke EU te leven.
WtW
pubbenHet huidige EU systeem staat te ver van de mensen die erdoor beïnvloed worden. En ... zelfs als 2/3 'nee' zegt, dan wordt het nog 'ja'.
Jan Willem de Hoop
"Geen bedrijf die zaken kan doen zoals een overheid *kuch* zaken doet."
Volgens mij weten overheid en veel grote bedrijven perfect hoe ze met het neoliberale jasje de zaken naar hun hand moeten zetten. Zo heel veel verschil is er in de praktijk meestal niet. Dat verschijningsvormen verschillen wil meestal niet zeggen dat de kernproblemen verschillen.
Huidige problemen van overheid worden volgens mij niet zozeer veroorzaakt doordat de theorie niet klopt, maar doordat politiek en overheid volledig lak hebben aan de theorie. Bij het onderwerp van de column aansluitend, volgens werkt de democratie in 2005 bij et referendum prima. Maar machthebbers die hun rol niet dienend uitoefenen zijn er mee aan de haal gegaan.
Wat betreft het voorkomen van te eenzijdige verkoopvoorwaarden. In uw opvatting over de oplossingen die u voorstaat ben ik wel benieuwd hoe u tegen de maximale schaalgroottes van bedrijven aankijkt.
Keinstein
Jan Willem de HoopJansma
KeinsteinJan Willem de Hoop
KeinsteinKeinstein
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Keinsteindicko
Dat juristen geen kaas hebben gegeten van de menselijke natuur is grote kolder, en het beeld dat hier wordt neergezet als zouden juristen de oorzaak zijn van de Europese misère stoort mij enorm.
De overgrote meerderheid van de juristen is dagelijks bezig om uw en mijn rechten, vrijheden en welvaart te beschermen, en werken zich vaak de vinketering in uw en mijn belang.
Die mensen generiek wegzetten als uitzuigers en leugenaars is geen journalistiek maar demagogie. En ondanks dat het niet voor het eerst is dat Jean in die richting suggereert, valt het mij behoorlijk tegen.
pubben
dickoDe kantonrechter heeft gesproken over de betaling van de PGBers.
De SVB geeft aan in hoger beroep te gaan!
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/06/23/kamerbrief-met-reactie-op-uitspraak-kantonrechter-amsterdam-over-betaling-pgb-s.html
dicko
pubbenpubben
dickoZijn ze daarvoor bedoeld?
dicko
pubbenDat is overigens ook een risico voor degene die gewonnen heeft: mocht er in HB anders geoordeld worden, dan moeten de betaalde bedragen weer teruggegeven worden.
Of het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is verklaard, weet ik niet, heb het niet gelezen.
Wat eea met de verdiensten van juristen te maken heeft begrijp ik niet.
Ten eerste maakt het voor die verdiensten weinig uit of men wel of niet moet betalen aan de gedupeerden, het salaris van de juristen zal daardoor niet anders zijn.
Ten tweede omdat die juristen juist hard bezig zijn om voor eens en voor altijd duidelijkheid te bewerkstelligen, óók in het belang van de gedupeerden. Of zou u willen dat men bij ieder toekomstig hikje van de SVB weer opnieuw naar de rechter moet (met uiteindelijk een veelvoud van de kosten t.o.v. het traject nu in één keer volledig doorakkeren)
pubben
dickoAl die mensen die hulp verlenen krijgen slecht en meestal niets betaald, al vanaf 1 januari. Dan doet de kantonrechter uitspraak en gaat de SVB in hoger beroep.
Zijn daar de publieke middelen voor bedoeld?
dicko
pubbenWanneer je chaos automatiseert, is het resultaat geautomatiseerde chaos. Dat is niet de schuld van de automatisering, maar van de chaos die al bestond.
mbt de publieke middelen:
Mijn beeld van de situatie is dat 'het publiek' (wij als collectief) door constant te lopen koeren over een paar dubieuze gevallen, politici hebben geïnspireerd tot "k e i h a r d" aanpakken van die zogenaamde fraudegevallen. Dat moest met stoom en kokend water, want het volk wil het en dus moet het NU. Ondanks dat de SVB schijnt te hebben aangegeven dat de gestelde termijn onrealistisch was.
Wat het publiek nu krijgt zijn de gevolgen van de eigen wensen (keihard aanpakken die frauderende thuiszittende zieligdoende nietsnutten met hun ongeloofwaardige kwaaltjes)*
En ja, dan is het mijns inziens niet onrealistisch dat de door het publiek veroorzaakte onduidelijkheid wordt opgelost met publieke middelen.
En nogmaals: dat is óók (en misschien wel vooral) in het belang van de PGB budgethouders.
* Ik hoop dat u begrijpt dat ik hier niet mijn eigen visie weergeef.
pubben
dickoDat is toch echt aan de hand in dit praktijk voorbeeld van vandaag.
dicko
pubbenHet lijkt mij dat de 'PGB-slachtoffers' (waaronder overigens mijn broer) baat hebben bij ééns-en-voor-altijd duidelijkheid. De kans daarop is het grootst wanneer de hoogste rechter een uitspraak doet, dan zijn er nl geen uitvluchten meer mogelijk (tenzij de wetgeving weer eens wijzigt).
Of je dat nou juridisering noemt of niet, lijkt mij minder ter zake te doen.
Uw andere vraag betrof de publieke gelden. Daarvan heb ik gezegd dat de overdreven publieke focus op (eventuele) fraude mede de aanzet is geweest tot het huidige debacle. En dat de insetvan publieke middelen om duidelijkheid te scheppen voor de slachtoffers van het debacle mijns inziens daarom verantwoord is.
Veel interessanter vind ik eigenlijk de vraag of het hoger beroep geen opschortende werking heeft (ofwel: of het vonnis van de rechter uitvoerbaar bij voorraad is).
Als dat zo is (dus geen opschortende werking) zijn de PGB slachtoffers ook niet geschaad bij het HB (tenzij men in HB tot een andere conclusie komt).
Ad Vocaat
dickoje kunt wel een executie geschil/kort geding aanhangig maken.
en, indien je in hoger beroep in de bodemprocedure alsnog in het ongelijk wordt gesteld, dan heb je een probleem.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestDit zijn de oprichters van het plan https://nl.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century#Oprichters_en_leden en ze gaan zelfs zo ver dat ze de wet voortdurend aan hun laars lappen, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Fukuyama en https://nl.wikipedia.org/wiki/Plamegate .
Jeb Bush wordt de volgende president, gelukkig ogenschijnlijk een stuk minder malloot dan de vorige Bush.
Michiel
GuestWtW
Michielhttps://www.youtube.com/watch?v=V6jy5pVLcu4
En om de dag positief af te sluiten het verhaal van een (Griekse?) walvis die belangeloos bevrijd werd door een paar positievelingen ...
https://www.youtube.com/watch?v=Hx7cXqoWNo4
Jan Willem de Hoop
En volgens mij hoor je bij meer Europa altijd scenario's achter de hand te hebben voor minder. Je hoort te evalueren of iets in de praktijk werkt. Als het niet werkt doe je blijkbaar iets verkeerd.
Misschien is 1 grote EU wel een briljant idee, maar pas voor over 100 jaar als aan belangrijke randvoorwaarden is voldaan. We leven in een digitaal snelle wereld, maar sommige vraagstukken vragen nog steeds tijd die een aantal generaties bestrijkent. Onze snelle wereld moet ook nog steeds rekening houden met de zwaartekracht.
WtW
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
WtWWtW
Jan Willem de Hoophttps://pbs.twimg.com/media/CIGD-TuWUAA3Qsg.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=lefP0_ZM-Lw
Jean
Die juridisering leidt ertoe dat economische ratio vervangen wordt door ideologisch gedreven wetgeving op allerhande vlakken. Het is tegennatuurlijk om die economische ratio tegen te gaan. That;'s all.
Watching the Wheels
JeanJean
Watching the WheelsWtW
JeanVerder was het een woordspeling. Ze maken 'wetgeving' van iets wat eigenlijk krom is, zodat het daarna keurig voldoet aan de regels.
Jean
WtWWtW
Jeandicko
WtWWtW
dickoJean
WtWalgemene voorwaarden die mensen nauwelijks lezen, uiteindelijk heb je er
wel mee te maken." - Dat begrijp ik.
pubben
Jean"Het voelt....... - Dat begrijp ik."
Ik had je al gecomplimenteerd voor de "menselijke natuur en het intuïtieve weten." Dat is een belangrijke vorm van kennis en ik ga weer proberen die kennis woorden te geven.
Ik heb veel systeem kritiek verwoord in de zorg als er geen waarden in zitten. Professioneel handelen is niet in infantiele regeltjes te 'vangen'. Dat is een NL probleem. Ik waarschuwde hier voor de budgetpolis en de oplichterij die daar in zit.
Maar neem een simpele autoverzekering. Ik ga toch niet bezig al die kleine lettertjes te lezen en te vergelijken.
Aan een mens kan ik vragen: 'Vertel mij even waar ik NIET voor verzekerd ben.'
Nou en die vraag kan ik niet stellen op vergelijkingssites (aan een machine) en dat wil ik wel graag kunnen, want dat scheelt mij een boel ergernis, tijd en (daar kom je later pas achter) advocaat kosten.
Ook voor de zorgpolissen.
Waarom is het een NL probleem? Wij zijn van nature een regeltjes en afspraken land. Als het hier stormt en de bomen waaien om dan ruimen we die allemaal op. Praat is met een Fransman, die vindt dat gestoord. Of aan de wandel in de natuur: 'Waarom mogen we hier niet verder en watblief, een heg én een hek, wat een geldverspilling.'
WtW
Jeandicko
Juristen doen hun werk met het recht zoals door de bevolking is vastgesteld (volk is via TK mede-wetgever).
Een eventuele ideologische drive in de wetgeving wordt dus NIET veroorzaakt door juristen, maar door jou en mij.
Wanneer de samenstelling van het parlement zodanig is dat de economische ratio als relevante leidraad wordt gezien, dan wordt het recht vastgesteld langs wegen van de economische ratio. Wanneer de samenstelling van het parlement zodanig is dat de dikke-ik als relelevante leidraad wordt gezien, dan wordt het recht vastgesteld langs wegen van de dikke-ik.
Juristen zijn geen ideologen, maar toepassers. Wil je wetgeving op basis van economische ratio dan moet je daar bij je stemgedrag rekening mee houden, en hopen at meer mensen dat doen.
(Overigens: welke van de 2.631 economische ratio's zou dan de leidraad moeten zijn?)
Iets vergelijkbaars gaat ook op op Europees vlak, hoewel de democratische legitimatie daar ernstig ontbreekt. De ideologie in wetgeving komt niet van de juristen maar van de politici. Die daar kennelijk nationaal gewoon mee wegkomen.
Als rechtsTOEPASSER heb je het te doen met wat de rechtGEVER (wetgever) heeft bedacht.
(off-topic: de mogelijkheid om tekst cursief te maken of te onderstrepen zou handig zijn, dan hoef ik niet zo te schreeuwen met hoofdletters; wellicht iets voor FTM versie 2?)
Jean
dickodicko
JeanJean
dickodicko
JeanWat staat hier niet dan?
Jean
dickodicko
JeanJean
dickodicko
JeanJe artikelen en reakties zijn doorgaans nl. zeer de moeite waard.
Jan Willem de Hoop
dickodicko
Jan Willem de HoopMaar is het vreemd dat ik van een journalist een zekere (behoorlijke) mate van nauwkeurigheid verwacht? Het artikel is toch een column?
En helemaal van een journalist die zich kort geleden nog (terecht) hard maakte voor journalistieke onafhankelijkheid en de vrijheid om zonder overheidsbemoeienis te schrijven wat men te schrijven heeft.
Wanneer je je hard maakt voor vrijheden zou je ook zorgvuldigheid moeten betrachten bij het invullen van die vrijheden, naar mijn mening.
Zeggen dat "Dat komt er van als je juristen laat regeren, [...]" is van een vergelijkbare orde als zeggen dat journalisten aan de leiband van politiek en grootkapitaal lopen omdat de incidentele Fons de Poel weleens wat voor banken bijschabbelt, of omdat de incidentele Job Frieszo overstapte naar EZ.
Jan Willem de Hoop
dickoEn ga jezelf en de anderen hier een plezier doen door Jean te bedanken voor de zeer en zeer uitgebreide tijd die hij jou probeert dingen uit te leggen. Mensen, columnisten - journalisten, die zo de tijd nemen daar mogen we met elkaar wel iets zuiniger op zijn
Jij generaliseert de journalistiek in voorgaande reactie ook behoorlijk in negatieve zin.
dicko
Jan Willem de Hoopbedanken voor de zeer en zeer uitgebreide tijd die hij jou probeert
dingen uit te leggen. "
Pardon?
Jij gaat me vertellen wat ik moet doen? Dat is nieuw.
.
"Mensen, columnisten - journalisten, die zo de tijd
nemen daar mogen we met elkaar wel iets zuiniger op zijn"
Ik quote even een eerdere reaktie van mij aan Jean, nadat hij me vertelde dat ik te vermoeiend voor hem was:
"Je artikelen en reakties zijn doorgaans nl. zeer de moeite waard."
Volgens mij heb ik meer dan eens laten weten zijn schrijfkunsten te waarderen. Wat wil je nog meer? Zullen we 'm voordragen voor een lintje?
.
"Jij generaliseert de journalistiek in voorgaande reactie ook behoorlijk in negatieve zin."
Die moet je toch even uitleggen. Ik geef aan dat ik van een journalist kwaliteit verwacht. Is dat een generalisatie in negatieve zin? Het lijkt mij eerder een compliment voor hetgeen hier op FTM te vinden is.
Daarnaast geef ik aan hoe het op mij overkomt wanneer mijn beroepsgroep als collectief wordt weggezet als een stel prutsers die de oorzaak zijn van de Brusselse ellende, door een VERGELIJKING te maken met hoe onrechtvaardig het zou zijn wanneer we journalisten als collectief zouden beoordelen op de strapatsen van een enkeling.
Hoe is dat een generalisatie van de journalistiek in negatieve zin?
Jan Willem de Hoop
dickoDe tijd om elkaar vanavond of deze week wel volledig te begrijpen heb ik niet. Dus ik laat het hierbij. Denk dat je goede nuance hebt aangebracht dicko inzake wetgeving en juristen, maar denk ook dat je met aandacht voor letter en boodschap niet voor kritiek op juridisering open staat of die mening gewoon niet deelt.
Michiel
dickoMichiel
Michieldicko
Michiel;-)
Michiel
Jan Willem de Hoop!!!
Eric Smit reageert ook beleefd op kritische en soms horkerige reacties.
Jean
dickodicko
JeanHet zijn je eigen woorden.
Je uitleg laat m.i. alleen zien dat je geen verschil ziet tussen een politicus en een jurist.
Juristen regeren niet, juristen passen toe wat de 'regeerders' (de politici) bedenken.
Maar goed, laat inderdaad maar zitten. 't is voor mij zeker zo vermoeiend als voor jou.
Jean
dickoWatching the Wheels
Jeandicko
JeanHetzelfde gebeurt natuurlijk in Den Haag. Kamp schrijft z'n gasbesluiten ook niet zelf.
Ik heb ooit een manager gehad die geschiedenis heeft gestudeerd.
Heb ik destijds werk gedaan in opdracht van een historicus, of in opdracht van mijn leidinggevende?
Jean
dickodicko
JeanDringt het ook bij jou door dat de boodschap die je overbrengt, een andere is dan de boodschap die je *wilt* overbrengen?
En (als ik een voorzichtige suggestie mag doen) dat dat misschien te maken heeft met de formulering van de boodschap?
Of ben ik nou erg arrogant?
Jean
dickodicko
Jean;-)
Jean
dickodicko
JeanJan Willem de Hoop
dicko
Jan Willem de HoopEn het klopt, SOMMIGE juristen hebben een minder neutrale insteek. Ik denk echter dat minimaal 95% wél voldoet aan het door mij geschetste beeld.
Alleen die hoeven niet zo nodig met hun kop op TV of in de TK.
Tegenover iedere Bram staan vele echte deskundigen op hun vakgebied.
Jan Willem de Hoop
dickopubben
Jan Willem de Hoopdicko
pubbenHeldere en éénduidige regels lenen zich er bij uitstek voor om via een geautomatiseerd proces toegepast te worden.
Dat ICT systemen keer op keer faalprojecten worden, ligt m.i. niet aan het wezen van de ICT, maar aan de kwaliteit van degenen die over de inzet ervan moeten beslissen (en daarmee vaak aan de kwaliteit van de door u en mij gekozen volksvertegenwoordigers).
dicko
Jan Willem de HoopZolang wij als collectief geen besef meer lijken te hebben van 'hoe het hoort', of van het concept 'iedereen het zijne gunnen', zijn er regels nodig om nog enige orde in de maatschappij te handhaven.
Zolang het bij mensen zelf niet in hun botte kop op komt om messen thuis te laten bij een avondje uit, zal 'iemand' 'iets' moeten doen om de 99% normaal denkenden enigszins te beschermen tegen de 1% idioten.
Zolang wij 7 overhemden bestellen in een webshop terwijl we er maar 2 nodig hebben (omdat je de rest toch makkelijk terug kan sturen) zal iemand een systeem moeten organiseren onder welke voorwaarden dat terugsturen kan, aangezien mensen zelf kennelijk niet in staat zijn om behoudend met hun rechten om te gaan.
Met als gevolg weer een circus met termijnen, mitsen en maren.
Zolang er voor degenen die echt niet meer kunnen regelingen zijn om ze van overheidswege (namens ons allen dus) nog enigszins een menswaardig bestaan te geven, zullen er lapswansen zijn die liever bankhangen en gratis geld opstrijken dan zelf aan de slag gaan. En dus zijn regels nodig om misbruik van ons aller (belasting)geld te voorkomen.
En dáárdoor weer regels om diegenen die menen onterecht van de regelingen uitgesloten te worden, alsnog een kans op hun 'recht' te geven.
Recht is op zichzelf simpel: je moet je zoveel mogelijk houden aan je afspraken, en zoveel mogelijk van andermans spullen afblijven.
De rest is slechts uitvoering.
Wanneer mensen uit zichzelf de moreel juiste keuzes zouden maken, met respect voor het materiële én immateriële mijn en dijn,zouden veel regels overboord kunnen. De praktijk is echter dat een toename van kansen en welvaart ook leidt tot en toename van oneigenlijk gebruik.
Die vermaledijde appel ook...
Jan Willem de Hoop
dickoOok omdat politici niet meer het karakter hebben het eerlijke verhaal, ook de pijnpunten, te vertellen.
Jan Willem de Hoop
dicko
Jan Willem de HoopWanneer het voorgeschreven gereedschap leidt tot resultaten die 'niet kloppen', is dat te wijten aan degene die het gereedschap hanteert of aan degene die het gereedschap heeft voorgeschreven?
En net zo belangrijk: ook derden ontlenen rechten aan het recht (het concept rechtsstaat). Moet een jurist dan (contra legem) een voorstel doen voor een oplossing omdat hij zelf vindt dat 'de uitwerking niet klopt' en daarbij de rechten van anderen schenden?
dicko
Een rechtsstaat betekent trouwens niet dat de overheid geen dingen van je kan 'afpakken' (via belasting bijvoorbeeld), het betekent wel dat de regels waaraan de overheid zich moet houden bij het maken van inbreuk op privaat bezit, van tevoren vastgelegd moeten zijn.
In dat licht lijkt mij de huidige organisatie van NL eerder een rechtsstaat dan de voorgestelde onafhankelijk enclave zonder regelstructuur.
Keinstein
dickodicko
KeinsteinIk begrijp nu dat u iets anders bedoelde dan u schreef, dat kon ik helaas niet ruiken.
Ik heb overigens een vermoeden wat er gebeurt wanneer ik mijn 'juridische services' als de verdediging van mijn erf zelf inkoop, en mijn buurman doet dat ook.
Als we dat bij verschillende partijen doen krijgen we oorlog, as we dat bij dezelfde partij doen zitten we in dezelfde situatie als nu (nl. een partij doe voor ons langs vastgestelde regels het geschil beslecht).
Ik zie niet hoe uw voorstel een realistisch alternatief is voor de huidige situatie.
Keinstein
dickohttps://mises.org/library/idea-private-law-society
https://mises.org/library/state-or-private-law-society
Keinstein
Vervolgens etaleert u weer een staaltje religieuze projectie op de democratische idee. Democratie is goed. De democratie zorgt voor ons. Misschien dat ik het pas zie over 100 jaar, maar zalig zijn zij die niet zien en toch geloven.
dicko
KeinsteinMaar dat kan nauwelijks nieuws zijn.
Keinstein
dickoWatching the Wheels
KeinsteinJan Willem de Hoop
KeinsteinVaagheid is niet wat ik met mijn reacties hier beoog. Democratie is dus het minst slecht. Democratie is niet efficient en goedkoop, maar wel effectief. Als processen goed worden doorlopen, kunnen zich ook meer mensen zich bij de einduitkomsten neerleggen.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Michiel
GuestJean
GuestHilterman
GuestDie deskundigheid is in de huidige TK in ieder geval niet aanwezig. Kijk alleen maar na de ravage die ontstaan is uit wetgeving op het gebied van belastingen, het pgb, brandstofaccijns om er een paar te noemen.
Kijk eens naar de manier waarop Rutte het parlement stelselmatig buiten spel zet met zijn achterkamertjes onderhandelingen.
Noem mij eens een voorstel van dit kabinet dat plenair behandeld is. Het zijn allemaal torentjes besluiten.
Politici klagen over de steeds dalende betrokkenheid van burgers bij de politiek.
Vreemd he.
16again
GuestMag ik als schril contrast een afgestudeerd econoom en oud minister van financien even quoten?
"We gaan verdienen op die noodsteun aan Griekenland"
Jan Willem de Hoop
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestWtW
WtWHet beleid van overheden samengevat: 'Zorgen dat de beurs omhoog gaat'.
Als die aandeelhouders 15% winst maken in het eerste halfjaar van 2015, dan krijgt uiteindelijk iemand een rekening, want uiteindelijk moet de winst per aandeel omhoog (of geld moet waarde verliezen) om die stijging van de waarde van die aandelen te onderbouwen. Ik ga aan het werk ;-) ... tot later!
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
WtW
GuestWtW
WtWEn verder denk ik dat het niet eens meer zoveel anders kan. Als wij plots morgen voor de belangen van Nederlanders op gaan komen, dan kiezen die multinationals andere uitvalsbases. Aangezien de economie op enorm hoog niveau draait en er enorme particuliere schulden zijn kunnen we niet eens veranderen. We zijn enorm afhankelijk geworden.