
© CC0 (Publiek domein)
Recyclen? Wie echt circulair bezig wil zijn, kan beter hergebruiken
Wie afval goed wil scheiden, heeft daar een fikse klus aan. Wat papier is en wat glas is wel duidelijk, maar plastic is een grote hersenbreker: het ene soort hoort bij het plastic afval, terwijl het andere soort daar juist taboe is. Herman Lelieveldt leert beleidsmakers een lesje.
Sinds kort heb ik een nieuwe baan, weliswaar onbetaald en part-time, maar toch. Minstens één keer per week ga ik namens het hele gezin op pad met een of twee tassen plastic en glasafval richting de gemeentelijke inzamelcontainers.
Op winderige maandagochtenden sta ik daar schuldbewust oog in oog met onze consumptiemaatschappij: ik dacht toch echt dat wij thuis de laatste jaren bewuster waren gaan eten, maar tot een kleinere afvalberg leidt dat niet. De vleesvervangers zitten in dezelfde verpakking als echte kipstukjes en wie zijn pak halfvolle melk inruilt voor amandeldrink, schiet daar afvaltechnisch ook geen steek mee op.
Vroeger, toen we alleen nog papier en glas apart moesten houden, was ik zo klaar met mijn rondje. Maar sinds onze gemeente ons restafvalquotum van 30 naar 15 openingen van de vuilcontainer heeft teruggebracht, wapperen er aan mijn stuur ook nog eens twee vederlichte verzamelingen PMD-afval. Dat is de afkorting voor Plastic, Metaal en Drankverpakkingen: een nogal verwarrende term, aangezien wij in Nederland het metaal gewoon bij het restafval mogen gooien.
Ik dacht dat ik de inhoud van mijn PMD-tas net zo gedachteloos de container in kon kiepen als papier en glas, tot ik op een dag de Twitter-feed van Plastic Heroes tegenkwam. Dat is de club van verpakkingsproducenten die er alles aan doet u en mij als onbetaalde werknemer in te zetten bij het afvalverwerkingsproces. Wie serieus werk maakt van het opvolgen van hun aanwijzingen, moet écht korter gaan werken om zo het recyclingsproces niet in de wielen te rijden.
Een greep uit de aanwijzingen. Sinaasappelnetjes horen niet bij het plasticafval, want daar kunnen de messen van de machines zich in vastdraaien. En waag het niet om de ene verpakking in de andere verpakking te stoppen, want de sorteermachines kunnen ze dan niet meer uit elkaar halen. Chipszakken bij het plastic afval? Nee, want die zijn niet van plastic, maar van aluminium en mogen dus gewoon bij het restafval. Dat vochtabsorberende matje onder in je vleesschaal? Eruit halen en bij het restafval. Is je schaaltje van piepschuim? Graag de volgende keer meenemen naar de milieustraat, waar sommige gemeenten er een aparte container voor hebben. Dit weekend je schuur uitgeruimd en een lekke strandbal tegengekomen? Niet bij het plasticafval!
Recyclen klinkt heel circulair, maar is dat in werkelijkheid nauwelijks
Nog ééntje dan: ‘Een ezelsbruggetje om het je makkelijker te maken: gebruiksvoorwerpen horen niet in de Plastic Heroes zak of bak, deze is alleen voor plastic verpakkingen’. Bent u er nog? Geen nood: op afvalscheidingswijzer.nl kun je een app downloaden die op al je vragen antwoord geeft.
Mijn worsteling met al die verpakkingen laat zien wat het echte probleem is met PMD-afval. Het is een allegaartje van maar liefst zeven verschillende kunststoffen, die vaak ook nog eens gecombineerd in verpakkingen terugkomen. Daar zitten goed recyclebare stoffen als PET en HDPE tussen, maar ook moeilijk recyclebaar PVC en PS (wegwerpbekers). Met de huidige technieken lukt het nog helemaal niet om al deze typen plastic van elkaar te scheiden. En zelfs als dat zou lukken, is recycling niet de meest milieuvriendelijke manier om met afval om te gaan.
Recyclen klinkt heel circulair, maar is dat in werkelijkheid nauwelijks. In de definitie van het Plastic Pact – waar ik later nog op terugkom – gaat het om ‘elke nuttige mechanische, fysische of chemische verwerking van plastic afvalstoffen waardoor deze opnieuw worden bewerkt tot producten, materialen of stoffen, voor het oorspronkelijke doel of voor een ander doel’. Zolang plastic dus niet gestort wordt of in de verbrandingsoven belandt, is aan de recyclingsdoelstelling voldaan.
Wie echt circulair bezig wil zijn, moet inzetten op hergebruik. Denk aan de glazen melkfles van vroeger en het statiegeld dat je in je zak mocht steken als je de moeite nam om de flessen terug te brengen naar de melkboer.
Dat het aloude statiegeld vandaag de dag niet als hét middel voor hergebruik wordt ingezet, hebben we te danken aan een jarenlange succesvolle lobby van plastic- en voedselproducenten – heel mooi in kaart gebracht door masterstudent Stijn Vendrik in zijn scriptie The Plastic Lobby. Toen in Nederland PET-flessen op de markt verschenen, kwam daar in eerste instantie statiegeld op. Maar toen ook kleine PET-flesjes populair raakten, was de industrie bang dat statiegeld daarop ten koste van de verkoop zou gaan. En dus werd met de politiek afgesproken dat statiegeld niet hoefde, zolang het marktaandeel niet groter dan 2 procent zou worden.
Wat gaat de staatssecretaris doen als de bedrijven er met de pet naar gooien?
Toen die grens eenmaal wél overschreden werd, had de industrie het geluk zaken te kunnen doen met bedrijfsvriendelijke regeringspartijen als de VVD en het CDA. Zelfregulering en inzetten op recycling was de afgelopen tien jaar het toverwoord; die afspraken houden nog steeds stand. D66-staatssecretaris Van Veldhoven gaf de industrie vorig jaar opnieuw een kans om statiegeld te ontlopen. Als de industrie vóór 2020 laat zien 90 procent van de flesjes te kunnen recyclen en het zwerfafval met 70 en 80 procent vermindert, komt er geen statiegeld.
Van Veldhoven is inmiddels zo’n fan van dit soort convenanten, dat ze in februari een Plastic Pact sloot waarmee ze hergebruik en recycling van allerlei single use plastics wil bevorderen. Maar let goed op hoe in dat pact de ambities geformuleerd zijn: In 2025 ‘moeten alle eenmalig te gebruiken plastic producten en verpakkingen die de Plastic Toepassende Bedrijven op de Nederlandse markt brengen waar mogelijk en zinvol herbruikbaar, maar in ieder geval 100% recycleerbaar zijn’.
Interessant is vooral het onderscheid tussen hergebruik en recycling. Want wie gaat er hier bepalen wanneer iets mogelijk en zinvol is? Welke prikkel is er voor bedrijven om wél voor hergebruik en niet voor recycling te gaan? En wat gaat de staatssecretaris doen als de bedrijven er met de pet naar gooien? In de brief aan de kamer staat dan wel heel mooi dat het pact een ‘niet vrijblijvende overeenkomst’ is, maar in het artikel 18 lid 1 van het convenant staat toch echt dat ‘de nakoming van de afspraken in het Plastic Pact niet in rechte afdwingbaar is’.
Je kunt zalvende woorden spreken door vast te stellen dat ‘wij allemaal, wij als samenleving, producenten en consumenten, verantwoordelijk zijn voor het overvloedig gebruik van plastics en de gevolgen daarvan voor het milieu’. Je kunt je convenant vol zetten met ambitieuze streefcijfers die ver boven de Europese afspraken gaan. Je kunt je brief vol turbo-taal zetten door je vertrouwen uitspreken in ‘de koplopende partijen die in een pre-competitieve setting het voortouw willen nemen om te werken aan de versnelde transitie naar de circulaire economie’ (Japke. D Bouma, kom er maar in). Maar u en ik weten wel beter. Wie op deze manier onze afvalberg de komende jaren wil aanpakken, zadelt de gewone burger nog steeds op met de niet aflatende martelgang naar de PMD-bak, terwijl er van het echte hergebruik van verpakkingen geen werk gemaakt wordt en de circulaire economie nog mijlenver weg is.
79 Bijdragen
Jan Beek 1
Jaap 206
Jan BeekJan Ooms 10
Triest!
Martin van den Heuvel 1 11
Jan OomsLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1[Verwijderd]
bps 12
[Verwijderd]En van een beperkt aantal soorten recyclebare kunststoffen, zoals Frans zegt.
En de rest afbreekbaar.
Dan ben je er toch?
Dat moet Europees en wereldwijd verplicht worden.
De producent en de consument die dat afwijzen, zijn deze wereld niet waard.
Je moet wat over hebben voor de wereld waarin we willen blijven leven.
Dan heeft de wereld ook wat voor ons over.
Martin van den Heuvel 1 11
bpsDe producent en de liberale politicus, DIE wijzen het af.
Dus zo lang drie kwart van de bevolking op die liberale partijen blijft stemmen, zal de politiek nooit het bedrijfsleven gaan dwingen om beter met verpakkingen om te gaan.
bps 12
Martin van den Heuvel 1https://nos.nl/artikel/2267358-zo-vol-met-plastic-zitten-de-rivieren-bij-jakarta.html
Daar wordt niet gevraagd om schoon kraanwater. Wel om plastic-fleswater.
Een producent bedient juist de wensen en de behoeften van de consument.
Een producent is een volger en geen koploper om de wereld te verbeteren en zich daarbij uit de markt prijst. Politici idem. Dan ben je aan het verkeerde adres.
Het begint bij de consument zoals bijgaand artikel in extremis laat zien.
De consument is de markt en die bepaalt wat er gebeurt.
En als de politicus dezelfde lamzak is als de consument, dan gebeurt er niets.
En er gebeurt niets, of te weinig.
https://nos.nl/artikel/2278614-dode-potvis-met-22-kilo-plastic-in-de-maag-en-foetus-aangespoeld-in-italie.html
Jan Ooms 10
bpsVolgens mij wordt er gevraagd om schoon DRINKwater. Een schoon leidingwaterstelsel zoals bij ons bestaat daar niet en dús is het enige alternatief plastic-fleswater, in dié volgorde.
bps 12
Jan OomsOnmogelijk? Plastic-fleswater echt het enige alternatief ?
Onzin.
In Indonesië valt per jaar zeker een paar meter al redelijk schoon regenwater.
Daar zouden ze wat mee kunnen, maar het gebeurt niet of te weinig.
Jan Ooms 10
bpsbps 12
Jan OomsMaar dat doen ze niet of te weinig.
Ik was daar in de beste hotels, ook in de diplomatenwijk van Jakarta, en moest me toch nog douchen in bruinig leidingwater, geen drinkwater.
Jan Ooms 10
bpsbps 12
Jan OomsHet is zó'n mooi land, zó potentieel en de vulkanische grond is zó vruchtbaar.
Martin van den Heuvel 1 11
bpsMaar de liberale politici willen de bedrijven tot niets dwingen omdat ze bij de bedrijven nou eenmaal die vet betaalde functie krijgen na hun politieke loopbaan. Daar is het allemaal om begonnen, wat er verder met het land, de burgers of het milieu gebeurt interesseert ze helemaal niets.
Maar ja, ga dat die slecht geïnformeerde CDA/VVD/PVV/Forum/D666/PvdA stemmers maar eens aan hun verstand proberen te brengen. Veel succes.
bps 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
bpsDe liberale ideologie schrijft voor dat de overheid zich alleen met politie, justitie en leger bemoeit. Alle andere zaken laat men over aan het bedrijfsleven.
Om te beginnen is deze ideologie uitgevonden om hebzuchtige redenen. Heden ten dage maken de rechtse politici zwaar misbruik van deze ideologie, want als het hun zo uitkomt houden ze zich aan de ideologie en als het hun niet uitkomt, vegen ze haar zo van tafel.
De bedrijven mogen aan "zelfregulering" doen, wat er op neerkomt dat zij hun gang kunnen gaan. Maar de burgers worden tot van alles en nog wat gedwongen.
Wat jij wil (antwoord en oplossing voor klimaat en milieudreiging) is theoretisch en practisch mogelijk. De oplossingen zijn vrij simpel te bedenken. Maar de politiek houdt de UITVOERING van die simpele oplossingen tegen.
Voorbeeldje.
Er is een onderneming in Nederland, die is keihard bezig om een apparaat te ontwikkelen dat CO2 omzet in zuurstof en vaste koolstof. Hetzelfde proces dus als in bomen en planten plaatsvindt.
MAAR. Stel dat dit apparaat er is en het werkt. Hoe wil jij dan de bedrijven zo ver krijgen dat ze het ding ook daadwerkelijk op hun schoorsteen zetten. Ze gaan dat ding namelijk niet voor niks krijgen. Oplossing: de overheid geeft boetes aan bedrijven die het niet doen en betaalt van die boetes het apparaat.
Zie je het al gebeuren, met een kabinet van CDA, VVD en D666? Nooit van zijn leven.
Vervolgens komen we bij de andere landen die gigantisch veel uitstoot hebben. En dan heb ik het alleen nog maar over de landen die bij de EU horen. Hoe ga jij Polen, met een gigantische kolen industrie, dwingen dat apparaat te kopen? Onmogelijk zonder overheidsbemoeienis. And by the way, de europese commissie en parlement zijn net zo rechts als het nederlandse kabinet en kamer.
Kortom, jouw stelling dat je een oplossing wil, zonder de politiek erbij te halen, is niet uitvoerbaar.
Berend Pijlman 13
[Verwijderd]Nietjes kun je ook laten zitten.
[Verwijderd]
Berend PijlmanLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Markdraaier 7
Lydia LembeckIk denk er aan om een deskundigheidscursus voor consumenten op te gaan zetten.Een gat in de markt waar wellicht goed geld mee te verdienen valt.Ik ga direct contact met Henrie K. opnemen .
Lydia Lembeck 12
MarkdraaierMarkdraaier 7
Lydia LembeckOok aan al het onbezoldigde administratieve werk dat je voor bank en andere organisaties moet uitvoeren. Het personeel is eruit maar het is beslist niet goedkoper geworden allemaal.
Klaassie
Lydia Lembeck[Verwijderd]
Lydia LembeckGlas nemen we mee naar aparte glasbakken en de meeste plastic flessen hebben statiegeld.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]We willen proberen om een groene container te houden die uitsluitend voor karton bedoeld is. Ook daarvoor hebben we iemand die dat wekelijks komt ophalen.
Glas, tuinafval, blikjes e.d. gaat voorlopig gewoon in de restafval. Juist bij gestapelde woningen is het erg moeilijk de bewoners mee te krijgen. Soms gaat dat tot het bizarre toe: rommel over de balkonrand gooien.... Hier nog niet echt gezien, maar dat kan nog komen. Mensen laten gehoorzamen aan wetgeving is lastiger dan een hond trainen.
[Verwijderd]
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Slecht, of niet recyclebaar zou eenvoudigweg verboden moeten worden.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Een goede manier om te kijken waar de verpakking bij moet, is het volgende,.
Probeer of je de verpakking kan scheuren.
Je ziet al snel dat het
A alleen papier is
B alleen plastic is
C plastic met papier is
D alleen aluminium is
E plastic met alumium is
Alleen E mag NIET bij het PMD., De rest wel.
Dit was het antwoord op mijn vraag aan Plastic Heroes.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Zorg dat ze personeel aannemen om de banden waarop het afval vervoerd wordt, te controleren. Zo doen ze dat in GB. En zorg anders dat bedrijven allemaal een soort plastic gebruiken en hergebruiken. Verder, gebruik statiegeld. Ik ben niet hun sloofje.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckHet is net zo makkelijk om het spul in een vuilniszak te stoppen en die in de PMD container te mikken als we naar de winkel gaan. Tegelijk gaat het glas en eventuele oude kleding mee. Opgeruimd staat netjes.
Ik kan ook alles in de grijze container mieteren en aan het eind van het jaar aan de gemeente bijbetalen voor het aantal extra keren dat ik de container aan de straat heb gezet. Maar dat is dus niet de bedoeling.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Zojuist de verpakking van twee cartridges weggegooid, omdat dit soort niet in de PMD zak mag.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckJe kunt al beginnen met alle plastic waar drinken of eten in zit.
Zoals ik al schreef, kun je de zachte vormen onderscheiden door ze te scheuren. Alleen plastic met opgedampt aluminium mag niet bij het PMD, de rest wel. Aluminium afdekmateriaal dat je kunt scheuren mag wel bij het PMD, want dan zit er geen plastic aan vast.
Het is heel simpel: bij twijfel niet inhalen. Twijfel je?
Hop bij het restafval.
De fabrikanten hoeven niets te doen. Hun winsten zijn van een dergelijke hoogte dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken. Waarom zouden ze dan actie ondernemen die geld kost?
En waarschijnlijk zijn hun machines gebouwd op de plasticsoort die ze gebruiken, dus dan mag je wachten tot ze een nieuwe machine aanschaffen. En dat zou zomaar tientallen jaren kunnen duren.
Ik erger mij persoonlijk groen en geel aan plastic met opgedampt aluminum omdat het nergens voor nodig is. Wij eten geen chips, maar op mijn vraag aan Lay's, werd er gezegd: vanaf 2025 gaat het opgedampt aluminium eruit. Ik kan maar 1 reden verzinnen waarom NIET NU: de machine is nog niet afgeschreven.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckAlleen nr 1 en 4 zul je tegen komen in producten die je koopt bij de supermarkt. Als je DEZE producten uit het rest afval houdt, heb jij in je eentje in 3 weken een vuilniszak vol. Wij hebben met 3 volwassenen elke week een volle vuilniszak die voornamelijk is gevuld met bakjes, flesjes, dopjes, deksels, potjes waarin eten, drinken of schoonmaakmiddelen hebben gezeten.
De drinkpakken met zuivel en frisdrank, daar haal ik de dop vanaf, maak ze plat, leg ze tussen 2 plankjes en plaats er een lijmklem op. Als je wacht tot je 4 lege pakken hebt, ben je 2 minuten bezig.
20 Platte pakken nemen net zo veel ruimte in als 1 vol pak.
Wij hebben een grijze container van 60 liter. Die is vorige week voor de eerste keer aan de straat geweest dit jaar.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1En ik doe er meer dan een maand mee, Martin. :) Ik maak de verpakking altijd schoon, laat het goed drogen en stamp het zoveel mogelijk plat. Kan nog langer ermee doen als ik alles in stukken knip.
Verder woon ik in een appartement. Hier staan 5 groene (plastic) rolcontainers en een bak op wielen voor het Oud Papier. Alleen O.P., want karton mag er niet bij. Twee bewoners houden die ruimte netjes. Maar als je ziet hoe je buren met hun vuil omgaan dan weet je dat de ondergrondse container een probleem kan worden. Wij willen dan in de oude ruimte in elk geval 1 rolcontainer behouden voor karton. De buurman die helpt is goed in het plat stampen. Wat niet mag is grof vuil. En ook dat wordt gedumpt. Bedden, TV's, meubels... KWAK maar weg. Makkelijk.
Dus die lol gaan we nog krijgen.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckNogmaals, om te beginnen gaat het alleen om verpakkingsmateriaal dat je in de supermarkt koopt. Daarvan mag alleen plastic met opgedampt aluminium er niet in. De rest wel. Ook blikjes van groente en dergelijke.
Koop je nu bijvoorbeeld een blikopener, dan zou die in een stuk plastic, met dik papier aan de achterkant kunnen zitten. Mag ook bij het PMD. Koop je een nieuwe matras en zit die volledig in plastic? Bij het PMD.
Ik begrijp dat jullie gemeente in de beginfase zit. Tja, alle begin is moeilijk, het duurt effetjes voor iedereen het snapt. Als het goed is, staat op de zak wat er wel en niet in mag, net als bij ons op de containers. Wat niet betekent dat iedereen het leest.
Vraag eens aan je gemeente waarom bij het oud papier geen karton mag. Daar heb ik nog nooit van gehoord, hier gaat karton gewoon bij het oud papier.
Kijk, net als in de meest andere gemeenten, mag je het grof vuil zelf naar het milieupark brengen. Hier kost dat 10 euro per kuub. Nu vinden die mensen die grof vuil dumpen, (net als ik) dat ze al genoeg betalen voor het ophalen van afval. En de gemeente vraagt ook niet of jij de beschikking hebt over een auto, eventueel met trekhaak en aanhangwagen. En dus vind ik dat de gemeente dit moet regelen. Er zijn werklozen genoeg die af en toe gezellig een uurtje willen aanklooien met een of meerdere collega's om het grof vuil op te halen. Laat de inwoners op een website aangeven wat ze hebben en wanneer het aan de straat staat. Geef de werklozen een electrisch autootje (25 km) en het is geregeld. Maar net als hier zal ook jouw gemeente een neoliberale instelling hebben. Eigen verantwoordelijkheid, de overheid trekt zich terug. En dus wordt er gedumpt en kost het opruimen veel meer geld dan nodig is. Maar ja, de burger betaalt toch wel.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1En volgens mij zijn verpakkingen van een cartridge bv, of je blokopener/schaar/tuingereedschap in blisters en is dat hard plastic.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckVerpakkingen van bijvoorbeeld tandenborstels of schroefjes
Blisterverpakkingen (van bijvoorbeeld tandenborstels, schroefjes e.d.)
Het gaat er niet om dat het hard is of niet. Het is verpakkingsmateriaal.
De cartridge mag er hoogstwaarschijnlijk niet bij omdat er inktresten in zitten. Inkt zit vol met kwik.
De lege verfbus (van blik) mag er om die reden ook niet bij.
Ik vind het vrij simpel. Als je eenmaal een verpakking bij het PMD hebt gedaan, omdat je het hebt opgezocht, dan weet je het de volgende keer automatisch. Maar als je twijfelt en geen zin hebt om het op te zoeken, gewoon bij het restafval doen. Miljoenen gezinnen flikkeren alles bij elkaar, incl GFT, dus maak je niet te druk.
De regering zou dit hele probleem aan kunnen pakken door op alle recyclebare verpakkingen een duidelijk logo af te dwingen. Maar ja, als niemand iets doet, houdt het op. Ook de klimaat/CO2 discussie houdt gelijk op met die achterlijke liberale instelling. En die 7 cent die wij per kubieke meter gas erbij betalen, worden gebruikt om de belastingen voor hoge inkomens en bedrijven te verlagen. Voor het klimaat is het dus nutteloos.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1https://www.google.nl/search?ei=vsqoXK2JMMeckgWx6r6IAg&q=oude+mobieltjes+voor+goed+doel&oq=oude+mobieltjes+voor+goed&gs_l=psy-ab.1.0.0j0i22i30l6.11137.15953..19032...2.0..0.54.819.18......0....1..gws-wiz.......0i71j0i13.Ukz33y8_PpE
[Verwijderd]
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Jan Smid 8
[Verwijderd]
Jan SmidLydia Lembeck 12
[Verwijderd]ScienceNerd 8
Je kunt ook minder consumeren en bewuster kopen. Heb je ook minder afval om te scheiden.
Berend Pijlman 13
ScienceNerdLydia Lembeck 12
ScienceNerdVerder moeten bedrijven eens kijken wat zonder plastic verpakking verkocht kan worden. En dat is best veel.
f. van Dam 6
ScienceNerdMartin van den Heuvel 1 11
f. van DamEen betere regering begint bij de kiezer.
Je kunt niet eerst VVD stemmen en dan van de VVD verlangen dat zij efficiënte maatregelen gaat nemen, zoals bedrijven voorschrijven hoe zij hun spullen moeten verpakken. Dat gaat lijnrecht in tegen die achterlijke liberale ideologie.
Bart Klein Ikink 6
Misschien moeten vloeistoffen (bijvoorbeeld frisdrank of shampoo) in tanks worden aangeleverd zodat we bij de supermarkt onze flessen kunnen vullen (die dan vele malen meegaan).
Lydia Lembeck 12
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Lydia LembeckIk ben voor veel radicalere maatregelen en voor elke denkbare vloeistof die aan consumenten wordt verkocht (waar dit mogelijk is zonder gezondheidsrisico).
Iedereen gaat dan met zijn of haar flessen naar supermarkt en vult ze daar opnieuw zodat een fles misschien wel 1000 keer wordt gebruikt alvorens te worden gerecycled.
Lydia Lembeck 12
Bart Klein IkinkKan je doortrekken naar broodbeleg, als je zelf bakjes meeneemt. Je kunt veel in duurzame verpakkingen meenemen. Je moet het zelf schoonhouden, maar dat zou geen probleem moeten zijn.
Er bestaan al zulke winkels. Meer dan ik dacht: https://www.google.nl/search?ei=XMqoXJqyMa3jkgXp6Y64Dg&q=winkels+waar+je+met+je+eigen+verpakkingen+kam+kopen&oq=winkels+waar+je+met+je+eigen+verpakkingen+kam+kopen&gs_l=psy-ab.3...3178.3457..4170...0.0..0.47.92.2......0....1..gws-wiz.......0i71.xze3imJhAHc
Bart Klein Ikink 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Bart Klein IkinkAls je sec kijkt naar voedselveiligheid moeten we doorgaan op deze voet en alles in blisters verpakken. Maar dan niet gaan zeuren als de vissen sterven in de oceanen en zeeën, de grote huisdieren, zoals rund/varken/paard vergiftigd voedsel krijgen. Krijgen ze nu al trouwens. Denk aan soja uit Zuid Amerika. Zit bomvol glyfosaat. Maar ook pluimvee natuurlijk en konijnen die gefokt worden. Ook niet biologische groenten en fruit zullen vol zitten met landbouwgiffen.
Dus kies maar?
Bart Klein Ikink 6
Lydia LembeckDus als iemand ziek wordt (of misschien wel dood gaat) van bacteriën omdat hij/zij het bakje niet goed heeft gereinigd, moet je dan gaan accepteren.
Ik denk dat dit iets heel fundamenteels in onze maatschappij raakt. We zijn nu zover dat als er ergens een kind van een glijbaan valt, alle speeltuinen worden gesloten.
Dus het is niet dat ik tegen ben, maar ik kijk naar de consequenties. Dingen zijn vaak niet zo simpel. We moeten totaal anders gaan denken om dit mogelijk te maken.
Lydia Lembeck 12
Bart Klein IkinkMensen weten NIETS over hoe je met afval moet omgaan. En dat je verpakkingen moest schoonmaken voor je het klein maakt en weggooit in de juiste container. Een leercurve waar nu echt mee begonnen moet worden op de basisscholen en op alle scholen eigenlijk. Ook meer lessen over voedsel. Zaaien, planten, laten groeien, waarom geen kunstmest, maar biomest en welk voedsel is gezond en lekker. Plus leren koken. Er ligt behoorlijk wat werk te wachten. Ook dit schept dus weer banen...
Henk Bakker 6
Zoveel mogelijk dezelfde flessen gebruiken met statiegeld en de overige verpakkingen enkel uit recyclebaar materiaal van 1 type, dus inderdaad niet papier met plastic ruitje.
Daarnaast zal er toch een behoorlijke realiteit moeten doordringen in Den Haag, niet bindende afspraken zullen nooit effect geven als er kosten aan verbonden zitten, dat weet elk weldenkend mens.
Lydia Lembeck 12
Henk BakkerJip Kruis 1
Peter Urbanus 5
Ik heb een erg oude auto. Slecht voor het milieu, zeggen beleidsmakers en autofabrikanten (die natuurlijk liever nieuwe verkopen). Maar ik rijd niet veel, er zit net een gloednieuwe katalysator onder en heb begrepen dat lang doorrijden met een auto in veel gevallen duurzamer is, gezien de milieubelasting van de autofabricage. Bovenal is de auto nog goed en nog lang niet op.
Er wordt gefulmineerd tegen de grootschalige veehouderij en daar is inderdaad best veel op aan te merken. Maar is soja voor dranken en vleesvervangers wel duurzaam? Ook als die soja van over de oceaan moet worden aangevoerd en er regenwouden voor zijn gekapt?
Martin van den Heuvel 1 11
Peter UrbanusLaat je niet gek maken, de superrijken rijden toch ook allemaal in een dikke kar?
Peter Urbanus 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Peter Urbanus[Verwijderd]
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]We hebben heel veel elektronica niet nodig. De duurste elektronische koffiemachines maken je ochtendkoffie onnodig duur. Ouderwets opschenken - de techneut van Telfort was blij met 'gewone ouderwetse' koffie. Koel- en vrieskasten hoeven niet elektronisch te zijn. Je stofzuiger ook niet. En boodschappen? Wel, kijk in je koelkast, pak een stukje papier en maak een lijstje. Werkt geheid heel goed. En goedkoop. Elk stukje banco papier is er goed voor. Achterkanten van enveloppen werken prima.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusMarla Singer 7
Wat dat betreft kan je op dat vlak nog flink wat plastic afval sparen. Het is wel ietsje meer werk maar dan hoef je ook niet voor dat plastic afval te betalen. Fijn weer in de weer met weckflessen, potten en vet papier dan maar?
Maar in hoeverre is voor bepaalde voedingsmiddelen verplicht dat je het in een bepaalde verpakking doet? En ook al zijn er PVC vrije varianten die je vrijwel alleen in biologische winkels ziet zou je die wel verplicht kunnen maken want bij vuilverbranding levert dat veel minder schadelijke stoffen op.
Rauwe melk zo van de boer mocht ook niet meer? (niet dat een echte boer zich daar aan stoort want die helpt mensen graag en is trots op zijn melk)
Of je gaat naar de markt met je tupperware en daar zullen ze met alle liefde gevuld worden door de marktkooplieden.
Je hoeft oneindig lang op politici te wachten. Je kunt er zelf ook werk van maken en nog geld uitsparen ook.
Lydia Lembeck 12
Marla Singer[Verwijderd]
Marla SingerLydia Lembeck 12
[Verwijderd]En bij blauwschimmel kazen - notoir heel goed voor veel maagpatiënten - kan je alleen au cru. Anders dood je de schimmel.
Jan Smid 8
https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10341410/grote-steden-blijven-achter-bij-afval-scheiden
Lydia Lembeck 12
Jan SmidMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Ferry de Boer 7
Als consument heb je hier maar beperkte invloed op. We zijn weliswaar ook lui, want niemand staat bij de groentenboer, bakker of slager met herbruikbare verpakking.
Een nudge als statiegeld werk wel, of net als met plastic tasjes extra geld vragen in rekening moeten brengen wellicht ook. En nu er steeds meer boodschappen bezorgd worden zijn die bezorgers eigenlijk gewoon de nieuwe melkboeren. Het herintroduceren van herbruikbare verpakking in de zuivelindustrie zou al een hoop schelen denk ik.
Die herbruikbare netjes die de AH nu heeft zijn wel handig, maar liggen nog wel eens thuis als ik ergens anders vandaan kom voor boodschappen.