Playlogic: game over

Serie-ondernemer Willem Smit heeft gisteren het faillissement aangevraagd van zijn computerspellenbedrijf Playlogic. ‘Het is niet gelukt en dat is een bittere pil’.

Gisteren heeft Willem Smit het faillissement van zijn Computersepellenbedrijf Playlogic aan moeten vragen. Daarmee is er definitief een einde gekomen aan het bestaan van de enige Nederlandse uitgever van computerspellen dat in 2002 werd opgericht. De laatste drie weken kwam het bedrijf in acute financiële problemen die het bedrijf niet meer te boven kwam. Directeur en oprichter Willem Smit is er ‘kapot’ van. ‘Ik heb er acht jaar dag en nacht aan gewerkt. Net als mijn zoon Rogier en vele andere mensen die zich met hart en ziel voor het bedrijf hebben ingezet’, zucht Smit. ‘Een hele vervelende samenloop van omstandigheden heeft Playogic de das omgedaan. We hebben er alles aan gedaan om het faillissement te voorkomen, maar het is niet gelukt en dat is een bittere pil’. 
 
De aangeslagen Smit vertelt hoe de laatste weken de tegenvallers zich opstapelden. Niet betalende afnemers zorgden miljoenentekorten en een uitgestelde deal met Sony waardoor de verkoop van de gamestudio in Breda mislukte. Als gevolg daarvan viel op het laatste moment een overeenkomst voor een overbruggingskrediet door de mand waardoor het bedrijf niet meer in staat was aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Smit erkent daarnaast dat de opbrengsten van de verschillende computerspellen ernstig tegenvielen.  Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van zestien miljoen euro. 
 
King William
Voormalig automatiseringstycoon Willem Smit heeft een lange staat van dienst. Tijdens de hausse in de automatiseringsbranche in de jaren tachtig steeg de ster van Smit tot grote hoogte. In 1985 bracht hij zijn softwarebedrijf Datex naar de beurs. Smit cashte bij die gelegenheid 75 miljoen gulden en hij werd gezien als de koning Midas van de Nederlandse computerindustrie. Alles wat de Amsterdammer aanraakte leek in goud te veranderen. 
Smit liet zich het succes goed smaken. Hij kocht als een van de eerste Nederlandse self made ondernemers een eigen straalvliegtuig: een Falcon 20 die hij van de Sultan van Oman kon overnemen. Hij beschikte ook over een prijzig jacht, was grootafnemer van Cobra-kunst, toonde zich liefhebber van vrouwelijk schoon en organiseerde spectaculaire feesten. In de hoogtijdagen van het beruchte ‘Barretje Hilton’ bezorgde societyfiguur Tonio Hildebrand hem zijn bijnaam: King William. 
 
Smit was nadien nog verschillende malen betrokken bij het opzetten van automatiseringsbedrijven die hij vervolgens ook naar de beurs bracht. Meest geruchtmakend was de beursgang van Newtron in 1990. Het bedrijf raakte enkele maanden na de introductie al in grote problemen. De ‘Newtron-affaire’ zou uiteindelijk de val van enkele topbankiers van ING inleiden. Uit het in maart gepubliceerde boek Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady blijkt dat zich destijds bij Newtron ernstige onregelmatigheden hebben voorgedaan. Newtron ging uiteindelijk op in Ordina dat nog steeds aan de Amsterdamse Effectenbeurs staat genoteerd.
 
Midden jaren negentig was Smit betrokken bij de oprichting van het Hoofddorpse netwerkbedrijf Internoc dat in Brussel naar de beurs werd gebracht. Internoc flopte en ging uiteindelijk in 2001 failliet. Een jaar later richtte Smit – geïnspireerd door zijn aan computerspelletjes verslingerde zoon Rogier – Playlogic op. Ook dat bedrijf kreeg een beursnotering, dit keer aan de Amerikaanse Nasdaq. 
 
Vrolijk verder
Het faillissement van Playlogic heeft Smit privé volgens eigen zeggen ‘ongeveer’ 27 miljoen dollar gekost. ‘Helemaal precies weet ik het niet meer, ik ben de tel kwijt geraakt. Ik heb nog aandelen Playlogic, maar die zijn nu geen piek meer waard’. 
 
‘Ik zit nog achter mijn bureau, maar het is over’, zegt Smit, ‘Playlogic was de enige Nederlandse publisher van games, we hebben wat neer weten te zetten, maar het is geen succes geworden. Dat kan gebeuren, zo is het leven. Er valt hier nog het een en ander af te wikkelen. Daarna zal ik dit moeten verwerken. En dan weer vrolijk en fris verder’.