
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Presentator Frederique de Jong leest de artikelen van FTM al vanaf het begin en wilde graag dat meer mensen daarvan kennis nemen. Daarom bedacht zij deze podcast waar ze in gesprek gaat met de auteurs over hun onderzoeken. Zo hoor je welke beerputten er in het landschap verscholen liggen en wie de mensen zijn die de deksels lichten.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
Podcast | Waar gaan we huizen bouwen?
Podcast | Steenwolfabrikant Rockwool mag meer uitstoten dan anderen
Podcast | Illegale bouw op Bonaire
Podcast | De duistere financiële geschiedenis van Nederland
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Podcast | Achter de schermen bij de kinderrechter
Podcast | De grootste schat van Nederland
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
De Nederlandse grootbanken hadden zichzelf in een houdgreep gemanoeuvreerd. Ze hadden ondernemers en semipublieke instellingen verkeerd geïnformeerd over de financiële producten die ze hen hadden verkocht, een schending van hun zorgplicht. Dat toegeven zou ze honderden miljoenen of zelfs miljarden aan schadeclaims opleveren. Ontkennen was echter geen optie: daarmee zouden ze automatisch een andere wet overtreden, die saldibewaking voorschrijft. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek: in plaats van de banken op de vingers te tikken, verklaarde financieel toezichthouder AFM die laatste wet niet van toepassing. Advocaten en financieel adviseurs hekelen de dubieuze verklaring van de toezichthouder: ‘De AFM is medeplichtig aan fraude.’
Liever het artikel zelf lezen? Dat kan hier...
12 Bijdragen
Arjan 7
Bank moet kapitaal aanhouden obv marktwaarde derivaat. Risico bestaat immers dat klant In default raakt.
Vervolgens verstrekt de bank de klant een lening waarbij de klant het geld stort als onderpand.
Waarom moet de bank hiervoor ook nog eens eigen vermogen aanhouden?
Er zit geen risico in dat krediet, kapitaalsbeslag is 0. Geld wordt gestort op rekening bank en klant kan er niet bij.
Je kan niet zeggen dat je risico ziet op derivaat vanwege marktwaarde en ook nog eens voor marginkrediet wat onderpand is.
Dit is geen krediet waarbij verstrekte geld voor andere doeleinden kan worden gebruikt
[Verwijderd]
Arjan 7
[Verwijderd]Voorbeeldje van Rabobank, waar ook duidelijk wordt gemaakt dat je niet zomaar boetevrij kan aflossen bij zakelijke vastrentende leningen. Gaat slechts op onder bepaalde omstandigheden. Er staat ook duidelijk dat vastgoedondernemers een boeterente moeten betalen als ze vastgoed verkopen. En nu sluiten ze renteswaps af, en dan denken ze dat het dan wel boetevrij kan? Vastgoed ondernemers willen gewoon voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, en andere bankklanten de rekening laten betalen. Ik zeg niet doen, laat die huisjesmelkers maar lekker zelf betalen.
Dus tussentijds aflossen voor bedrijven kent zowel bij vastrentende leningen als bij renteswaps het risico dat je compensatie moet betalen. En terecht, aan de hedgekant moet de bank ook compensatie betalen om de omvang van de funding terug te brengen naar benodigde omvang.
Er wordt dus nogal zwart wit tegen de materie aangekeken. Alsof rentederivaten zeer speculatief zijn vanwege de mogelijke negatieve waarde, en dat dit bij vastrentende leningen niet zou spelen. Klopt niks van, daar is nagenoeg het zelfde risico.
Het belangrijkste verschil tussen een vastrentende lening en een renteswap is dat de opslag tussentijds kan worden aangepast. Dat is doorgaans ook gebeurt. Echter, in die tijd was de opslag een redelijk constante opslag. Die stijging is pas sinds de crisis uitgebroken. Absoluut niet iets wat banken en klanten zagen aankomen. De klanten met wie wij transacties afsloten wouden het voordeel van het lagere renteswap tarief en geloofden niet dat het verschil teniet zou vallen door een stijgende risico-opslag (gebaseerd op wetenschap van historische opslagen die ze kenden).
Maar goed, het MKB krijgt die opslag nu terug. Goed opgelost door Derivatencommissie. We moeten het wel in juiste perspectief zien.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Ik heb klanten renteswaps verkocht die hier bewust voor kozen omdat ze dan een lager tarief kregen, en wisten dat de opslag variabel was en kon worden verhoogd als risicoprofiel verslechterde. Ik heb die gesprekken zelf gevoerd met klanten, maar het zijn de advocaten die er niet bij waren die zeggen dat dit niet zo is (die hebben ook zo hun verdienmodelletje). Die klanten vertelden me dat ze een renteswap wilden en gaven ook gelijk aan tegen welke tarieven ze die konden afsluiten bij de andere banken. Maar dat past natuurlijk slecht in het verhaal van de advocaten, dat klanten wel wisten wat voor product ze afsloten (als je weet hoe een vastrentende lening werkt, dan kan je ook de werking van een renteswap snappen, het is geen hoge wiskunde).
Maar goed, er zullen vast klanten zijn voor wie het allemaal niet duidelijk genoeg was, en het MKB krijgt die opslagverhogingen allemaal gecompenseerd. Komt daar boven nog een stukje extra vergoeding, en het bedrag is ruim 1 miljard. Per saldo betekent dit dat het MKB dankzij die compensatie voordeliger heeft geleend dan via de vastrentende lening.
In de verste verte komt de schade niet in de buurt van 14 miljard, en het uiteindelijke resultaat is dat het MKB netto heeft geprofiteerd van renteswaps.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Jan-Maarten
ArjanJan-Maarten
ArjanArjan 7
Jan-MaartenCo Pater 7
[Verwijderd]