
Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe. Lees meer
De afgelopen jaren zijn steeds meer taken en verantwoordelijkheden van de centrale naar lokale overheid geschoven. Idee was om het bestuur op die manier dichter bij de burger te brengen. Lokale bestuurders beheren nu grote sommen geld en hebben veel meer macht over hun burgers dan voorheen. Dat is niet alleen een verlokking voor henzelf, maar ook voor dubieuze ondernemers die iets van hen gedaan willen hebben. Soms zijn ze zelfs een regelrechte prooi voor criminelen.
Terwijl de macht lokaal toenam, is de controle erop verzwakt. In de lokale journalistiek heeft een enorme kaalslag plaatsgehad. Kranten en lokale tijdschriften sneuvelden, complete stadsredacties zijn vervangen door een enkele onderbetaalde feelancer. Sjoemelende wethouders, corrupte ambtenaren en machtswellustige raadsleden kunnen hun gang gaan. Steeds meer publieke voorzieningen worden vermarkt. Zakenlieden maken daar op hun beurt weer handig gebruik van. De lusten zijn voor de markt, de lasten worden gesocialiseerd.
Overdreven? Nee. Driekwart van alle integriteitskwesties speelt zich op lokaal niveau af. Er is bijna niemand meer die de lokale macht controleert. Te weinig vreemde ogen die dwingen.
Follow the Money gaat daar verandering in brengen. Met FTM Lokaal gaan we geldsporen volgen, belangen in kaart brengen en misstanden blootleggen. We gaan foute burgemeesters en wethouders hinderlijk voor de voeten lopen. Ook bij jou om de hoek.
Bodemdaling gevaarlijk? In Groningen mag de zoutwinning gewoon doorgaan
Podcast | Wat kunnen we leren van de Q-koortsepidemie?
Geitengevaar: alleen zichtbaar op de kaart van Gelderland
Schade coronacrash Lelystad Airport lijkt nogal mee te vallen
Geiten, Q-koorts en corona: vooral in Brabant hebben longen het zwaar
Wat kost Lelystad Airport ons eigenlijk?
De Q-koortsepidemie is voorbij, maar patiënt ben je voor het leven
Kunnen we leren van de Q-koorts?
Aantal geiten verdubbelde sinds Q-koortsepidemie, ondanks ‘stop’ en gezondheidsrisico's
Q-koortsbestrijding met olifant in de kamer: het economische belang van geitenhouders
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Frederique de Jong is FTM-lid van het eerste uur. Deze ervaren radiopresentator (NOS, BNR) heeft bij het lezen van onze artikelen vaak de behoefte om vragen te kunnen stellen aan onze redacteuren. Dat bracht haar op een idee: nu is zij anchor van Frederique vraagt door.
Podcast | Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Podcast | Hoe 'testen, testen, testen' stukliep op een muur van eigenbelang
Podcast | Vijf jaar na Dieselgate schiet het toezicht op de autobranche nog altijd tekort
Podcast | Daan Appels en Margot Smolenaars over hoe Jeugdzorg zelf een probleemkind werd
Podcast | VVD en tabakssector remmen rookakkoord
Podcast | Het restafval van de zuivelindustrie: drie kalfjes per minuut
Podcast | Griselda Molemans over haar onderzoek naar de behandeling van ontheemde Indische Nederlanders
Podcast | Bedrijven en beleggers verdienen goudgeld aan dementerende ouderen
Podcast | Hoe de suikertaks uit het Preventieakkoord verdween
Podcast | Wanda de Kanter over haar nieuwe boek ‘Parasiet der Kwetsbaren’
Podcast | Wat kunnen we leren van de Q-koortsepidemie?
Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe.
Hoe kunnen we voortaan beter reageren op een ziekte die overspringt van dier op mens? Door te kijken naar het verleden. De Q-koorts verschilt van corona, maar er zijn voldoende overeenkomsten die ons een nuttig inzicht kunnen geven.
11 Bijdragen
Franz Bonsema
Miro Lucassen 1
Franz BonsemaHetty Litjens 5
Franz BonsemaWat ik nu overal lees is dat men kiest voor het scenario veenbrand, slow burn. Dat levert een grafiek op met aan het begin een hoge piek, gevolgd door meerdere bergen tot in 2022 (voorlopig). Dat lijkt mij gewoon het uitsmeren van de doden over een langere periode. Dus het virus gewoon gecontroleerd laten woeden. Als daarbij dan geen maatregelen genomen worden voor het beschermen van de zorgverleners, en men nog steeds niet begonnen is met testen en isoleren, dan hebben we wel zolang er geen vaccin is - en dat kan jaren duren - een gigantisch probleem. De ouderen zullen dan langzaam aan allemaal 'aan de beurt komen'. Dat vind ik zeer verontrustend.
Intussen geeft men miljarden uit voor ondernemers. Ik heb de indruk dat minister Schouten het ernstig meent als ze zegt dat de gezondheid van mensen voorop staat. Maar zij is maar één onderdeel van dit kabinet. Nederland vertikt het ook om andere Europese landen te helpen. Nederland schuurt stiekem wel erg tegen Trump aan.
Als men dan ook nog eens de cijfers drukt door niet alle sterfgevallen op te nemen, dan zitten we op het randje van wat oorbaar is.
Gerarda Margaritha
Hetty LitjensFloor Schoonebeek 2
Hetty LitjensAls je zijn bevindingen wil lezen, kan dat door op zijn auteurspagina te kijken naar de artikelen die hij over dit onderwerp geschreven heeft: https://www.ftm.nl/auteur/miro-lucassen
Hans van Swoll 5
Floor SchoonebeekHetty Litjens 5
Floor SchoonebeekRik Jungmann 2
Hetty Litjensr. ansems 2
Rik JungmannFilip Fokkens 1
Over het Q-koorts item: welke money wordt er eigenlijk hier gefollowed?
Miro Lucassen 1
Filip FokkensOver geld: dit is niet een schandaal zoals bij De Facultatieve, maar er spelen financiële belangen in het dossier. Het artikel over de positie van de geitenhouders gaat specifiek in op economische belangen, zie https://www.ftm.nl/artikelen/q-koortsbestrijding-met-olifant-in-de-kamer-het-economische-belang-van-geitenhouders?share=sJ1xfp8r3V%2BW%2BSMuCSzFwTIOkle7dd5TsJ619hZNJqzBbPvJLc6KNe2PsGZl
Verder speelt ook bij de behandeling van de patiënten geld een rol:
https://www.ftm.nl/artikelen/de-epidemie-is-voorbij-maar-q-koortspatient-ben-je-voor-het-leven?share=vn4QuczrC5gs6%2F%2Blhs2OIpKSu8w4Yrixvx2q%2Bl2GSNkE9LQEJ9j%2F2KM%2FDsHO