
In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer
Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
Grote projectontwikkelaars slaan hun slag in de woningcrisis
Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’
Corporatie De Key kaapt huurdersstichting en wil nu ook haar vermogen
Voor de gevallen woningcorporatie Vestia is het einde nabij
Covid en de woningmarkt in vijf grafieken
De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen)
Corporatie-coup op het KNSM-eiland of: hoe De Key stichting Loods 6 leegzuigt
Pandemie of niet, dat pand moet leeg
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Presentator Frederique de Jong leest de artikelen van FTM al vanaf het begin en wilde graag dat meer mensen daarvan kennis nemen. Daarom bedacht zij deze podcast waar ze in gesprek gaat met de auteurs over hun onderzoeken. Zo hoor je welke beerputten er in het landschap verscholen liggen en wie de mensen zijn die de deksels lichten.
Podcast | Waar gaan we huizen bouwen?
Podcast | Steenwolfabrikant Rockwool mag meer uitstoten dan anderen
Podcast | Illegale bouw op Bonaire
Podcast | De duistere financiële geschiedenis van Nederland
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Podcast | Achter de schermen bij de kinderrechter
Podcast | De grootste schat van Nederland
Podcast | De achilleshiel van gezinshuizen blootgelegd
Podcast | Anti-witwasbeleid levert te weinig op
Podcast | Europa maakt het Chinese leger wijzer
Podcast | Een eigen huis, een plekje onder water
Tot begin van dit decennium vonden de banken een aflossingsvrije hypotheek nog een goed idee: de huizenkoper betaalt dan ‘slechts de rente’ over de lening. Nu is er ineens de campagne ‘aflossingsblij’ van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): kennelijk moeten klanten snel van die eerder zo veilig geachte aflossingsvrije hypotheek af. Wat is er veranderd?
Toch zelf het artikel lezen? Dat kan hier...
9 Bijdragen
Marco Roepers 6
Onno Van Woerden 6
Marco Roeperswim de kort 8
1 jaar vooruit kunnen kijken met hun beleid.
Tim De Heer 4
Johan Zijlstra 4
Als je niet aangeslagen bent na het luisteren, wist je het al of heb je het niet begrepen.
Bart Koppers 2
En beter wordt het niet.
Wat K zeg, die creatieve maar zo slinkse banken; weer redden omwille van het “systeem” straks, door (de dan Gekke) Henk van de Dorpsstraat in Emmen.
Ben benieuwd in hoeverre beleidsmakers deze snappen cq willen gaan snappen.
Na dec bouwt ECB de opkoop van obligaties af, die route knijpt af. Naast dit noodweer in opbouw, vraag ik me dan af in hoeverre de - versnelde - maatregelen van beperking HRA ook bliksem op de huizenprijzen-“knal”
veroorzaken.
Als wij “als maatschappij” verstandig zijn zorgen we voor mogelijkheden tot zachte landingen. Graag middels bv een doordacht systeem waar nu eens de banken geen ontsnappingsmogelijkheden via ECB hebben en de pijn vooral zelf en verderop gaan voelen ipv bij het “produkt burger”.
Een Wellink+’optie’ is wel wenselijk vanuit deskundigen: kom ook met een idee van een oplossing, als alleen het vingertje heffen.
Handhaving op vele gebieden blijft een terugkerende issue in NL. Dit alles kán toch geen nieuws zijn voor DNB en aanverwante? Als dat zo is, zijn we daar - weer - niet goed, want kan velen nekken.
(Ik denk nu ook meteen te weten waarom Anbang destijds zo graag Zwitserleven/Reaal wilde kopen - scheelde dat Anbang weer een tussenschijf als vehikel? Kwam ook door de DNB heen..).
Johan24 4
Frits Visser 2 2
Ik denk wel dat er een paar optimistischere punten gemaakt kunnen worden.
Gelukkig is vanaf 2013 elke nieuwe hypotheek verplicht in 30 jaar af te lossen. De hypotheekrente wordt steeds verder beperkt wat ook kan zorgen voor een beperking van extra lucht in de markt.
En je kan opzich zelf er wel iets aan doen. Je zou zoals. In het stuk wordt geopperd je bank kunnen vragen of jouw hypotheek gesecuritiseerd is en eventueel naar een bank kunnen gaan die dit niet doet(als die er zijn, weet iemand dit?)
En je kan natuurlijk altijd zelf je hypotheek proberen te verminderen zodat je minder last hebt van waardeveranderingen.
Een tip uit het boek hypotheekvrij, een aflossingsvrije hypotheek als eeuwigdurende hypotheek zien geeft een beter beeld van de noodzaak om af te lossen.
Anouk Dudorf 1
Overal waar ik om me heen kijk, worden huizen gebouwd. Er is dus wel degelijk sprake van een toegenomen aanbod en deze toename leidt niet tot lagere huizenprijzen.