Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer

Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?

In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.

76 artikelen

Podcast | Heleen over de Linden: ‘Een autoritaire leider wegkrijgen lukt eigenlijk nooit met sancties’

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Kort daarna kondigde de EU de eerste sancties tegen Rusland af. Heleen over de Linden is advocaat en runt een klein kantoor, dat voornamelijk in Nederland wonende Russen als cliënten heeft. Ze volgt de ontwikkelingen in Rusland en de Oekraïne op de voet. Daarnaast is ze haar proefschrift over de economische sancties tegen Rusland aan het afronden.

0:00
Audioserie Follow the Money interviewt

Follow the Money interviewt

Aflevering 2 van 2

Bekijk audioserie

We zijn inmiddels bij het negende Europese pakket aan sancties beland. Maar hoe goed werken die? Worden er niet te veel uitzonderingen gemaakt? En hebben overheden wel voldoende zicht op al het bezit en het onroerend goed dat de gesanctioneerde oligarchen in hun land hebben?