Wetenschap op bestelling

Het onderzoeksbudget aan universiteiten is de afgelopen jaren afgeknepen. Academische onderzoekers gaan daardoor noodgedwongen op zoek naar geld buiten de universiteit, zoals bij overheidsprogramma's, buitenlandse partijen of het bedrijfsleven. De concurrentie om subsidiepotjes en private financiering zorgt ervoor dat academische onderzoekers vragen gaan stellen, die de agenda van de geldschieter dienen. Daar komt bij dat de regering, voornamelijk via het topsectorenbeleid, de samenwerking tussen wetenschap en het bedrijfsleven stimuleert. Follow the Money onderzoekt hoe de geldstromen lopen en wat deze ontwikkelingen voor effect hebben op de wetenschap.

24 Artikelen

Via de New Energy Coalition in Groningen financieren overheid en bedrijfsleven onderzoek naar duurzame energie. Uit onderzoek van De Onderzoeksredactie en Follow the Money blijkt echter dat vooral grote gasbedrijven de onderzoeksagenda bepalen. Auteurs Mira Sys en Ties Keyzer waren bij Frederique in de studio om te vertellen over hun onderzoek.

Liever het hele artikel lezen? Klik hier.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Frederique de Jong

Gevolgd door 1630 leden

Ervaren radiomaker, FTM-lid van het eerste uur en presentator van de podcast Frederique Vraagt Door.

Over de auteur

Mira Sys

Gevolgd door 975 leden

Redacteur grondzaken

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Over de auteur

Ties Keyzer

Medeoprichter van de Onderzoeksredactie. Verdiept zich in de sectoren tabak, energie en bouw.

Dit artikel zit in het dossier

Wetenschap op bestelling

Gevolgd door 1188 leden

Het onderzoeksbudget aan universiteiten is de afgelopen jaren afgeknepen. Academische onderzoekers gaan daardoor noodgedwonge...

Volg dossier