
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Frederique de Jong is FTM-lid van het eerste uur. Deze ervaren radiopresentator (NOS, BNR) heeft bij het lezen van onze artikelen vaak de behoefte om vragen te kunnen stellen aan onze redacteuren. Dat bracht haar op een idee: nu is zij anchor van Frederique vraagt door.
Podcast | Het onhoudbare bedrijfsmodel van de KLM
Podcast | Zwanger worden als business
Podcast | Jagen op Russische oligarchen deel 2
Podcast | Jagen op Russische oligarchen deel 1
Podcast | Hoe politieke partijen aan hun geld komen
Podcast | De coronamiljarden
Podcast | Begeleid wonen in een horrorhuis
Podcast | Hoe een jongetje uit huis werd geplaatst
Podcast | Lobbyen voor multinationals
Podcast | Een loslippige Gerrit Zalm
Van stikstofcrisis tot dierenwelzijn: Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness. Lees meer
De intensieve veehouderij speelt in veel hedendaagse vraagstukken een centrale rol: de stikstofcrisis, de uitstoot van broeikasgassen, de opkomst van zoönosen. Follow the Money onderzoekt de belangen in de dierenbusiness.
Nederland heeft de ambitie de wereld te voeden met vlees, eieren en zuivelproducten. Jaarlijks exporteren we voor ruim 16 miljard euro aan vlees (8,7 miljard) en zuivel (8,2 miljard). Daar staat tegenover dat we granen en soja moeten importeren (ter waarde van zo’n 3 miljard euro) om al onze koeien, varkens, geiten en kippen te kunnen voeden.
Intussen wordt de grootschalige vleesindustrie een steeds groter probleem. Ze legt meer en meer beslag op de schaarse ruimte, vergiftigt de bodem en het (drink)water, en staat aan de wieg van dierziekten die soms ook mensen kunnen treffen (Q-koorts). En dan de dieren zelf. Steeds minder mensen vinden het acceptabel dat ze louter omwille van onze honger naar vlees worden geboren, vetgemest en geslacht.
In dit dossier onderzoekt Follow the Money de belangen achter de vleesindustrie, of en hoe er veranderingen mogelijk zijn, en welke krachten een omwenteling in de weg staan.
Boeren grijpen kunstmestcrisis aan om hun mestoverschot te lozen
Poetin zet ook de Nederlandse boer het mes op de keel
Europese Commissie veegt vloer aan met Nederlands landbouwbeleid: ‘incompleet en inconsistent’
Hoe Europa een Nederlandse varkensboer met lak aan de regels vetmest
Groene EU-subsidie maakte de grootste Nederlandse melkveehouder alleen maar groter
Nederlandse pluimveegigant nestelt zich met plofkip in Frankrijk
Pleidooi voor onteigening van het platteland
Justitie zoekt tussen de knoeiers met mest en milieu naar een 'smoking gun'
Beter Leven-kip bezorgt vooral supermarkten een beter leven
Minder methaangas door krimpende veestapel kan geld en klimaatwinst opleveren
Podcast | Goede mest stinkt niet
Emma Melker en Hans Ariëns verdiepen zich voor FTM in het mestprobleem. In deze aflevering vertellen zij over de technologische oplossingen die bedacht zijn om ons te verlossen van mestoverschotten. Levert dat iets op of kost het alleen maar geld? En: rook mest vroeger echt lekkerder?
Liever het artikel lezen? Dat kan hier.
4 Bijdragen
anneke sasbrink 1
Roel Westhoff 1
anneke sasbrinkEen paar opmerkingen over het interview zelf. Ik heb het gevoel dat Hans Ariens nog wel enigszins weet waarover hij praat maar Emma Meelker? Ik hoor een geïndoctrineerde 'snow-flake' praten die niet wordt geremd door enig technisch inzicht. Uberhaupt interesse. Ze weet nog niet eens dat er verschillende vergistingstechnieken bestaan. Alles wordt op een hoop gegooid en activistisch afgefakkeld. Ik hoor een op een de woorden van Milieu Federatie en Natuur Monumenten voorbij komen. Een miljarden industrie die onder het motto van 'natuur is goed' het geld uit beurs van de Nederlander klopt om inderdaad een paar grassoorten, vennen en zandverstuivingen te bewaren. Identiek aan tuinieren maar dan op grote schaal. Heeft FTM hier al eens onderzoek naar gedaan? Verdiep je eens in de Natura2000 regelgeving en habitattypes. De vogelrichtlijnen en de Wet natuurbeheer (wnb). Welke organisaties eten allemaal uit deze ruif en hoe wij als burgers - met dit verkregen geld - worden gemanipuleerd.
anneke sasbrink 1
Roel WesthoffLéon Stam 1
Waar ik mij wel over verbaas is het aantreffen stikstof in natuurgebieden. Op het laatst in de podcast gaat het hier over ik vraag mij af of het uitmijnen van die gebieden hier niet aan bijdraagt. Bij het uitmijnen van nieuw verkregen gebieden worden de fosfaten en alle voedingstoffen de grond uit gejaagd door stikstof bemesting.
Mijn vraag is, zijn die metingen wel correct? In mijn optiek is het niet vreemd dat als je een gebied gaat uitmijnen met stiksof bemesting dat je ook stikstof aantreft in de grond. En zoals Emma stikstof koppelt aan de verschraling van de natuur klopt ook maar dat is hetzelfde gevolg van die uitmijning.