Belastingontwijking: leuker kunnen ze het op de Zuidas niet maken. Wel makkelijker. Lees meer

Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden.

 

Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Follow the Money zoekt uit welke rol Nederland speelt bij het doorgeleiden van schimmige en ongeoorloofde geldstromen. Welke bankiers, fiscalisten en advocaten steken corrupte regimes, fraudeurs en oligarchen de helpende hand toe?

67 artikelen

© Lisa van Casand

Podcast | Het geldspoor met Oliver Bullough

Financieel-economisch journalist Roel Janssen en co-hoofdredacteur van Follow the Money Eric Smit spreken met de Britse onderzoeksjournalist Oliver Bullough, die bijzondere belangstelling heeft voor fout geld en hoe misdadigers, kleptocraten en witteboordencriminelen dat overal op aarde kunnen uitgeven. Ze doen dat door gebruik te maken van de westerse rechtssystemen en de financiële industrie, zo liet hij zien in zijn spraakmakende bestseller ‘Moneyland, why thieves and crooks now rule the world and how to take it back’.

0:00

Het wachten was op een vervolg dat de dubieuze rol van de financiële sector bij het faciliteren van dubieuze geldstromen verder zou belichten. Afgelopen zomer verscheen dat boek: Butler to the World, how Britain helps the world's worst people launder money, commit crimes, and get away with anything. Janssen en Smit spreken Bullough onder andere over zijn fascinatie voor de Britse elite en hoe die ervoor zorgde dat nagenoeg iedere oligarch en kleptocraat zijn weg naar Londen zou weten te vinden.