
Willem Schramade promoveerde aan de Erasmus Universiteit op de fijne kneepjes van de corporate financiering en maakte carrière als aandelenanalist bij een grote vermogensbeheerder, maar is nu vooral criticus van het grootbedrijf. ‘Shell heeft weliswaar iets van innovatie laten zien de laatste tijd, maar heeft het toch vooral veel tegengehouden.’
Schramade verliet enkele jaren geleden het corporate bedrijfsleven om als onafhankelijk consultant bedrijven en ngo’s te adviseren op het gebied van duurzaamheid. Eric Smit, co-hoofdredacteur van Follow the Money, interviewt hem over de klimaattop in Glasgow en over olieconcern Shell dat vorige week aankondigde Nederland definitief te verlaten. Schramade ziet dat laatste vooral als een positieve ontwikkeling: ‘Als we verandering willen zien het vlak van duurzaamheid, hebben we juist meer concurrentie nodig – en minder invloed van de hele grote bedrijven op politieke besluitvorming.’
16 Bijdragen
Niek Jansen 9
In de podcast wordt optimistisch gesteld dat verandering moet komen van de politiek en de bedrijven.
Als er iets bewezen is,ook weer met deze zoveelste mislukte klimaatconferentie, dat wezenlijke veranderingen vanuit die kant niet te verwachten zijn.
Ook Schramade had, blijkens het interview, weinig verwachtingen van de resultaten van de klimaatconferentie en toch blijft hij inzetten in zijn naïef optimisme op dezelfde actoren, politiek en bedrijven. Meer concurrentie, is zijn adagium, dus meer markt, dus ook meer grondstoffenplundering.
Het is waar, zij moeten het wel uitvoeren, maar het probleem is dat de politieke wil ontbreekt.
Dit artikel illustreert die onwil:
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/11/22/amper-een-week-na-de-top-in-glasgow-verbreken-de-vs-hun-klimaatbeloftes-al/
Mijne heren deskundigen, u vergeet 'de straat', de Greta Thunbergs en haar Belgische versie de Anuna de Wevers, die doordrongen zijn van de ramp die ons de wereld te wachten staat en die hopelijk met hun jonge achterban de druk gaan verhogen en die politieke wil gaan aanzwengelen waarmee klimaatdoelstellingen worden gehaald en meer ambitieus worden bijgesteld.
https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2216715/the-rich-worlds-climate-hypocrisy
In dit artikel wordt gewezen op de vele beloften die de rijke landen aan de arme landen hebben gedaan maar niet zijn nagekomen ivm de klimaatcrisis.
En dat terwijl de rijke landen de belangrijkste veroorzakers zijn van de klimaatramp die zich aan het voltrekken is.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/14/armere-landen-teleurgesteld-na-klimaattop-een-doodvonnis-voor/
Alex Hoen 4
Niek Jansen 9
Alex HoenEr is mij niets van dien aard opgevallen; wel veel finantieël-technische explicaties, die moeilijk te volgen zijn voor mensen die niet vertrouwd zijn met kwesties van financiering en bedrijfseconomie in de kapitalistische bubbel, met bijbehorende Engelse termen en turbotaal.
Alex Hoen 4
Niek JansenNiek Jansen 9
Alex HoenMaar u beantwoordt mijn vraag niet.
Alex Hoen 4
Niek JansenRoelf van der Laan 3
Eric Smit 11
Roelf van der LaanWe zijn onderzoeksjournalisten die de macht controleren, we kijken daarom naar de plekken waar het misgaat. Voor de andere zijde van het spectrum zijn andere kanalen beschikbaar. Dat wil overigens niet zeggen dat we er geen oog voor hebben.
Met vriendelijke groet,
Eric Smit
Anthonie Taselaar 6
Winnie de Wit 2
Anthonie TaselaarEric Smit 11
Anthonie TaselaarDaniël Blok 2
Anthonie Taselaarjaap Tinholt 1
Daniël BlokAnnemiek van Moorst 11
jaap TinholtJan Ligthart 2
Jolein 1
https://event.webinarjam.com/register/576/yyllobqll