De Facultatieve

Ons prijswinnende dossier over de afgetreden VVD-voorzitter. Lees meer

Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.

Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd. 

Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.

43 Artikelen

Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden

Journalisten Jan Hein Strop en Eric Smit praten met Frederique de Jong uitgebreid over hun vervolgonderzoek naar het crematieconcern de Facultatieve. Ook na het overlijden van de hoofdpersoon ging dat immers gewoon door.

Het is zonder twijfel een van de meest brisante dossiers uit de geschiedenis van Follow the Money: dat over de vroegere partijvoorzitter van de VVD, Henry Keizer. Samen met zijn zakenvrienden werd hij in één klap miljonair door voor een investering van slechts 30 duizend euro het uitvaartconcern de Facultatieve over te nemen.

Vorig jaar oktober overleed voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer en in mei seponeerde het Openbaar Ministerie het strafrechtelijke onderzoek naar de bestuurders van het uitvaartconcern. Dat betekende echter niet dat er een einde kwam aan de waarheidsvinding van Follow the Money. Uit nieuw onderzoek van Jan Hein Strop en Eric Smit blijkt dat de ongeveer 65 duizend leden van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie door een kleine groep bestuurders buitenspel werden gezet en misleid. Keizer en zijn zakenpartners verdonkeremaanden vervolgens de miljoenenwinst van de verkoop van het verzekeringsbedrijf en logen later over de toedracht.

In deze editie van Frederique Vraagt Door vertellen auteurs Jan-Hein Strop en Eric Smit over hun onderzoek.

Eric Smit
Eric Smit
Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.
Gevolgd door 6585 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren
Frederique de Jong
Ervaren radiomaker, FTM-lid van het eerste uur en presentator van de podcast Frederique Vraagt Door.
Gevolgd door 1826 leden
Jan-Hein Strop
Jan-Hein Strop
Financieel-economisch journalist met grote belangstelling voor de werking, macht en gedrag van bank & verzekeraar.
Gevolgd door 2340 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren