
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Toezichthouder advocatuur verdient aan het kantoor dat zij moet controleren
Adviesbureaus verdienen riant aan het EU-coronaherstelfonds
Hoogste bestuurder Bonaire twee weken geschorst na onderzoek van FTM
Niet minister Weerwind is de baas, maar de belangenclub van advocaten
Door Den Haag aangestelde gezaghebber van Bonaire laat illegaal de kust volbouwen
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Presentator Frederique de Jong leest de artikelen van FTM al vanaf het begin en wilde graag dat meer mensen daarvan kennis nemen. Daarom bedacht zij deze podcast waar ze in gesprek gaat met de auteurs over hun onderzoeken. Zo hoor je welke beerputten er in het landschap verscholen liggen en wie de mensen zijn die de deksels lichten.
Podcast | Steenwolfabrikant Rockwool mag meer uitstoten dan anderen
Podcast | Illegale bouw op Bonaire
Podcast | De duistere financiële geschiedenis van Nederland
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Podcast | Achter de schermen bij de kinderrechter
Podcast | De grootste schat van Nederland
Podcast | De achilleshiel van gezinshuizen blootgelegd
Podcast | Anti-witwasbeleid levert te weinig op
Podcast | Europa maakt het Chinese leger wijzer
Podcast | De economische strijd om de Noordpool
Podcast | Lobbyen voor multinationals
Om te weten hoe groot de invloed is van lobbyclubs op het Nederlandse belastingklimaat deed Daniël de Jongh een WOB. Uit de duizenden pagina’s doemt een beeld op van een grote Amerikaanse vinger in de pap. In deze aflevering vertelt Daniël over zijn grondige onderzoek.
Liever het artikel lezen? Dat kan hier.
3 Bijdragen
Jeroen van der Smissen 3
Rutte roept al jaren dat het belang van NL bij de vestiging van buitenlandse grootbedrijven in NL ligt bij "banen, banen, banen." (die driewerf-mantra's lijkt een beetje WEF-newspeak te worden: testen testen testen, vaccin vaccin vaccin). We zien de "Zuidas" groeien met brievenbusfirma's, gefaciliteerd door advies- en advocatenkantoren. Maar tot hoeveel banen voor de Nederlandse burgers leidt dit eigenlijk? Welke invloed heeft dit op het NL Mkb? Dan bedoel ik beslist niet het dienstverlenend mkb, dat (indirect) gefinancierd wordt uit belastinggeld (zoals marketing en PR). Dat vind ik namelijk vaak rondpompen van geld en daarmee schijneconomie. Ik bedoel Nederlands maak-mkb zoals voedsel en gebruiksgoederen. Uiteindelijk afgenomen door consumenten. Tot nu toe ga ik ervan uit dat ca tweederde van het NL BNP wordt gevormd door het mkb. Lokale producenten met lokale afnemers kunnen een lokale of regionale economie draaien. Lokale of Nederlandse geldmotor. Maar toenemende globalisering en schaalvergroting leiden vaak tot buitenlandse overnames en daarmee gepaarde sluiting van NL vestigingen: voorheen de machine-industrie en nu bijvoorbeeld de farma en voedselindustrie. Zelfs toerisme (het dramatische FTM artikel over de Roompotisering bijv). Betekent dit nu dat lokaal MKB uiteindelijk plaatsmaakt voor buitenlandse brievenbusfirma's? En dat per saldo harde (lokaal rendement opleverende) economie vervangen wordt door diensteneconomie ten gunste van buitenlands kapitaal? Heb ik het mis dat "banen-banen-banen" voor de NL economie newspeak is voor "verlies-verlies-verlies" van de NL aan buitenlands big corporate kapitaal? Want als dit ongeveer juist is, dan is er toch een heel stevige discussie nodig over het behoud van het lokale MKB in plaats van juist het stimuleren van buitenlands grootkapitaal? Zeker na de dramatische coronamaatregelen.
Hans Hendriks 1
Alex Hoen 4