
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee? Lees meer
We onderzoeken de banden tussen Shell en de Nederlandse overheid. Help je mee?
Zo kun jij bijdragen:
Wij willen weten welke documenten belangrijk zijn. Hoe meer mensen naar de documenten kijken, hoe sneller dat gaat. Dit kun jij doen:
- Ga naar de documenten en toets in onze zoekmachine een term in waarvan jij denkt dat het resultaat oplevert.
- Neem zoveel documenten door als je wil.
- Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog bij ‘is dit document belangrijk?’. Laat eventueel ook weten waarom je het document relevant vindt voor het onderzoek.
Bekijk deze video voor meer uitleg:
We verwachten niet dat je alle documenten voor ons doorneemt. Je helpt ons al enorm als je één document leest.
Waarom dit onderzoek?
Sinds zijn oprichting eind 19e eeuw onderhoudt Shell nauwe banden met de Nederlandse overheid. Al eerder dook de naam van de olie- en gasgigant op rond economisch, fiscaal, internationaal, milieu- en zelfs onderwijsbeleid.
Dat roept vragen op. Hoe — en door wie — vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt de relatie tussen Shell en de overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen?
Hoe onderzoeken we dit?
In april 2019 stuurde Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) zeventien Wob-verzoeken naar evenzoveel overheidsorganen. In die verzoeken vraagt PAJ om alle documenten – denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.
Inmiddels hebben we duizenden documenten binnen. Een team van journalisten is hard aan het werk om de documenten door te nemen. Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.
Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.
Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.
Zo verliepen de eerste twee jaar van ons onderzoek naar de Shell Papers
Oproep: help mee bij het doorspitten van de Shell Papers
Gemeente Assen willigt als eerste het Wob-verzoek inzake de Shell papers in
Shell Papers update: ministerie van EZK probeert gemeente Assen te muilkorven
Shell Papers update: achter de schermen bij de overheid
De boekhouding van ‘klimaatscepticus’ Böttcher
Podcast | Het Nederlandse bedrijfsleven financierde negen jaar lang een klimaatscepticus
Het Nederlandse bedrijfsleven financierde negen jaar lang een klimaatscepticus
Shell Papers: Wob naar de Wob, want overheid zegt ‘nee’
Wob-verzoek Shell Papers afgewezen
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Frederique de Jong is FTM-lid van het eerste uur. Deze ervaren radiopresentator (NOS, BNR) heeft bij het lezen van onze artikelen vaak de behoefte om vragen te kunnen stellen aan onze redacteuren. Dat bracht haar op een idee: nu is zij anchor van Frederique vraagt door.
Podcast | Hoe vriendelijk is de EU voor China?
Podcast | De toekomst van het klimaat leunt op handel
Podcast | Hoe ABN worstelt met witwassen
Podcast | Paarden in de Jeugdzorg: remedie of weggegooid geld?
Podcast | Nederland helpt China groeien
Podcast | Minder saai dan je denkt: pensioenen
Podcast | Waarom wij betalen voor de vechtscheiding van een ander
Podcast | De Amerikaanse suikeroom van Geert Wilders
Podcast | Hoe een journalist de fraude van een miljardenbedrijf wist bloot te leggen
Podcast | Ook in Nederland duiken mondkapjes op die door Oeigoerse dwangarbeiders zijn gemaakt
Podcast | Hoe gaat het met de Shell Papers?
Zes maanden geleden deden journalisten Bas van Beek en Alexander Beunder samen met hun collega's van Platform Authentieke Journalistiek zeventien Wob-verzoeken op de bus. Het luidde het begin in van de Shell Papers, ons onderzoeksproject naar de banden tussen de oliegigant en de Nederlandse overheid. Deze week zijn de mannen van PAJ opnieuw te gast bij Frederique in de studio. Hoe staat het ervoor met het onderzoek?
11 Bijdragen
Douwe Kuipers 1
Jan-willem Sanders 7
Douwe KuipersHendrik Faber 4
Ik hoop dat de krachten vanuit de BZK de slechte houding van EZK kunnen verbeteren. Dit gaat over Shell, maar dat BZK vindt dat het ook een test is van de WOB snap ik.
En dat de SP over de trage gang van zaken Kamervragen stelt is positief. Net zoals al die andere lokale vertegenwoordigers.
Eveline Bernard 5
Hendrik FaberHet doorzetten van dit beroep op de WOB moet leiden tot betere prestaties van de overheid op het gebied van transparantie.
De archieven moeten op orde zijn (gegevenshygiene), de doorzoekbaarheid ervan moet optimaal zijn (toegankelijkheid), de aanspreekpunten moeten beschikbaar zijn, de verantwoordelijkheid moet klip en klaar zijn (gegevenseigenaren).
Allemaal standaardeisen aan informatiebeheer, waaraan voldaan moet zijn om dagelijks verantwoord beleid te kunnen voeren. Lessen uit het verleden, continuïteit van beleid, bouwen op de voorgangers, allemaal dankzij goed informatiebeheer.
Blijkbaar is er gigantisch veel achterstand op het gebied van informatiebeheer. Dat is het probleem, niet de WOB!
Transparantie is van het allergrootste belang, doorslaggevend voor de democratie. Dat mag wat kosten.
Eveline Bernard 5
Een samenvatting past in 5 minuten...
Overigens: goed werk jongens en meisjes! Zet m op!
Het gedrag van EZK lijkt voor mij op opzettelijk traineren.
Het effect, denkelijk zelfs de bedoeling, is dat het advocatenkantoor van Shell maximaal tegenwerking kan opbouwen. Daarmee organiseert EZK de storm van zich af.
Verder uitstel gunnen gaat in tegen het belang van het Nederlandse volk. Draai EZK maar flink de duimschroeven aan! Hup, naar de rechter!
En tegelijkertijd: alle betreffende gemeenten en provincies opnieuw aanmanen en uit dat 'machtiging' circuit trekken. Dat moet lukken, via de gekozen raadsleden, bijvoorbeeld.
Doorpakken!
Jan 644 1
Júist ook in de petrochemische industrie (waaronder de Bataafse Petroleum Maatschappij destijds deze naam dragende, daarna bekend onder de naam Shell), de chemische industrie en de metaalindustrie - o.a. Hoogovens maar zeker ook de enorme scheepsbouw- en reparatiewerven (..waar vaak met grote hitte en isolatie, chemicaliën werd gewerkt..). Nederland "hing van deze bedrijven af".... In gezamenlijke belangen, met de Economische en Sociale en dus Financiële LANDSBELANGEN.
Dit duurde en duurt decennia voort.
Sanne te Meerman 1
Jan 644JWC
Sanne te Meerman 1
Hoe dan ook, fantastisch. Vooral die achtergrond over de verdeeldheid mbt vertegenwoordiging, advocatenkantoor van der Feltz die er direct al bovenop zit... Zoals Frederique de Jong zegt, 'heel spannend, onwijze cliffhanger'. Het verhaal leent zich zeer goed voor een lessenserie die ik aan het voorbereiden ben voor het vak maatschappijwetenschappen, VWO-6 (deze rol maakt trouwens dat ik wel roomser dan de paus moet zijn af en toe, want het onderwijs moet natuurlijk waardevrij zijn). Er zitten zoveel onderwerpen in mbt maatschappijleer/wetenschappen en laat ook zien hoe die onderwerpen verweven zijn (zoals rechtsstaat, macht, verzorgingsstaat (Shell en onze pensioenen!) globalisering, enz. enz. enz. Prachtig.
Bas van Beek 5
Sanne te MeermanBedankt voor uw bemoedigende woorden. Mocht u materiaal nodig hebben voor uw lessenserie dan kunt u het beste even een mail sturen via de knop 'tip de redactie'. Dat is het gloeilampje in het menu rechtsboven.
Jan Sinke 9