
FTM-journalisten Ties Joosten en Thomas Bollen richten hun vizier op de economie. Hoe kan die sneller verduurzamen?
© Matthias Leuhof
Podcast | Hoe Bali corona overleeft zonder toeristen
Sinds april zijn er geen toeristen meer op het Indonesische vakantie-eiland Bali. Wat betekent dat voor het leven wanneer 70 procent van de bevolking voor zijn inkomen afhankelijk is van toerisme? Thomas ging erheen en praat met Ties over de kwetsbaarheden van een zwaar gespecialiseerde economie.
Dit is aflevering 3 van onze podcast TNT Op Scherp. Hierin richten FTM-journalisten Thomas Bollen en Ties Joosten hun vizier op de economie en onderzoeken ze hoe die sneller kan verduurzamen.
In TNT Op Scherp komen onderwerpen aan bod die nu van belang zijn. De toekomst van de wereldwijde productieketen bijvoorbeeld, of de prijs van broeikasgassen. En wat te denken van de voordelen die grote bedrijven hebben, omdat ze rechtstreeks toegang hebben tot de geldpers van de Europese Centrale Bank?
Dossier
Mis geen aflevering
Wil je een seintje ontvangen bij nieuwe afleveringen, volg dan dit dossier. En luister je liever in je favoriete podcastapp? Dat kan ook. Zoek gewoon naar ‘TNT op Scherp’. Of ga direct naar ons kanaal op Spotify of Apple Podcasts.
22 Bijdragen
Wouter Rozema 1
Niek Jansen 9
doorkomen door zich terug te trekken in hun families en eigen voedsel gaan kweken op een stukje vruchtbare grond waarover de meeste families zouden beschikken.
Velen kunnen hun leningen niet meer afbetalen, gouden tijden voor pawnshops en loansharks, talloze zaken moeten gesloten worden, staan te huur of in de verkoop.
Talloze arbeidsmigranten met hun families, vooral vanuit Java, hebben geen inkomen meer.
Thomas Bollen 7
Niek JansenNiek Jansen 9
Martin van den Broek 4
Niek JansenMartin van den Broek 4
Mono-economieën gebaseerd op de reislust en drang tot 'relaxen' van miljoenen (Nldse), ontevredenen met de eigen leefomgeving die de wereld verkennen en ' beleven' als eerste ideaal en vrijetijdsbesteding zien.
Met cheaptickets, busreis, sleurhut of camper...
Verbeter de wereld en begin bij jezelf...., met een volkstuintje en visstekje ergens in de Nldse polder...
Annemiek van Moorst 11
Martin van den BroekMaurice Hofman
Martin van den BroekAnnemiek van Moorst 11
De meeste Balinezen hebben er weinig aan, zeker op wat langere termijn: ben benieuwd wat uit een heel brede enquete zou komen. De mooiste plekken zijn of worden verkocht. Vliegen is niet houdbaar meer. Zoveel importeren ook niet.
Als het toerisme toch doorgaat op deze en zelfs nog grotere voet - met een tweede vliegveld en nog meer schade aan natuur en rijstvelden - is bij de klimaatcatastrofe de ellende echt niet te overzien. Dan is er geen weg meer terug.
Dan toch liever je eigen groenten en rijst verbouwen. Maar ja daar komt men te laat achter. Dat je geld niet kunt eten.
Overigens geldt dit voor de hele wereld. Ook Nederland moet terug naar handen uit de mouwen in de landbouw op kleine schaal om te overleven.
Zie dit proefschrift: De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw : 1950 – 2015 – 2040
Author(s): Smit, Meino (dissertant)
https://library.wur.nl/WebQuery/wda/2244882
Martin van den Broek 4
Annemiek van MoorstDeze podcast gaat vooral over een ernstig defect in menselijke intellectuele ontwikkeling nl. HYPOCRISIE (met kapitale letters)
De persoonlijkheidsstoornis (elitairitus) die vooral onder huidige GL'ers en D66'ers woedt.
Verbeter de post-covid wereld en hoe de ánder (de massa) dat zou kunnen doen.
'Economy of scale' voor de landbouw is overigens onvermijdelijk om 9 miljard mensen te kunnen blijven voeden.. volkstuintjes moet wel een hobby blijven..
Niek Jansen 9
Martin van den BroekOok is een probleem de monopolisering van grond door multinationals, daardoor in staat gesteld door z.g. ‘Vrijhandelsverdragen’, waarvan de door Martin genoemde HYPOCRIET het neoliberale D66 een fanatieke voorstander is in de persoon van SUPER HYPOCRIET, de gladde rechtse diplomaat Sigrid Kaag.
Alowieke van Beusekom 1
Martin van den BroekOok, hier, in Europa is het moeilijk. De input van de huidige landbouw is vijf keer zo groot geworden, ten opzichte van de jaren vijftig. Per saldo is de huidige vorm van landbouw steeds minder rendabel. Ook voor Nederlandse boeren is het nauwelijks vol te houden.
Er zit nog veel meer aan vast. Het verdwijnen van soorten voedsel, die soms al een paar duizend jaar werden geteeld. Die perfect waren uitgerust op omstandigheden, bodem, droogte. Het massaal invoeren van allemaal dezelfde rassen, heeft veel bodems verwoest en belangrijke voedselbronnen doen vergeten.
Thomas Bollen 7
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Thomas BollenAlowieke van Beusekom 1
Annemiek van MoorstMartin van den Broek 4
Alowieke van BeusekomWant hoe passen globale rampen b.v. in uw wereld'huishouding'..?
Niet romantisch, wél erg dwaas en gevaarlijk omdat de huidige 7miljard homo sapiens zeker geen 'huishouding ' vormen en het politiek over vrijwel niets eens kunnen worden laat staan voedselvoorziening in brede zin.
Welke definitie van 'ideaal' u ook gebruikt, het is en blijft een intellectuele en weinig praktische exercitie.., prima voor activiteiten op lokale schaal (no pun intended)
Een wetenschappelijke hobby die een behoorlijke schaalgrootte kan bereiken maar nooit massaproductie van basis voedsel kan vervangen, hoogstens aanvullen..
En ja.. daar is ( op consumptie, verpakking, opslag en distributie gebied) érg veel mis mee en dient voortdurend onder wetenschappelijk vergrootglas te blijven maar vervangen door een 'ideale' huishouding blijft wmb een aardige kerstgedachte..
Alowieke van Beusekom 1
Martin van den BroekHet zijn de grote vrijhandelsdeals, die de regering sluit, waardoor er goedkoop voedsel uit het buitenland kan worden geïmporteerd. Er is bijna geen boer die daar tegenop kan concurreren, en dat is overal ter wereld. Voor velen is de rek er uit.
Industriële landbouw beslaat nu 20 % van de boerenlandbouw. De rest bestaat nog steeds uit kleine en middelgrote familielandbouw.
De agro industrie wil blijven groeien. Het zijn de grondstoffen, het is het veevoer, het is de olie en biobrandstof die de sector nodig heeft.
Ik praat erover met Guus Geurts auteur van het boek Wereldvoedsel, die al jaren campagne voert met boeren- en maatschappelijke organisaties tegen vrijhandelsverdragen. Hij vertelt ook over de historie ervan. Sinds de onafhankelijkheid van onze koloniën moesten er andere vormen worden gevonden om toegang te houden tot de markten en de natuurlijke hulpbronnen in deze landen.
Er ontstond een schuldencrisis in de jaren tachtig. Het was de tol van onverantwoordelijk gedrag op grote schaal.
Hoe moest dit worden opgelost? De Wereldbank en het IMF wisten het wel. Ontwikkelingslanden met schulden waren de klos. Er kwamen programma’s, die SAPs werden genoemd. SAPs namen de macht van vroegere koloniale legers over, op een veel slimmere manier, zonder bloedvergieten. Het was een langzaam voortsluipende ramp, als gif dat via de nectar in een bijenkast terecht komt. Ze werden gedwongen om vooral tropische producten te exporteren om hun schulden af te betalen, en hun voedselmarkten open te stellen voor westerse overschotten, zonder importheffing. Boeren kregen hier veel last van, hoe konden ze nu hun oogst nog verkopen voor een normale prijs? Het begin van een lang verhaal.
De kosten worden steeds groter. Dit is nu vijf keer zoveel als in de jaren vijftig. Tegelijkertijd krijgt de boer nauwelijks kostendekkend betaald.
Martin van den Broek 4
Alowieke van BeusekomDe werkelijkheid in de (vele) productketens is helaas veel complexer en ondoorzichtiger dan wat u, kort door de bocht, veronderstelt en waarin de hypocriete en zelfzuchtige consument (eindgebruiker) helaas een erg grote rol speelt.
Dat toelichten gaat helaas te ver.😇
Annemiek van Moorst 11
Alowieke van BeusekomMartin van den Broek 4
Annemiek van MoorstDie bestemmingsplannen altijd weet te 'plooien' naar lokale behoeften aan geld en werkgelegenheid.
En ach.. als een vliegveld met de
omvang van Schiphol in de Randstad wél kan..😇
Eveline Bernard 6
Martin van den BroekThomas Bollen 7
Annemiek van Moorst