
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Presentator Frederique de Jong leest de artikelen van FTM al vanaf het begin en wilde graag dat meer mensen daarvan kennis nemen. Daarom bedacht zij deze podcast waar ze in gesprek gaat met de auteurs over hun onderzoeken. Zo hoor je welke beerputten er in het landschap verscholen liggen en wie de mensen zijn die de deksels lichten.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Podcast | Follow the Money in Oekraïne
Podcast | Compensatie van uitstoot bedrijven blijkt farce
Podcast | Waar gaan we huizen bouwen?
Podcast | Steenwolfabrikant Rockwool mag meer uitstoten dan anderen
Podcast | Illegale bouw op Bonaire
Podcast | De duistere financiële geschiedenis van Nederland
Podcast | Universiteiten profiteren van Chinese promovendi
Podcast | Achter de schermen bij de kinderrechter
Podcast | De grootste schat van Nederland
Podcast | Waarom Schiphol spotgoedkoop is
Schiphol zit met bijna 500 duizend vliegbewegingen aan zijn plafond. Toch stijgen de kosten voor luchtvaartbedrijven niet. Integendeel: ze dalen. Hoe kan dat?
Liever zelf het artikel lezen? Dat kan hier...
4 Bijdragen
Leen Van den Akker
mirella visser 1
Ties Joosten 5
mirella visserwaar vind ik dat voor Schiphol een andere norm wat betreft hinderbeperking geldt dan voor andere bedrijven?
Zoiets is volgens mij meestal geregeld in de vergunning, toch? Ik ken bijvoorbeeld bepalingen bij steenkooloverslagbedrijven waarin staat dat ze geen 'zichtbare' stofvorming mogen toelaten. Maar welke hinderbeperkende maatregel genomen moet worden, dat is denk ik bij ieder bedrijf anders. En het zal ongetwijfeld niet zo zijn dat élk bedrijf élke mogelijke vorm van hinder moet terugdringen.
Ik kan daarom niet goed plaatsen hoe Schiphol van iedere vorm van hinderbeperking zou zijn uitgezonderd? Evenzomin kan ik me niet helemaal indenken dat ieder bedrijf elke hinderbeperkende maatregel die mogelijk is, zou moeten nemen.
Wat ik dus eigenlijk wil weten is: waar vind ik dat Schiphol wat betreft hinderbeperking een uitzonderingspositie heeft tov andere industrieën?
Groet, Ties
mirella visser 1
Ties JoostenExcuses dat ik je reactie nu pas zie. Wat betreft hinderbeperking kun je denken aan geluid en aan uitstoot (CO2, UFS). Met name ultrafijnstof is een groot gevaar dichtbij de startbanen (concentraties slaan daar neer) - zie recent RIVM rapport daarover. Maatregelen zouden dan liggen in de specificaties voor de toelaatbare uitstoot, maar ook bijvoorbeeld in het sneller afscheid nemen van vervuilende toestellen, en dat is een keuze van het bedrijf (maar dat kost geld). Wat betreft geluid zijn er nu regels ten aanzien van het opkopen van huizen (sloopzones) en isoleren. Hinderbeperking is altijd onderdeel geweest van het Alders-akkoord en de discussie daar is dat de afgesproken hinderbeperking die bij 500K vliegbewegingen moest worden geleverd niet geleverd is. Daar is veel over gepubliceerd. Zoals ik al aangaf is hinderbeperking ook mogelijk door anders te gaan starten, maar dat kost eveneens geld (want baancapaciteit). Bij de aanleg van een snelweg door een buurt zijn er stringente procedures bij de vergunningverlening. Voor Schiphol geldt dat niet (ontbrekende milieuvergunning).
Het issue is dat in het huidige systeem (goedkope tickets) de werkelijke schade die aan de omgeving wordt aangericht niet wordt verdisconteerd. Als direct betrokkenen hebben wij al vele voorstellen voor hinderbeperking gedaan. Zie pushuithoorn.nl. Ondanks de vreselijke gevolgen is de Coronacrisis wel een uitgelezen kans om het anders te gaan doen (reset button).
Groeten,
Mirella