
Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe. Lees meer
De afgelopen jaren zijn steeds meer taken en verantwoordelijkheden van de centrale naar lokale overheid geschoven. Idee was om het bestuur op die manier dichter bij de burger te brengen. Lokale bestuurders beheren nu grote sommen geld en hebben veel meer macht over hun burgers dan voorheen. Dat is niet alleen een verlokking voor henzelf, maar ook voor dubieuze ondernemers die iets van hen gedaan willen hebben. Soms zijn ze zelfs een regelrechte prooi voor criminelen.
Terwijl de macht lokaal toenam, is de controle erop verzwakt. In de lokale journalistiek heeft een enorme kaalslag plaatsgehad. Kranten en lokale tijdschriften sneuvelden, complete stadsredacties zijn vervangen door een enkele onderbetaalde feelancer. Sjoemelende wethouders, corrupte ambtenaren en machtswellustige raadsleden kunnen hun gang gaan. Steeds meer publieke voorzieningen worden vermarkt. Zakenlieden maken daar op hun beurt weer handig gebruik van. De lusten zijn voor de markt, de lasten worden gesocialiseerd.
Overdreven? Nee. Driekwart van alle integriteitskwesties speelt zich op lokaal niveau af. Er is bijna niemand meer die de lokale macht controleert. Te weinig vreemde ogen die dwingen.
Follow the Money gaat daar verandering in brengen. Met FTM Lokaal gaan we geldsporen volgen, belangen in kaart brengen en misstanden blootleggen. We gaan foute burgemeesters en wethouders hinderlijk voor de voeten lopen. Ook bij jou om de hoek.
Bodemdaling gevaarlijk? In Groningen mag de zoutwinning gewoon doorgaan
Podcast | Wat kunnen we leren van de Q-koortsepidemie?
Geitengevaar: alleen zichtbaar op de kaart van Gelderland
Schade coronacrash Lelystad Airport lijkt nogal mee te vallen
Geiten, Q-koorts en corona: vooral in Brabant hebben longen het zwaar
Wat kost Lelystad Airport ons eigenlijk?
De Q-koortsepidemie is voorbij, maar patiënt ben je voor het leven
Kunnen we leren van de Q-koorts?
Aantal geiten verdubbelde sinds Q-koortsepidemie, ondanks ‘stop’ en gezondheidsrisico's
Q-koortsbestrijding met olifant in de kamer: het economische belang van geitenhouders
Nederland is in Europa na Duitsland de tweede producent van zout. Deze delfstof heeft altijd in de schaduw van de gaswinning gestaan, maar ook deze vorm van mijnbouw veroorzaakt schade, onder meer in de vorm van bodemdaling. Lees meer
Zout wordt in Nederland gewonnen in Twente, diverse plaatsen in Groningen, bij Harlingen in Friesland, zowel onder de zeebodem als op land.
Het meeste zout is gewoon keukenzout, maar op de grens van Groningen en Drenthe wordt door het bedrijf Nedmag magnesiumzout gewonnen. Dat heeft andere toepassingen en wordt als een 'speciaal zout' gezien. Het wordt gebruikt voor onder meer de productie van vuurvast materiaal, kunstmest en cosmetica (badzouten).
Alle zoutbedrijven in Nederland zijn in buitenlandse handen. Alleen Nedmag is voor de helft eigendom van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De zoutwinning is omstreden: ze veroorzaakt bodemdaling en milieuschade. Daar staat tegenover dat ze zorgt voor banen in regio's waar weinig andere werkgelegenheid is.
In onze Noordoostpitch – waarbij FTM lezers en het publiek van Omroep Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost zelf onderzoeksvoorstellen konden indienen en op hun favoriete voorstel stemmen – kreeg het voorstel om de belangenverstrengeling rond de zoutwinning in Groningen de meeste stemmen. We hebben dit onderzoeksvoorstel uitgebreid naar zoutwinning in geheel Noord-Oost Nederland.
Bodemdaling gevaarlijk? In Groningen mag de zoutwinning gewoon doorgaan
Zout is werk en banen gaan in Groningen voor alles
Zoutwinning: de winst vloeit naar het buitenland, maar de provincies blijven met de brokken zitten
Met de noodvoorraad diesel in Twentse zoutholtes kán het niet misgaan
Tientallen zoutgaten met kans op kraters in Twente: ze vullen duurt meer dan honderd jaar
Wat maakt het Gronings zout zo ‘uniek’ dat we milieuschade en verzakte huizen op de koop op toe nemen?
Deze vrouw vecht al decennia tegen de winning van zout
Podcast | Zout laat Friesland zakken
Zout laat Friesland zakken
Frederique de Jong gaat in gesprek met de journalisten van FTM. Lees meer
Frederique de Jong is FTM-lid van het eerste uur. Deze ervaren radiopresentator (NOS, BNR) heeft bij het lezen van onze artikelen vaak de behoefte om vragen te kunnen stellen aan onze redacteuren. Dat bracht haar op een idee: nu is zij anchor van Frederique vraagt door.
Podcast | Geen subsidies voor bedrijven, maar een betaalde baan voor iedereen
Podcast | Hoe 'testen, testen, testen' stukliep op een muur van eigenbelang
Podcast | Vijf jaar na Dieselgate schiet het toezicht op de autobranche nog altijd tekort
Podcast | Daan Appels en Margot Smolenaars over hoe Jeugdzorg zelf een probleemkind werd
Podcast | VVD en tabakssector remmen rookakkoord
Podcast | Het restafval van de zuivelindustrie: drie kalfjes per minuut
Podcast | Griselda Molemans over haar onderzoek naar de behandeling van ontheemde Indische Nederlanders
Podcast | Bedrijven en beleggers verdienen goudgeld aan dementerende ouderen
Podcast | Hoe de suikertaks uit het Preventieakkoord verdween
Podcast | Wanda de Kanter over haar nieuwe boek ‘Parasiet der Kwetsbaren’
Podcast | Zout laat Friesland zakken
Van Noord-Oost Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Den Helder tot Maastricht: deze waakhond komt naar je toe.
Na de sneeuwval van deze winter werd weer druk met zout gestrooid op de wegen. Dat zout wordt deels uit de diepe bodem van Friesland gehaald. Met vergaande gevolgen: de bodem zakt. Omwonenden zijn ongerust, want voorspellingen over de effecten van mijnbouw waren al vaker verkeerd. Follow the Money zocht de Friese zoutwinning tot op de bodem uit.
Liever lezen? Het hele artikel vind je hier.
0 Bijdragen