
President Vladimir Poetin wil een einde maken aan het belastingverdrag tussen Rusland en Nederland. De gevolgen voor Nederland als transitland voor miljarden euro’s die de fiscus ontwijken, kunnen groot zijn. Niet alleen ligt een Russische exodus in het verschiet, ook veel niet-Russische bedrijven investeren via Nederland in Rusland. ‘Nederlandse trustkantoren zullen dit voelen. En de advocaten en notarissen op de Zuidas ook.’
- Het belastingverdrag tussen Rusland en Nederland kan elk moment worden opgezegd. Vladimir Poetin hoeft alleen nog zijn handtekening te zetten onder een wetsvoorstel daartoe;
- Het opzeggen van een belastingverdrag is zeldzaam. De Russische actie slaat een gat in het Nederlandse verdragennetwerk, het grootste ter wereld en een belangrijke pijler onder het belastingparadijs dat Nederland is;
- Nederlandse trustkantoren, advocaten en notarissen zullen dat in hun portemonnee gaan merken;
- Wat de gevolgen van de Russische opzegging precies zullen zijn, is ook een grote vraag voor een partner van een groot accountantskantoor in Moskou die FTM op voorwaarde van anonimiteit sprak;
- VNO-NCW hoopt op nieuwe onderhandelingen met Moskou, om te bezien wat er gedaan kan worden om misbruik van het verdrag streng aan te pakken en tegelijkertijd reële investeringen en banen van Russen en Nederlanders te beschermen. Ook staatssecretaris Vijlbrief hoopt dat de kwestie nog valt te lijmen.
Nederland zou zijn belastingwetten moeten aanpassen om zo ‘een dam op te werpen tegen de export van Russische corruptie’, verklaarde de bekende Russische dissident Aleksej Navalny in 2011. Navalny was toen nog een vrij man en premier Mark Rutte kwam bij hem op bezoek in Moskou.
Het is nu opmerkelijk genoeg Navalny’s grote rivaal Vladimir Poetin die een dam opwerpt. Hij zegt het belastingverdrag met Nederland op. President Poetin kondigde maatregelen tegen, zoals Rusland het noemt, transit-jurisdicties aan ten tijde van de eerste lockdown in maart 2020, naar aanleiding van het snel leeglopen van de schatkist. In december stuurde het Russische ministerie van Financiën een wetsvoorstel naar de Doema, het Russische parlement, dat de opzegging van het verdrag met Nederland mogelijk maakt. De Doema ging twee weken geleden akkoord. Wanneer Poetin voor 1 juli zijn handtekening zet, komt op 1 januari 2022 een einde aan het bilaterale belastingverdrag dat sinds 1998 in werking was.
Op rente en royalty’s stijgen de tarieven van 0 procent naar 20 procent
Dividend vanuit Rusland naar Nederland zal Moskou vanaf volgend jaar gaan belasten met 15 procent in plaats van 5 procent. Op rente en royalty’s stijgen de tarieven van 0 procent naar 20 procent. Vooral voor de grotere Nederlandse mkb’ers kan dit heel vervelend uitpakken, aldus deskundigen tegenover het journalistieke kennisplatform Raam op Rusland. Die bedrijven moeten nu meer en mogelijk zelfs dubbele belastingen betalen, zo vreest ook staatssecretaris van Belastingzaken Hans Vijlbrief. Nederlanders die in Rusland werken maar in Nederland nog inkomen hebben, bijvoorbeeld omdat ze hun huis verhuren, krijgen vermoedelijk ook te maken met dubbele belastingen.
Nederland heeft bilaterale belastingverdragen met zo’n honderd landen en jurisdicties. Die belastingverdragen zijn officieel bedoeld om ‘dubbele belasting’ te voorkomen. De afspraak is dat een Nederlands bedrijf dat bijvoorbeeld in Rusland investeert, daar geld verdient en alleen daar wordt belast. De verdragen regelen vaak ook zachtere tarieven op de uitstroom van royalty’s, rente en/of dividend.
De Nederlandse overheidsinstellingen die zich bezighouden met ‘vestigingsklimaat’ en het aantrekken van buitenlandse investeringen, beroepen zich graag op dit verdragennetwerk. Het is het grootste ter wereld en een van de belangrijkste pijlers onder het belastingparadijs dat Nederland is.
Haagse ambtenaren trekken de wereld rond met de belofte dat de buitenlandse investeringen zullen toenemen na het sluiten van een belastingverdrag met Nederland. Dat pakt niet altijd goed uit. Zo zagen Mongolië en Malawi ineens veel geld weglekken zonder dat ze dat konden belasten. Ook Rusland zag op die manier sinds halverwege de jaren negentig vele miljarden laag belast het land uitstromen.
Het verdragennetwerk maakt Nederland gevoelig voor ‘fout’ geld, verkregen uit corruptie, drugssmokkel en andere misdaden. Een medewerker van de FIOD-ECD verklaarde in een rapport over de activiteiten van de Italiaanse maffia in Nederland: ‘[Onze] conclusie luidde jaren geleden al: óf Nederland is niet interessant om crimineel kapitaal te investeren, óf we kijken ‘verkeerd’. De eerste optie lijkt, gezien de strategische geografische ligging én de strategische financiële structuur – heel veel verdragen – logisch gezien niet erg waarschijnlijk. Ergo: we kijken verkeerd.’ Vandaar dat de Russische dissident Aleksej Navalny er bij premier Mark Rutte op aandrong wat te doen aan de Nederlandse belastingwetgeving.
Voordelen vallen weg
Belangenbehartiger van het bedrijfsleven VNO-NCW ziet eveneens Nederlandse bedrijven geraakt worden. ‘Nederland en Rusland hebben een lange economische en culturele geschiedenis,’ zegt beleidssecretaris Dirk Jan Sinke. ‘Die grote verwevenheid vertaalt zich in grote economische belangen van Nederlandse bedrijven in de Russische economie en banen voor veel gewone Russen. Met de door Rusland voorgestelde aanpassingen worden alle rente, dividend- en royaltystromen geraakt van reële economische activiteiten en investeringen.’
Dat treft volgens Sinke niet enkel beursgenoteerde bedrijven maar ook niet-genoteerde familiebedrijven en ander mkb, van klein tot groot. ‘Het maakt investeren in Rusland voor Nederlandse bedrijven veel minder aantrekkelijk. Het opzeggen van het verdrag zal de wederzijdse economische belangen en investeringen schaden.’
‘Het opzeggen van het verdrag zal de wederzijdse economische belangen en investeringen schaden’
Andersom vallen ook voordelen weg. Nederland heft geen belasting op royalty’s en rente, of er nu een verdrag is of niet, dus dat verandert niet. Maar Russische bedrijven in Nederland betalen nu geen belasting over een dividenduitkering. Dat gaat na beëindiging van het verdrag naar 15 procent. En dat terwijl de crème de la crème van het Russische bedrijfsleven in Nederland zit. Yandex, een Russische internetgigant en een zoekmachine, warenhuis én vervoersplatform, betaalt amper belasting in het thuisland omdat het ‘hoofdkantoor’ op een bedrijventerrein bij Schiphol huist. Verder herbergt Nederland aardgasgigant Gazprom, olieconcern Rosneft, mijnbouwer Norilsk Nikkel, grondstoffenhandelshuis Gunvor, oliemaatschappij Basjneft, diamantwinner Alrosa, oliebedrijf Lukoil, bank Sberbank, telecombedrijf Vimpelcom, en nog honderden andere Russische bedrijven.
De opzegging heeft dan ook gevolgen voor de Nederlandse trustsector, die bestaat uit ondernemingen die brievenbus-bv’s beheren (zie kader). Dat beheer is lucratief, want het is relatief eenvoudig werk. Het trustkantoor zorgt voor een telefoonnummer, een brievenbus en stelt een jaarrekening op. Dat vergt niet veel personeel. Het beursgenoteerde Intertrust boekte een winst van 32,6 miljoen euro op een omzet van 140,3 miljoen euro. Over het opzeggen van het belastingverdrag door Rusland kan Intertrust naar eigen zeggen niet reageren, want ‘daar ligt onze expertise niet’.
Vastgoedeigenaren die (vaak zelden bemande) kantoortjes verhuren aan buitenlandse bedrijven die doen alsof ze economisch actief zijn in Nederland, zien een belangrijke groep klanten wegvallen. Gunvor International BV bijvoorbeeld, volgens het Handelsregister op papier een bedrijf met een omzet van 43,6 miljard euro, huist met vier werknemers bij het filiaal van werkruimteverhuurder Spaces, aan de Zuidas bij de RAI. Yandex NV, de Nederlandse entiteit, zit verstopt op de Schiphol Boulevard. Op papier gaat het om een bedrijf met 6 miljard euro aan activa, 2,6 miljard euro omzet en 304 miljoen winst. Er werken volgens het Handelsregister drie medewerkers.
Een fictief voorbeeld van hoe het verdragennetwerk werkt. De Zuid-Koreaanse koffieketen Moonbucks opent filialen in een aantal Russische steden. De winst die Moonbucks daarmee boekt, bedraagt 1 miljoen euro. Die winst wordt voor die naar Korea gaat in Rusland belast met 15 procent: 150.000 euro. De directie van Moonbucks vindt dat wat veel, en gaat op zoek naar een goedkopere oplossing. Het blijkt dat Moskou vanwege een belastingverdrag de winst die Nederlandse bedrijven boeken in Rusland met slechts 5 procent belast: in dit geval 50.000 euro. Moonbucks zet daarom een bedrijf op in Nederland dat zogenaamd de eigenaar is van de koffiewinkels in Rusland.
Het Zuid-Koreaanse moederbedrijf heeft de Nederlandse dochter 1 miljard euro geleend om de Russische koffiewinkels aan te kopen, en laat de dochter jaarlijks een flink bedrag aan rente overmaken naar Zuid-Korea. Rentebetalingen worden in Nederland niet belast. Zodoende krijgt Moonbucks wel geld binnen in Zuid-Korea, maar bespaart het jaarlijks 100.000 euro aan belasting.
De directie van Moonbucks is zo enthousiast over deze constructie dat het de inkomsten uit alle buitenlanden waar het actief is via de Nederlandse vennootschap laat lopen. De Nederlandse vennootschap is zodoende een ‘hoofdkantoor’ geworden en op papier de eigenaar van de koffiezaken en het winkelconcept.
Zo’n Nederlands ‘hoofdkantoor’ van Moonbucks heet in de volksmond een brievenbus-bv, omdat er meestal geen of slechts enkele mensen werken. Het daadwerkelijke werk gebeurt op het glimmende ‘echte’ hoofdkantoor van Moonbucks in Seoel. Een groot deel van dergelijke brievenbus-bv’s wordt beheerd door trustkantoren, gespecialiseerde bedrijven die buitenlandse multinationals helpen gebruik te maken van de Nederlandse fiscale wetgeving en verdragen.
Nederland is, doordat buitenlandse investeringen via ons land lopen, op papier de grootste buitenlandse investeerder in Rusland. Nederland behoort ook – op papier – tot de grootste buitenlandse investeerders in de VS, Turkije, Kazachstan, Polen, Taiwan en tal van andere landen. Het maakt Nederland de grootste investeerder ter wereld, wat nogal vreemd is gezien de omvang van ons land.
Russische grieven
Het belastingverdrag mag dan bilateraal zijn, het opzeggen daarvan heeft niet alleen gevolgen voor Nederlandse of Russische bedrijven en individuen. Veel buitenlandse bedrijven investeren via Nederland in Rusland. Voor een bedrijf uit de VS of Duitsland kan het aantrekkelijk zijn om een investering via Nederland te laten lopen, omdat de Nederlandse belastingverdragen met Rusland en die met de VS of Duitsland aantrekkelijker zijn.
De opbrengst rechtstreeks uit Rusland halen kan zwaarder worden belast dan wanneer dat via Nederland gaat (zie bovenstaand kader). Bank of New York Mellon bijvoorbeeld belegt in Russische winkelketens via het in Nederland gevestigde vehikel X5 Retail Group. Zo’n vehikel in Nederland waarmee een buitenlands bedrijf in een ander buitenland belegt, heet een bijzondere financiële instelling (bfi), ook wel bekend als special purpose vehicle (spv).
Nederland telde in 2018 zo’n 12.000 bfi’s, samen goed voor een balanstotaal van bijna 3,4 biljoen euro (3.400 miljard euro). Daarmee is het de grootste financiële sector van Nederland (de bankensector blijft steken op 2,2 biljoen euro). Er zijn in in Nederland 488 bfi’s die zich richten op Rusland, laat een woordvoerder van toezichthouder De Nederlandsche Bank (waar bfi’s zich moeten registreren) aan FTM weten.
Die buitenlandse investeringen elders via Nederland zijn een aantrekkelijke handel voor trustkantoren, accountants, advocaten en andere Zuidassers die zich bezighouden met ‘tax planning’. Zeventig procent van de bfi’s zit bij trustkantoren. ‘Nederlandse trustkantoren zullen dit voelen,’ verwacht fiscalist Leo Neve, directeur van Neve Tax Consultants en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, van de Russische opzegging. ‘En de advocaten en notarissen op de Zuidas ook.’
VNO-NCW voelt wel enigszins mee met de Russische grieven. ‘Wij hebben er begrip voor dat Rusland iets wil doen aan financiële stromen (rente en dividend) die niet getriggerd worden door reële economische activiteiten,’ zegt beleidssecretaris Sinke. ‘Als daarvan sprake is, dan vinden wij bestrijding van verdragsmisbruik een wens van Rusland waaraan Nederland moet meewerken. Overigens geeft de zogenoemde “principle purpose test” Rusland reeds per ingang van 2021 de mogelijkheid om de verdragsbescherming te ontzeggen in misbruiksituaties.’
Het belastingverdrag mag bilateraal zijn, het opzeggen daarvan heeft niet alleen gevolgen voor Nederlandse of Russische bedrijven en individuen
Verhuizen
Wat de gevolgen van de Russische opzegging precies zullen zijn, is de grote vraag, ook voor een partner van een groot accountantskantoor in Moskou. Omdat diplomatieke onenigheid tussen Rusland en Nederland gevoelig ligt, verlangt deze persoon anonimiteit. ‘Het is voor het eerst dat zoiets drastisch op deze schaal plaatsvindt. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren.’
Het opzeggen van een belastingverdrag is historisch gezien een zeldzaamheid. Hoeveel diplomatieke schermutselingen er ook mogen zijn, dergelijke verdragen en de onderhandelingen daaromheen staan daar doorgaans los van. Zolang er economische activiteit is, is er een verdrag. Met landen als Wit-Rusland en Turkije is ondanks alles ook nog steeds een werkend verdrag. Niet alleen Nederland beroept zich graag op het verdragennetwerk, ook Rusland hecht veel waarde aan zijn verdragennetwerk, vertelt de anonieme Russische accountant aan de telefoon.
Het opzeggen van een belastingverdrag is overigens geen novum. Indonesië zegde eind jaren negentig het verdrag met Nederland op, de eerste keer dat dit gebeurde. Dit was vanwege het uitbreken van de Azië-crisis, toen het geld in een veel te hoog tempo het land uitvloog. Mongolië was in 2013 het eerste land dat het verdrag met Nederland opzegde vanwege belastingontwijking. Malawi, een grondstofrijk land in zuidelijk Afrika, volgde het Mongoolse voorbeeld.
Dat Mongolië een gevoelig tikje uitdeelde in het netwerk van belastingverdragen waar Nederland zo trots op is, was al een teleurstelling. Het ministerie van Financiën liet in 2013 weten dat het de stap van Mongolië ‘betreurt’. Rusland is echter een veel grotere economie, met behalve olie en andere grondstoffen ook een grote consumentenmarkt. Waren Mongolië en Malawi nog deukjes, dit slaat een gapend gat in het verdragennetwerk.
‘Waarom Poetin nu ineens zo de trom roert, begrijp ik niet helemaal’
Belastingadviseur Leo Neve zit op het vinkentouw. ‘Ik heb net een beroep op de Wob gedaan bij het ministerie van Financiën, en heb hier volgende week een gesprek over met een beleidsambtenaar,’ vertelt de voormalig inspecteur van de Belastingdienst. ‘Ik heb enkele Russische klanten die in Nederland willen investeren en ook vragen hebben.’
Neve verbaast zich over de timing. Veel Russische bedrijven zitten al sinds de jaren negentig in Nederland. ‘Je zou eigenlijk verwachten dat de Russen het verdrag al lang geleden zouden hebben opgezegd,’ zegt Neve. ‘Er zijn enorme bedragen uit Rusland verdwenen via Cyprus en Nederland. Die kapitaalvlucht is al jaren aan de gang. Dus waarom Poetin nu ineens zo de trom roert, begrijp ik niet helemaal.’
Oliedollars
Andere voor Rusland belangrijke belastingparadijzen zoals Cyprus, Malta en Luxemburg hebben al een nieuw verdrag met veel eisen van Moskou moeten slikken. Met Zwitserland lopen onderhandelingen. Singapore en Hongkong komen mogelijk ook nog aan de beurt.
De Russische accountant bevestigt dat het vrij makkelijk was om geld vrijwel onbelast uit Rusland te halen. ‘Veel landen met hetzelfde profiel als Rusland, rijk aan grondstoffen, hadden veel hogere belastingen. In de jaren negentig is besloten hier relatief lage belasting te heffen op dividend, en in veel verdragen is rente en royalty’s onbelast.’
Lang was dat niet zo’n probleem voor Moskou, aangezien er oliedollars genoeg binnen stroomden. De coronacrisis was de belangrijkste trigger voor president Poetin om de teugels aan te halen, vertelt de Russische accountant. Naast de kosten die corona al met zich meebracht, daalde de olieprijs flink, terwijl olie een belangrijke inkomstenbron is voor Rusland.
De coronacrisis was de belangrijkste trigger voor Poetin om de teugels aan te halen
Deze redenen liggen niet helemaal voor de hand, aangezien de onderhandelingen over het verdrag al sinds 2014 lopen. Belastingadviseur Neve twijfelt daarom aan die lezingen. ‘De olieprijs is alweer fors gestegen. Ik denk niet dat Poetin dit doet voor het geld, dus niet vanwege de olieprijs en ook niet vanwege corona. Wellicht betreft het politieke druk om op andere terreinen wat te winnen. De Nord Stream-pijpleidingen wellicht, om rond die kwestie wat meer druk te zetten.’
Een andere mogelijke verklaring is dat Poetin het land minder gevoelig wil maken voor sancties. Wanneer veel Russisch bezit in landen als Nederland of Luxemburg zit, is daar makkelijker beslag op te leggen wanneer de Europese Unie sancties afkondigt.
Bijkomende redenen kunnen zijn dat Poetin zijn greep op de oligarchen wil versterken, of dat het situaties zoals die rond Yukos wil voorkomen. Dat oliebedrijf zetelde zich in jaren negentig in onder andere Nederland, Zwitserland en Isle of Man. Poetin nam Yukos in 2004 zijn Russische bezittingen af en verkocht die aan concurrent Rosneft, nadat de toenmalige grootaandeelhouder Mikhail Chodorkovski zich ging bemoeien met de politiek. In een arbitragezaak is aan de huidige eigenaren van Yukos 50 miljard dollar toegewezen.
Allemaal ‘vergezochte’ speculatie waaraan de Russische accountant zich niet waagt. ‘Het enige feit dat ik ken, is dat Poetin zich ten tijde van de eerste lockdown uitsprak. Hij verklaarde dat het geld tegen minimale belastingen uit Rusland halen, met Russische individuen aan het einde van de “voedselketen”, niet langer zou moeten mogen.’
Gevolgen
Voor Rusland vallen de gevolgen op korte termijn wellicht nog mee; de sancties die veel landen hebben afgekondigd sinds de Russische inmenging in Oekraïne en de inname van de Krim beginnen immers hun tol te eisen. De Russische accountant: ‘Al jaren komen nog maar weinig buitenlandse investeringen binnen. Het wegjagen van potentiële investeerders is dus geen issue meer. De downside van deze actie nu is voor Rusland vele malen lager dan, zeg, tien jaar geleden.’
De Russische accountant vermoedt dat het opzeggen van het verdrag vervelender zal zijn voor Nederland en Nederlandse bedrijven. ‘Moskou had Cyprus en Luxemburg al toegezegd dat het aan alle doorsluis-landen dezelfde eisen zou stellen. Maar een verschil met Cyprus en Luxemburg is dat een deel van de bedrijvigheid vanuit Nederland wel degelijk echt is. Nederland is niet een pure transit-jurisdictie zoals die landen. Moskou heeft de wereld simpelweg opgedeeld in twee soorten landen: transit-jurisdicties en overige landen.’
Van de circa 100 miljard euro die de afgelopen jaren vanuit Nederland jaarlijks in Rusland werd geïnvesteerd, was bijna 90 procent via een ‘bfi’. Nederlandse bedrijven hebben dus voor zo’n 10 miljard euro aan daadwerkelijke belangen in Rusland. ‘De vehikels van buitenlandse bedrijven in Nederland zijn te verplaatsen naar andere landen,’ zegt de Russische accountant. ‘Maar Nederlandse bedrijven die echt zaken doen in Rusland hebben die flexibiliteit niet.’
Shell en Heineken hebben aanzienlijke belangen in Rusland, die nu mogelijk veel meer en/of dubbel belast kunnen worden. ‘Voor wereldwijd opererende bedrijven zoals Heineken zijn internationale afspraken en fiscale zekerheid belangrijk,’ laat de woordvoerder van Heineken weten aan Follow the Money. ‘Daarom betreuren we het dat Rusland het verdrag wil beëindigen.’ Shell reageerde nog niet op een e-mail met vragen.
‘Er moet een gezamenlijke oplossing komen’
VNO-NCW hoopt op nieuwe onderhandelingen om er toch uit te komen. ‘Wij vragen de Russen om aan tafel te komen met Nederland om te bezien wat er gedaan kan worden om enerzijds misbruik van het verdrag streng aan te pakken, maar tegelijkertijd reële investeringen en banen van Russen te beschermen,’ zegt Sinke namens de belangenbehartiger van het bedrijfsleven. ‘Er moet een gezamenlijke oplossing komen. Ongewenste en kunstmatige situaties moeten buiten het verdrag blijven. Maar er moet ruimte zijn voor legitieme situaties, zowel voor beursfondsen als familiebedrijven.’
Ook staatssecretaris Vijlbrief hoopt dat de kwestie nog valt te lijmen. ‘Een situatie zonder verdrag kan op zijn vroegst pas per 1 januari 2022 ontstaan als Nederland uiterlijk 30 juni 2021 een formele kennisgeving van beëindiging van het belastingverdrag van Rusland ontvangt,’ laat de woordvoerder van de staatssecretaris per e-mail weten. ‘Nederland zal in de tussentijd de dialoog blijven zoeken met Rusland om tot een oplossing te komen.’
Dat de onderhandelingen stuk liepen, komt volgens Vijlbrief omdat ‘Rusland te strenge eisen stelt aan het toekennen van verdragsvoordelen. We hebben lange tijd gepoogd met Rusland tot overeenstemming te komen. Ondanks bijvoorbeeld vergaande voorstellen om belastingontwijking te voorkomen, lijkt dat helaas niet te zijn gelukt.’
Dat kan voor veel Nederlandse bedrijven negatieve gevolgen hebben, waarschuwt Vijlbrief. ‘Dat acht Nederland ongewenst. We zullen, zodra we een formele opzegging hebben ontvangen, duidelijk maken wat een opzegging van het verdrag betekent voor Nederlandse bedrijven.’
Zover is het officieel nog niet. De Russische opzegging zal geen navolging vinden, denkt Vijlbrief. ‘Ik verwacht geen “domino-effect”. Deze situatie is specifiek met betrekking tot Rusland.’
88 Bijdragen
Andries Munnik 3
Los van dat:
"Wij hebben er begrip voor dat Rusland iets wil doen aan financiële stromen (rente en dividend) die niet getriggerd worden door reële economische activiteiten."
Dat zou een keer tijd worden, dat reeele economische activiteiten de trigger zijn voor het verdienen van geld.
En:
"Die bedrijven moeten nu meer en mogelijk zelfs dubbele belastingen betalen, zo vreest ook staatssecretaris van Belastingzaken Hans Veilbrief."
Stel je voor dat bedrijven net als consumenten en burgers meermaals belasting moeten betalen over de activiteiten die zij met hun vermogen ondernemen. Wereld op zijn kop!
Afsluitend wil ik nog opmerken, dat het een goede zaak is dat de Nederlandse overheid eens losgetrokken wordt van de papieren werkelijkheid en kennis neemt naar wat het belastingparadijs Nederland aanricht in het buitenland: rondom Mongolië en Malawi bleef het destijds op wat kleine uitzonderingen na oorverdovend stil. Het lijkt erop dat Nederland zich alleen zorgen maakt over landen die de moeite van het vermelden waard zijn, de rest kan de afgrond inglijden. Nederland pakt gewoon die 1% van die honderden miljarden, see if we care.
Alex Hoen 4
Andries MunnikStein Engelen 2
Andries MunnikNederland is net zo politiek en verdraggebonden. Dat is onze meerwaarde in de wereld waar de bekende bedrijven voordeel van hebben en andere onderdelen van Nederland voor betalen.
De hele opzet dat van WHO en andere organisaties is bedoeld om de schijn op te houden dat wij arme landen willen helpen terwijl wij ze afhankelijk willen houden om het te gebruiken.
Rusland doet hetzelfde.
Te kort door de bocht?
Tim Gorree 3
Andries Munnik“Terwijl de crème de la crème van het Russische bedrijfsleven in Nederland zit.”
Ik vroeg me af.. als alles politiek is..
Zou het te maken kunnen hebben met die pijplijn waarvan de regering Biden onlangs heeft besloten dat ie afgemaakt mag worden?
Ik meen dat de grootste belangen van beide landen samen over energiebeleid gaan en beide landen hebben een bijzondere relatie met aardgas.
Nederland wil echter ‘van het gas af’ en de onderliggende redenen daarvoor lijken geopolitieke overwegingen te zijn want het valt anders bijna niet uit te leggen waarom Nederland niet simpelweg meer aardgas van Rusland afneemt om met de huidige infrastructuur aan oa. de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.
Ik vraag me dan af of de toekomstige belangen van de Russische staat t.a.v. aardgas wellicht zwaarder wegen dan de huidige toch al door sancties geplaagde handelsbelangen buiten de energiesector om.
Immers, nu wellicht blijkt dat Nederland hier negatieve gevolgen van zou kunnen ondervinden heeft zij meer belang bij een betere wederzijdse (handels-)relatie.
MH17, Oekraine, bestaande sancties, dit zijn allemaal hoofdpijndossiers. En dan nu doorgang Nordstream 2, terwijl het Nederlandse energiebeleid van plan is om de aardgasinfrastructuur order het mom van klimaatbeleid af te breken, terwijl juist NL decennialang de ambitie heeft uitgesproken internationale gasrotonde te willen zijn.
Dit schept wellicht volgens hen een betere onderhandelingspositie en onderstreept bovendien de noodzaak voor NL om dialoog aan te gaan. Daar zal NL in samenspraak met haar partners de laatste tijd waarschijnlijk niet al te happig op zijn geweest.
Gigi Bakker 3
Rein Wynja 1
Gigi BakkerGJ van Broekhoven 9
Vincent Huijbers 9
Moeten we niet van de nood een deug maken? En ook meteen de Nord Stream 2 tijdelijk afdoppen? Of zijn we de vele buitenlandse avonturen van Rusland (en MH17) al vergeten?
Waar de Europese Unie ooit is opgericht om landen te verbinden en zo afhankelijk van elkaar te maken om oorlogen te voorkomen lijkt Putin de verbondenheid juist te misbruiken voor machtspolitiek. De afhankelijkheid die Putin bewust creëerd is om in Europa aan de touwtjes te kunnen trekken. In alles lijkt hij meer geïnteresseerd in een soort Neo-Soviet rijk waarbij het kapitalisme enkel bedoeld is om hemzelf en zijn kliek in het zadel te houden. Wij staren ons blind op de economische belangen omdat we deze in heel onze Westerse maatschappij als maatstaf voor deugd lijken te hebben gesteld. Alle andere argumenten lijken daar aan onder geschikt gemaakt.
Begrijp me niet verkeerd: ik voel me Europees wereldburger en daar maakt Rusland gewoon deel van uit. Maar waar de Europese Unie al met zichzelf worstelt lijkt een verbondenheid met het Rusland van Putin eerder problematisch en dit te ondermijnen. En dat is precies wat ze in het Kremlin lijken na te streven.
We moeten misschien ook onze hand in eigen boezem steken: bij het uiteenvallen van de Soviet Unie hebben we misschien te veel ons eigen gelijk benadrukt en het land daarmee vernederd. Daardoor kon volgens mij een Putin boven komen drijven.
Gerard van Dijk 6
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Gerard van DijkVeel (oudere) Russen snakken volgens mij naar de stabiliteit die de Soviet tijd met zich meebracht. Hoe kan een Stalin weer zo populair zijn? De Westerse 'belofte' is daar helemaal niet waargemaakt doordat in de chaos enkele met de buit zijn vertrokken. Ik vraag me af wat er bij de 'gewone Rus' leeft: in hoeverre die het idee heeft dat hij er op voorruit is gegaan en in hoeverre die aansluiting met de rest van Europa wenst.
Wat betreft de aanpak van de Oligarchen door Putin vraag ik me af of dat vanuit oprechte betrokkenheid met het Russische algemene belang is en niet ook puur het 'kaltstellen' van oppositie.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersWaarom is Stalin weer populair? Ook een simpel antwoord; omdat Putin de nieuwe Stalin is / wil worden. Beter geschreven tsaar Putin de eerste. Daarom pompt hij de russen vol met de gedachte dat Stalin de beste is.
GJ van Broekhoven 9
Gerard van Dijk1. na de val van het ijzeren gordijn, hebben de landen Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Bulgarije, Joegoslavië en Roemenië, zich vrijwillig van de grote Russische baas losgeweekt. Deze landen heeft Rusland na het einde van WO II bezet en onderdrukt. Onzin dus dat het westen deze landen van Rusland heeft gestolen.
2. Rusland richt nog steeds kernwapens op het westen, het westen idem. Onjuist punt!
3. Oekraïne heeft zich op het westen gericht, waarna Putin geweld heeft gepleegd. Onjuist punt.
4. Putin heeft alleen hen aangepakt die gevaarlijk zijn voor diens machtspositie. Zij die hem ook uit de ruif laat vreten, zijn diens grote vrienden. Onjuist punt.
5. China pakt alleen die ondernemingen aan die de macht van de partij ter discussie stellen. Onjuist punt.
Wat blijft over van uw betoog? Weinig!
Alex Hoen 4
GJ van BroekhovenNiek Jansen 9
Alex HoenGJ van Broekhoven 9
Alex HoenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenDe Krim was overigens al eeuwen Russisch maar president Khroetsjev had in 1954 de Krim aan Oekraïne geschonken als dank voor de steun aan zijn verkiezing, niet wetende dat later de USSR uiteen zou vallen.
Bovendien ligt in de Krim aan de Zwarte Zee in Sebastopol de voor Rusland strategisch belangrijke marinevloot, waarvan Rusland niet zeker meer was sinds Oekraïne in de westerse invloedsfeer was getrokken.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenEn wat betreft Halbe Zijlstra, blijkt diens leugen een reden te hebben gehad. Dat dit niet al te handig is geweest van hem is waar. Alleen is het erg wonderlijk dat iedereen in het westen liegt en in het oosten niet; ondanks bewijzen van het tegendeel. De wonderlijke gedachten van ene Niek Jansen, zo blijkt.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenTim Gorree 3
Alex Hoen“Op 25 februari 2010 werd Viktor Janoekovytsj beëdigd als president van Oekraïne. In zijn inaugurele rede zei hij dat het land aan het begin stond van een nieuw tijdperk en kampt met schulden, armoede, corruptie en een instortende economie.
In november 2013 weigerde Janoekovytsj een associatieverdrag met de Europese Unie te ratificeren. Hierop werd Oekraïne het toneel van grootschalige demonstraties, die aanvankelijk pro-Europa waren, maar in januari 2014 steeds meer het karakter kregen van een volksopstand tegen de regering van Janoekovytsj. Opnieuw werd er massaal op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev gebivakkeerd, kwam het tot rellen en werden er regeringsgebouwen bestormd. De situatie escaleerde op 18 februari 2014, toen er werd geschoten op de demonstranten.
Tegenstanders van deze visie stellen dat Janoekovytsj nooit het bevel heeft gegeven op de opstandelingen te schieten en dat de schoten zijn gelost door de tegenstanders van Janoekovytsj om hem de schuld in de schoenen te schuiven. In de dagen die volgden, werd er hevig gevochten, waarbij in totaal ruim honderd doden en honderden gewonden vielen.”
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenMet de val van de muur was de koude oorlog afgelopen, werd het Warschau-pact door Rusland ontbonden maar de Navo niet. In tegendeel; de Navo werd een instrument van de geopolitiek van de VS en een onderdeel van het Amerikaanse leger, die aan allerlei oorlogen van de VS ging deelnemen.
Tijdens de Navo conferentie van Wales in 2014 had de toenmalige secr.gen. Jaap Hoop Geschetter , nu de dreiging van Rusland was weggevallen, ingestemd met een bredere taak van de Navo nl. in de bestrijding van het 'moslimterrorisme' of maw deelname aan de 'war on terror' wat de rechtvaardiging werd van veel oorlogen en geweld van het westen in het MO de komende decennia.
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2021/04/19/navo-niet-onschuldig-aan-russische-machtsontplooiing-aan-oekraiense-grens/
De VS gebruiken de Navo om Rusland zoveel mogelijk te provoceren met grootscheepse troepenbewegingen langs de gehele Russische grens van n.Finland tot de Baltische staten en Oekraïne toe. Er wordt zelfs al gesproken om de beide buurlanden Oekraïne en Georgië tot de Navo te doen toetreden en zolang de Navo zich vijandig opstelt tegenover Rusland wordt dat uiteraard als een serieuze bedreiging ervaren door Poetin.
ben wellerdieck 4
Niek Jansen“(...) met de val van de Sovjet Unie (is) misschien ook wel het zogenaamde Vrije Westen opgehouden te bestaan: vanuit concurrentieel oogpunt is het immers niet meer nodig om een democratie sociaal te houden”.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansenhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Warschaupact#:~:text=Het%20Warschaupact%20was%20een%20militair,van%20het%20Verdrag%20van%20Warschau.
“De NAVO en het Warschaupact hebben nooit een rechtstreeks militair conflict gehad, maar bestreden elkaar meer dan 35 jaar in de Koude Oorlog. In december 1988 schafte Michail Gorbatsjov de Brezjnevdoctrine echter af en verklaarde dat de Oost-Europese landen hun eigen koers konden varen. In 1989 begon daarop veel te veranderen in Oost-Europa. De nieuwe regeringen stonden niet meer achter het Warschaupact en in januari 1991 verkondigden Tsjecho-Slowakije, Polen en Hongarije dat ze vanaf de 1 juli het volgende jaar de organisatie niet meer zouden steunen. Bulgarije volgde hen in februari en het werd duidelijk dat het pact zijn langste tijd gehad had. Het pact werd officieel ontbonden in Praag op 1 juli 1991".
Oekraïne wil wel NAVO lid worden, maar de VS loopt daar niet echt warm voor; https://nos.nl/artikel/2375718-oekraine-wil-navo-lidmaatschap-voorbereiden-ingetogen-reactie-vs. Idem wil Georgië dat; https://nos.nl/artikel/2347164-navo-start-grote-oefening-in-georgie-ergernis-in-rusland.
Wat u vergeet, weer eens?, dat Rusland jl nog enorme contigenten militairen aan de grens van de Oekraïne heeft laten "oefenen".
Rusland heeft ook geparticipeerd in de strijd tegen moslim extremisten; Tsjetsjenië, Syrië etc.
Kortom; bekijk het niet alleen maar van één kant!
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenPutin heeft onder het mom van een oefening een militaire macht samen getrokken bij de grens van de Oekraïne, na de nodige druk, is het leeuwendeel weer vertrokken.
Tim Gorree 3
Niek JansenNiek Jansen 9
Tim GorreeIdd hebben de Baltische staten vanuit hun verleden slechte ervaringen met Rusland gehad maar toch ook met de Nazi’s, nietwaar. En toch zie je, zoals ook in Polen en Oekraïne, ook al zijn ze bevrijd door de Russen, en weliswaar daarna bezet door hen, een heropleving van neo-nazi sympathiën en een angst voor Rusland, ook al ontkent Poetin dat hij totaal geen interesse heeft in gebiedsuitbreiding.
Monumenten die de bevrijding door de Russen gedenken en hun overwinnig op het fascisme worden op veel plaatsen verwijderd en soms, zoals in Oekraïne, wordt de naam van een belangrijke avenue in Kiev gewijzigd in de naam van een beruchte Nazi collaborateur Stepan Bandera, medeplichtig aan de moord en pogroms op honderdduizenden joden. De man wordt regelmatig gehuldigd en in herinnering gebracht als een held van nationalistisch Oekraïne. Er zijn in diverse steden standbeelden ter ere van hem geplaatst.
In Oekraïne heeft het neo-nazi bataljon Azov in het Oekraïense leger veel macht in het land met zijn vele vertakkingen ook naar de regering toe en dat werd getraind en bewapend door de VS.
De Maidan coup van de VS in Kiev in 2014 vond plaats in nauwe samenwerking o.a. met neo-nazi’s en ultra-nationalisten.
Het is begrijpelijk dat Poetin wat kippig wordt met alweer al die nazi’s aan zijn deur, die Rusland overwonnen heeft met als prijs meer dan 25 miljoen Russische doden in WOII.
De VS en de Navo profiteren wel van die russofobie, die ook door hen wordt aangewakkerd, en vinden er een rechtvaardiging in voor hun machtsontplooiing aan de Russische grenzen, waar u ook op wijst.
Vrijwel alle anti-Rusland resoluties in de EU komen van die staten.
Tim Gorree 3
Niek JansenNiek Jansen 9
Tim Gorreehttps://deleesclubvanalles.nl/recensie/baltische-zielen/
En evenzeer als Balten bang zijn voor een nieuwe Russische bezetting zijn de Russen bang voor een heropleving van het nazisme, wat je overal ziet in O.Europese landen, gesteund door het westen m.n. de VS.
En die heropleving van het nazi gedachtengoed heeft meer impact op het dagelijkse leven in O.Europa dan de gevreesde ambitie van Rusland op gebiedsuitbreiding.
Niek Jansen 9
Gerard van DijkGJ van Broekhoven 9
Niek Jansen"In november 2013 weigerde Janoekovytsj een associatieverdrag met de Europese Unie te ratificeren. Hierop werd Oekraïne het toneel van grootschalige demonstraties, die aanvankelijk pro-Europa waren, maar in januari 2014 steeds meer het karakter kregen van een volksopstand tegen de regering van Janoekovytsj. Opnieuw werd er massaal op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev gebivakkeerd, kwam het tot rellen en werden er regeringsgebouwen bestormd. De situatie escaleerde op 18 februari 2014, toen er werd geschoten op de demonstranten".
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenVictoria Nuland ('fuck the EU'), de onderminister voor Europese zaken van de VS en zelf aanwezig bij die z.g. 'volksopstand' verklaarde trots dat de VS $5 miljard had geïnvesteerd in die regiemsverandering, de zoveelste van de VS. Vervolgens stelde ze met leden van de Amerikaanse ambassade ism met de EU een kabinet samen met neo-nazi's op sleutelposten met aan het hoofd de corrupte oligarch Poroshenko, die toen al een deel van zijn vermogen had verstopt in Panama.
De CIA en haviken zoals de VS senator McCain, EU- Navo- en ambassade vertegenwoordigers waren opvallend aanwezig tijdens de coup tegen de democratisch gekozen president Yanoekovic, die idd geen Associatieverdrag met de EU wilde sluiten maar wel een handelsakkoord met Rusland en dat mocht natuurlijk niet van Uncle Sam.
Maar datzelfde Associatieverdrag wees de meerderheid van de Nederlanders in het referendum ook af, waarvan de uitslag vervolgens door lepe Rutte werd genegeerd.
Lees over de coup en de achtergronden ervan het zeer informatieve boek van (o.m.FTM) auteur Chris de Ploeg: 'Oekraïne in het Kruisvuur'.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersPutin is een veel groter gevaar dan Trump ooit is geweest. Trump is een totale mafkees; Putin is hoogst intelligent. En ja, dat is veel meer om echt rekening mee te houden.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenDe VS is een veel ernstiger gevaar voor de wereldvrede met hun militair expansionisme, oorlogen, sancties, coups enz.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenVincent Huijbers 9
Niek JansenWat betreft zaken doen: ik twijfel steeds meer aan het verhaal dat economische banden goed zijn voor de dialoog etc. Het is puur een slaapliedje om geen standpunt in te hoeven nemen tegen onrecht en economisch gewin geen strobreedte in de weg te leggen.
Nord Stream 2 is voor bijvoorbeeld voor ons een economisch project waar alle morele bedenkingen voor mogen wijken, inclusief MH17. Voor Poetin is het een machtspolitiek project om op die manier de hand op de energiekraan te krijgen en zo invloed uit kunnen oefenen op Europa. Zolang die twee belangen tegengesteld zijn en niet op een of andere manier in evenwicht of nog beter gelijk zijn lijkt het mij kansloos en zelfs gevaarlijk.
Niek Jansen 9
Vincent HuijbersHet lijkt er meer op dat hij de Navo en de Amerikanen buiten de deur wilt houden van wat er van het oude Rusland is overgebleven.
Vincent Huijbers 9
Niek JansenVoor een ex kgb-er past de bedreiging
van de NAVO naadloos het in het wereldbeeld en schuilt achter ieder protest in eigen land een buitenlandse agent.
Waarom willen landen die voorheen bij de Sovjet Unie hoorde liever de banden met het westen aanhalen? En wat hoopt het die landen te brenge dat onder Poetin niet mogelijk lijkt te zijn?
Waarom is het in bijna alle losgemaakte staten bal en is er vaak de vingerafdruk van Rusland achtergelaten?
Ik kan het moelijk rijmen met de onschuldige bedoelingen van Poetin die u suggereert. Maar ik ben het zeker met u eens dat 'wij' of het 'westen' daar ook een aanleiding toe hebben gegeven.
Vincent Huijbers 9
GJ van BroekhovenNavalny is naar onze maatstaven ook een nationalist die niet vanzelfsprekend de blik op het westen heeft gericht.
Ben wel benieuwd wat de jonge generaties denken en doen. Op zich zouden die wel meer van de westerse cultuur kennis hebben genomen via internet e.d. Het kan ook een traject van generaties zijn voor dat de mensen realiseren dat de staat er voor hun is en niet andersom.
GJ van Broekhoven 9
Vincent HuijbersIndien men Navalny met Poetin vergelijkt, dan kan hij nationalistisch zijn, maar de kans dat het beter kan worden dan onder Poetin, is natuurlijk de hoop op veranderingen die daaruit spreekt; ook voor de Russen zelf.
Heb eerder geschreven dat De Russen pas na het uiteenvallen van de USSR een echte democratie hebben gekend. Om een echte democratie tot wasdom te laten komen zijn denk ik ten minste twee generaties nodig. Het werkt natuurlijk in het voordeel dat men meer over andere staten te weten kan komen dan voorheen.
Niek Jansen 9
Vincent HuijbersHet westen vergeet twee zaken:
-Julian Assange is slachtoffer van westerse vervolging van journalisten en wacht, na 7 jaar opgesloten gezeten te hebben in de ambassade van Equador in Londen, zijn uitlevering af aan de VS in de beruchte Belmarsh gevangenis in Londen. Niemand is meer geïnteresseerd in zijn lot maar wel in dat van Navalny en Protasevic, omdat het (Wit-) Russische slachtoffers zijn.
-Ten tweede is de verontwaardiging van het westen over de gedwongen landing van het vliegtuig waar Protasevich in zat erg hypocriet, omdat Obama in 2013 hetzelfde heeft gedaan met het vliegtuig waarin nb de president van Bolivië Evo Morales zat maar ook klokkenluider Snowden volgens nep informatie die de VS had gekregen. Het vliegtuig werd gedwongen in Wenen te landen waar de Amerikanen tevergeefs Snowden opwachtten om hem gevangen te nemen en voor de rechter te brengen op beschuldiging van spionage.
En er worden meer gelijkaardige incidenten genoemd in volgende link waarbij het westen vliegtuigen kaapte .
https://www.grenzeloos.org/content/de-selectieve-verontwaardiging-van-de-eu
https://greenwald.substack.com/p/as-anger-toward-belarus-mounts-recall
En:
https://thegrayzone.com/2021/05/26/belarus-roman-protasevich-plane-nazis-ukraine/
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenWat u wegpoetst, niet belangrijk acht, dat het een enorme aantasting is de luchtvaart en/ook de mensenrechten, dat een dictator op valse wijze een vlucht gedwongen laat landen op één persoon te arresteren.
Wat u wederom doet zaken in het westen te koppelen aan een spelend onderwerp. Laat ik dan ook buiten beschouwing in mijn reactie.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenU weet kennelijk ook niet dat die Bileskyi een beruchte neo-nazi is en leider van het neo-nazi bataljon Azov, waarmee het Oekraïense leger het enige leger in de wereld is met een neo-nazi eenheid die zich presenteert met swastikas en andere nazi symbolen openlijk de Hitlergroet brengend en ook nog getraind en bewapend is door de VS.
En als u de moeite had genomen de links te lezen en de foto’s te bekijken had u kunnen vaststellen, dat Protasevich actief in dat bataljon heeft meegevochten, in volle wapenuitrusting.
En wat uw verontwaardiging mbt die kaping door de dictator van Belarus betreft; Obama deed hetzelfde maar dat valt niet op of is men al vergeten of erger, daar was men in Europa helemaal niet verontwaardigd over. Maar nogmaals, lees mijn bijdrage, ik heb geen zin om steeds in herhaling te vallen.
U zou eerder van uw solidariteit met Julian Assange moeten getuigen, de klokkenluider die door het westen gevangen gehouden wordt, dan hier op dit forum neo-nazi.s te verdedigen.
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenHet op valse gronden omleiden, dus kapen van een vliegtuig, gaat mijns inziens stukken verder dan waar u naar verwijst.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenOok komen aan de orde de vele vertakkingen van Azov in andere extreem-rechtse organisaties in Oekraïne met hun politieke relaties.
Veel plezier met:
https://www.dewereldmorgen.be/community/de-european-security-academy-in-polen/
En in deze link staat veel uitgebreidere info over dat beruchte Azov bataljon:
https://en.wikipedia.org/wiki/Azov_Battalion
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenVoordat ik een dergelijke vast bepaalde mening zou uiten, dien ik over meerdere bronnen te beschikken.
Indien ik een vermoeden zou hebben dat iets mogelijk zou kunnen zijn, zou ik schrijven;
"bekend is dat Protasevich in gevechtskleding is gezien samen met leden van het Azov milities, die deels neo-nazi's blijken te zijn. Of hij ook een neo-nazi is, is nog niet bekend".
Hoop dat anderen begrijpen waarom ik schrijf wat ik geschreven heb.
Jan Ooms 10
GJ van BroekhovenJuist omdat Putin intelligent is zal hij niet zo snel een oorlog of iets dergelijks tegen 'het Westen' te beginnen, maar is/was de totale mafkees Trump in staat om zoiets juist wél te doen. Tegen welk land of continent dan ook. De kleuter Trump overziet nog niets een de eerste seconden van zijn handelen, laat staan dagen, maanden, jaren, decennia.
Niek Jansen 9
Jan OomsGJ van Broekhoven 9
Jan OomsWat Poetin doet komt op mij over wat Hitler destijds heeft gedaan. Middels diens politiek het Rheinland / Saarland, Oostenrijk, het Sudetenland en Tsjechië, zonder oorlog in handen gekregen. Alleen bij de inval in Polen is het misgegaan.
Poetin is natuurlijk intelligenter dan Hitler. De lessen uit de geschiedenis moeten niet worden vergeten.
Waar bent u het niet mee eens inzake mijn bericht? Over Navalny, of, over mijn visie over de democratie in Rusland?
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenHebt u last van een PTSD, opgelopen door traumatische ervaringen in uw verleden?
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenJan Ooms 10
GJ van BroekhovenHank Rearden 1
GJ van BroekhovenEn Putin intelligent? Een oud-KGB pion met de hele FSA achter hem, daar heb je weinig hersens voor nodig, integendeel, alleen middelmatig denkende meelopers blijven daarin gespaard.
Daarom is Trump uiteindelijk ook snel verwijderd, alleen gelukt d.m.v. mail-in ballots overigens, ook al zo'n weinig intelligent middel om verkiezingen te winnen, zie verschillende Afrikaanse en Aziatische dictaturen.
GJ van Broekhoven 9
Hank Rearden1. Poetin is zeker intelligent. Lees een aantal bronnen dan wordt het duidelijk dat uw mening niet juist is.
2. Trump is niet verwijderd zoals u dat bedoelt. Trump en de republikeinen zijn anti poststemmen omdat democratische stemmers wel Corona maatregelen in acht genomen hebben. U verkondigt dezelfde leugens die Trump en co hebben verkondigd.
3. Dat Trump die minst oorlogszuchtige president is, is onzin. Hij heeft een aantal keren het gebruik van kernwapens overwogen. Alleen diens staf heeft dit voorkomen.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenMaar u hebt al eerder beweerd tegen nucleaire ontwapening te zijn, totdat de nucleaire alles vernietigende wereldoorlog uitbreekt.
Er is nu een Amerikaanse oorlogsvloot met o.a. een Nederlandse fregat naast een vliegdekschip, duikboot en een aantal andere oorlogsschepen op weg naar de Z.Chinese zee, dus wie weet gaan wij die nucleaire oorlog nog meemaken.
In 1958 stonden Amerikaanse havikken ook al te springen om atoombommen in te zetten ivm een conflict om Taiwan en daar gaat het nu ook weer om.
GJ van Broekhoven 9
Niek Jansen1. Trump blijk serieus te hebben overwogen om kernwapens tegen Iran in te zetten. Diens staf heeft diens onzinnige orders niet uitgevoerd en weggemaakt. Dit is dus levensgevaarlijk om zo'n gek als president te hebben.
2. U maakt weer een bewering die niet op waarheid gestoeld is. Heb aangegeven indien het westen nucleair ontwapent en Rusland niet, dat dit erg dom is. Geen zinnig mens is tegen ontwapening, maar niet zoals u dat kennelijk wenst.
3. U raaskalt over de oefening bij Taiwan. Het gaat niet om het inzetten van atoombommen; daar gaat het niet om en dat zal ook niet gebeuren.
4. Uw verwijzing naar 1958 verdient wederom een historische aanvulling. Het 2e Taiwan conflict heeft geduurd van augustus t/m oktober 1958. China is degene die het geweld tegen Taiwan is begonnen. Maar goed, dat heeft u reeds bewezen; u ziet maar één kant van het verhaal, niet alle kanten. Omdat alle presidenten na WO II normaal zijn, Trump uitgesloten, hebben niet daadwerkelijk echt overwogen atoombommen in te zetten.
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenKernwapens moeten de wereld uit. Er is maar een kleine fout, misrekening, conflict nodig om een nucleair Armageddon te veroorzaken en de wereld heeft al vaak op het randje van een kernoorlog gestaan.
Rusland heeft meer bereidheid getoond om te ontwapenen dan de VS, die zelfs ontwapeningsverdragen heeft opgezegd.
En lees dit verhaal van Daniel Elsberg nu eens aandachtig, niet de eerste de beste (Pentagon Papers!), waarin ook de kwestie Taiwan aan de orde komt.
https://theintercept.com/2021/06/01/daniel-ellsberg-china-atomic-nuclear-weapons/
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenNiek Jansen 9
GJ van BroekhovenIk lees zojuist in de Volkskrant dat de VS alle banden zal verbreken met Chinese industriën die banden hebben met het leger.
Als China dat doet met Amerikaanse bedrijven zullen er weinig overblijven.
Waarom toch weer die escalatie door de Yankees?
Mag China zelfs geen leger hebben?
GJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenGJ van Broekhoven 9
Niek JansenCitaat:
"Intussen probeerde de VS de gesprekken met China te hervatten. Op 6 september deed ook de Chinese premier Zhou Enlai hier een aanbod toe, maar hij maakte meteen duidelijk dat een mogelijke oorlog daarmee niet van de baan was, gezien de vanuit Chinees standpunt illegale Amerikaanse aanwezigheid op Taiwan. Daarmee veranderde China, voor wie nu duidelijk was dat de VS de eilanden wel degelijk zouden verdedigen, van strategie. Het wilde immers vermijden met de Verenigde Staten in oorlog te raken, daar de VS dan mogelijk kernwapens zou inzetten".
Nadat China heeft gemerkt dat de VS Taiwan verdedigt, heeft China haar vijandelijkheden gestaakt. China wil namelijk geen oorlog met de VS, waarbij eventueel kernbommen zouden kunnen worden ingezet.
En u, maakt daarvan dat de VS met alle geweld kernbommen heeft willen inzetten. Maar goed, u beziet alles alleen maar eenzijdig, vandaar!
Niek Jansen 9
GJ van BroekhovenHank Rearden 1
GJ van BroekhovenMaar verder is het wel zeer moeilijk gebleken om gewogen discussies over Trump, COVID, of Nederland als belastingparadijs, te voeren, continu ondermijnd door verdachtmakingen en andere vreemde vaak emotionele argumenten, die ordinair op financiele belangen zijn gebaseerd.
Uit luiheid geen referenties, maar zou toch graag willen zien waaruit blijkt dat Trump graag met atoombommen wilde gooien. Uiteindelijk kan dat ook in een politieke strategie passen om hem weg te krijgen, maar dit soort pogingen mislukten telkens omdat een streetwise intelligent individu als Trump, die het politieke klappen van de Amerikaanse zweep goed door heeft door zijn tijd als vastgoedbaas in NYC, precies wist hoe hij dit soort aanvallen moest pareren. Vandaar ook uiteindelijk maar verkiezingsfraude, waar geen enkele rechter zich aan wilde branden.
GJ van Broekhoven 9
Hank ReardenDe verkiezing van Trump is gestolen? Grote onzin! Al diens QaNon gezwam ten spijt, heeft zelfs een advocate uit diens team ruiterlijk erkend dat haar beweringen alleen beweringen zijn. Trump heeft verloren PUNT!
Acht het erg opmerkelijk dat ook zij die gedegen onderzoeksjournalistiek op prijs stellen, desondanks in de ban zijn van complotten, die keer op keer als zijnde onjuist bewezen zijn.
Hank Rearden 1
GJ van BroekhovenMaar ieder zijn meug, gaat niet over wie gelijk heeft, en we gaan zien wat "vaccinaties" met mensen gaan doen. De stelling dat "vaccinatie" zou werken is in deze context het failliet van de medische wetenschap, en dus eigenlijk het onderwijssysteem. Mensen vallen uit onwetendheid weer terug op ordinair geloof en/of sektarisch denken, gepredikt door de hogepriesters van de 21 eeuw. Toen ik destijds cholera had heb ik gebeden en werd ik beter, dus God bestaat.
Na deze zomer komt er zeker weer een landelijke lockdown, Australië en het VK zijn al aan het voorsorteren, want de achterliggende agenda is nog lang niet voldoende uitgerold.
GJ van Broekhoven 9
Hank ReardenGeen inhoudelijke onderbouwing? Slaat ook niet op mijzelf.
U verwart een onbewezen bewering met wetenschap.
U heeft geschreven;
"De stelling dat "vaccinatie" zou werken is in deze context het failliet van de medische wetenschap, en dus eigenlijk het onderwijssysteem",
op grond van bewijs vloeit voort dat vaccinaties werken. En, buiten onbewezen beweringen uwerzijds komt u met niets op de proppen.
U heeft geschreven;
"Mensen vallen uit onwetendheid weer terug op ordinair geloof en/of sektarisch denken, gepredikt door de hogepriesters van de 21 eeuw. Toen ik destijds cholera had heb ik gebeden en werd ik beter, dus God bestaat",
wat u op diverse plaatsen beweert over Corona, lijkt mij sektarisch volgen van valse priesters uwerzijds te zijn; Engel, Peter Borger etc.
Hank Rearden 1
GJ van BroekhovenMaar na 4-6 maanden "vaccineren" kan op wetenschappelijke basis nog niets gezegd worden over effectiviteit van COVID "vaccins". Feit dat nog nooit een eerder synthetisch mRNA "vaccin" succesvol is goedgekeurd in mensen is al veelzeggend.
Verder is wel bekend dat langlopende veiligheidsstudies met synthetische en vector mRNA "vaccins" tegen rabies, ebola, en zika virus grote aantallen (ernstige) bijwerkingen lieten zien (tot in 80% in de vrijwilligers), en dat waren fase 1 trials waar proefpersonen ruim geïnformeerd en gecompenseerd werden. Na 1 jaar was overigens geen effect van "vaccineren" meer te meten (1,2), en wordt in 2017 nog terloops gewezen op het risico van auto-immuniteit na injectie met mRNA i.v.m. sterke lokale inductie van interferon I (3), maar daar snapt 99.999% van het volk weinig van.
Nu wordt het plebs, en overigens ook beter geïnformeerde individuen die wegens hun achtergrond beweren kennis van zaken te hebben, onder drang/dwang in een fase 3 mRNA "vaccin" trial gepushed o.b.v. emergency use, want "anders gaan opa en oma dood"; dat soort totalitaire psyop tactieken kunnen makkelijk vergeleken worden met de gefabriceerde angst voor bepaalde infectieziektenverspreidende bevolkingsgroepen in de jaren '30-'40 van de vorige eeuw, met alle gevolgen van dien.
Complotwaarschuwing: zodra de gevestigde macht doorheeft dat hun angstcampagne geen zin (meer) heeft, volgt of mea culpa en vervanging, of, zoals de geschiedenis meerdere malen heeft uitgewezen, genocide.
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5906799/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28754494/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28416600/
GJ van Broekhoven 9
Hank ReardenWalter Boer 3
Cor Broeders 4
Voor Shell een goed begin voor het verminderen van de CO2 uitstoot als de raffinaderij daar dicht gaat. Gazprom en Rosneft zijn al vrienden van die dictator, die zullen wel een vriendenprijsje krijgen.
VnoNcw kan zich beter gaan inzetten voor een goede regeling voor echte bedrijven die handel drijven met Rusland. Want dat zijn de echte slachtoffers.
GJ van Broekhoven 9
Het dreigement van Putin, kan, naast politieke druk in reactie op sancties, ook daarmee van doen hebben. Want, Putin en diens vriendjes hebben veel geld buiten Rusland gestald. Indien de belastingparadijzen op bepaalde eilanden hun glans verliezen, kan dat Putin en diens vriendjes een klap geld gaan kosten.
Niek Jansen 9
Maar Nederland berooft niet alleen zoveel landen van hun winstbelasting maar is voor multinationals naast een belastingparadijs ook een claimparadijs.
Immers via vrijhandelsverdragen kunnen multinationals enorme schadeclaims indienen bij productielanden voor geleden verliezen vanuit hun ‘moederbedrijf’ in Nederland.
Frank Stollman 1
GJ van Broekhoven 9
Frank Stollmanmaar ook;
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/07/_in-rusland-is-het-onderscheid-tussen-gangsters-corrupte-zakenm/,
https://www.groene.nl/artikel/poetin-en-zijn-mannen,
https://www.trouw.nl/nieuws/poetins-ruslandis-een-maffiastaat~bcdfa274/,
en tal van andere vindplaatsen, maken duidelijk wat en wie Poetin is.
Het lijkt op wat Erdogan aan het doen is; 1. diens aanzien is tanende, 2. de economie is beroerd, dus dan maar de grote vijand buiten het eigen land de schuld geven. Gaat niet om de schatkist vullen; gaat om de aandacht van zichzelf afleiden.
Frank Stollman 1
GJ van BroekhovenGJ van Broekhoven 9
“Nederland en Rusland hebben een lange economische en culturele geschiedenis,’ zegt beleidssecretaris Dirk Jan Sinke. ‘Die grote verwevenheid vertaalt zich in grote economische belangen van Nederlandse bedrijven in de Russische economie en banen voor veel gewone Russen. Met de door Rusland voorgestelde aanpassingen worden alle rente, dividend- en royaltystromen geraakt van reële economische activiteiten en investeringen”,
vraag ik mij af of Poetin, indien hij de maatregel doorvoert Rusland daarvan de meeste profijt trekt. Omdat de Russische economie niet meer echt top is, kan de maatregel van Poetin tot gevolg hebben dat de gewone Russen, indien de investeringen beëindigd worden en/of verminderd worden, hard geraakt worden. Heb in diverse nieuwsbronnen gelezen dat Russen niet meer echt pro Poetin zijn.
Citaat;
“Maar Russische bedrijven in Nederland betalen nu geen belasting over een dividenduitkering. Dat gaat na beëindiging van het verdrag naar 15 procent. En dat terwijl de crème de la crème van het Russische bedrijfsleven in Nederland zit”.
Dit kan natuurlijk het doel en oogmerk van Poetin zijn, maar daarbij is het natuurlijk ook de vraag of dit voor hem van voordeel is. Indien één of twee van de rijke Russen boos op hem zijn, is dat nog op te vangen. Indien dat erg veel zijn kan dat een probleem voor hem worden.
Hank Rearden 1
Ergo, de enigen die mogelijk beter van deze actie worden zijn doorsnee Russen, mocht de ontdoken belasting terug naar Rusland vloeien, tenzij Putin en zijn vazallen uiteraard uitwijken naar Delaware of Luxemburg.
Het meest frappante is dat de transit-jurisdictie "maatregelen" tijdens de lockdown van maart 2020 werden aangekondigd, dezelfde maand waarin 's werelds centrale banken $10 biljoen aan liquiditeit creëerden (2).
Iemand die nog gelooft dat de wereld zich in een volksgezondheidscrisis en niet een wereldwijde krediet-en bail-outcrisis bevindt leeft voort in de massapsychose die COVID19 heet.
1. https://gabriel-zucman.eu/offshore/
2. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf
André Ockers 1
Jan Ooms 10
Als er twee bedrijven zijn waar we absoluut geen enkel 'medelijden' mee hoeven te hebben...
Ik zou zeggen, laat ze fijn dokken!
Michel Fleur 6
Geopolitiek draait om geopolitieke belangen voor een kleine groep rijkaards en niet om de wereld een betere plek te maken voor het merendeel van haar inwoners. Dat geldt net zo hard voor wat Europa en bondgenoten doen. Daar moeten we onze politici óók op aanspreken. Poetin affakkelen is terecht maar ook hypocriet en gemakkelijk.
En dan nu over de inhoud. Wie het ook doet: prima dat er minder constructies komen om belasting te "ontwijken" en verantwoordelijkheid te ontlopen aan de samenleving waarvan men profiteert.
Marcel Kollenaar 2
Henk Willem Smits 1