'Polen krijgen geen wurgcontract'

2 Connecties

Onderwerpen

Polen Champignons
0 Bijdragen

Champignonkweker Geert Verdellen van het Limburgse PrimeChamp wordt ervan beschuldigd Poolse werknemers wurgcontracten te laten tekenen. Onzin, bezweert hij. “Met de hand op mijn hart: wij betalen altijd 't minimumloon.”

Het gedoe begon voor Verdellen met een uitzending van Nieuwsuur vorige week woensdag. Het Poolse uitzendbureau Europe For You bleek in de stad Opole potentiële champignonarbeiders een contract te laten tekenen, waarin werd vastgelegd dat ze tussen de 11 en 75 cent per geplukte kilo zouden verdienen. Daardoor zouden hun inkomsten ver onder het minimumloon uitkomen, tenzij ze extreem lange werkdagen zouden maken.

Ook tekenden de dames (champignonplukkers zijn altijd vrouwen – ruwe mannenhanden beschadigen de paddestoeltjes te snel) voor verplichte door de teler aangeboden huisvesting, maaltijden en verzekeringen in de eerste 13 weken. Daarvoor werd een vast bedrag ingehouden. Als de vrouwen eerder naar huis gingen kregen ze contractueel een boete.

 

Toeslag


In de contracten stond de naam van PrimeChamp uit Horst aan de Maas. Maar directeur Verdellen van het telersbedrijf (met zo'n 750 veelal Poolse werknemers) zegt tegen FTM niets met die contracten te maken te hebben. “Wij tekenen hier zelf een contract met de pluksters. Ik was er niet van op de hoogte dat ze in Polen al een contract tekenden. We hebben na de uitzending meteen de directrice van het uitzendbureau naar Nederland laten komen om uitleg te geven. Ze hebben ons beloofd met de contracten te stoppen.”

Hoewel steeds meer Nederlandse telers vanwege de grote concurrentie en de lage prijzen in de sector overstappen op (te) lage stuklonen, bezweert Verdellen altijd het minimumloon uit te betalen. “Wij houden twee dingen bij: een uren- en kiloregistratie. Als plukkers meer plukken dan het minimumloon, krijgen ze een toeslag per kilo. Als ze minder plukken betaal ik toch het mimimumloon: 8,22 euro per uur. Dat zeg ik met de hand op mijn hart.”

“Bijna 80 procent van de pluksters krijgt die toeslag. Dat wordt vaak verkeerd uitgelegd als stukloon. We overwegen nu om simpelweg over te gaan op het minimumloon, om dit soort misverstanden te voorkomen.”

 

Voorvechter


Nieuwe werknemers krijgen in het begin wel verplichte huisvesting, maaltijden en verzekeringen. Volgens arbeidsrechtdeskundigen is dat verboden. Verdellen: “Maar ook dat wordt totaal verkeerd uitgelegd. De vrouwen laten huis en gezin achter om in Nederland te komen werken. Het is juist een service om ze de eerste dertien weken onderdak en verzekering aan te bieden. Geen van de werkneemsters heeft daar problemen mee. En als ze langer blijven, kunnen ze gerust hun eigen huisvesting regelen.”

Ook de boete voor werknemers die eerder vertrekken staat inderdaad in het contract. “Maar dat is alleen een stok achter de deur voor de kwaadwillenden. Als we mensen weg moeten sturen vanwege overmatig drankgebruik of diefstal houden we 250 euro in, anders niet.”

Opmerkelijk genoeg is PrimeChamp een van de initiatiefnemers van een werkgroep die misstanden met Poolse werknemers in de sector wil tegengaan. Verdellen: “Wij zijn juist een van de voorvechters van een eerlijke sector. Dit heeft mij totaal verrast.”

 

stefan@ftm.nl

Stefan Vermeulen
Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Gevolgd door 836 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren