Polen pikken PVV-kliklijn niet

De laatste actie van The Golden Pompadour berokkent Nederland economische schade, verkoop ING Direct definitief, Heineken tapt hogere winst en meer in Newswatch.

Economische schade door PVV-meldpunt
Het PVV-meldpunt (kliklijn) voor klachten over Oost-Europeanen doet afbreuk aan het imago van Nederlandse ondernemingen in Polen. In een brief laten Nederlandse bedrijven die in Polen actief zijn, minister Verhagen van Economische Zaken vandaag weten wat voor schade het PVV-initiatief het Nederlandse bedrijfsleven oplevert. In Polen werden dinsdag de luisteraars van het commerciële radiostation RMF24 opgeroepen om Nederlandse producten te boycotten. Vooral tulpen waren populair in Polen. Althans, totdat Wilders met zijn meldpunt kwam. Het protestaffiche van het eerder genoemde radiostation zet een dikke rode streep door het Nederlandse exportproduct.
Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen 19 jaar 23 miljard euro in Polen geïnvesteerd en is daarmee de grootste buitenlandse investeerder. "De zorgvuldig opgebouwde relatie loopt nu gevaar," zegt Elro van den Burg, directeur van de Pools-Nederlandse Kamer van Koophandel. "Ooit werd naar ons opgekeken als ondernemers uit dat gastvrije en tolerante land uit het Westen. Door initiatieven als het meldpunt dreigen wij dat voordeel kwijt te raken. De Polen maken geen onderscheid tussen het PVV-standpunt en de mening van de regering." De Polen hebben daarmee geen ongelijk. Premier Mark Rutte heeft het PVV-meldpunt niet willen veroordelen. De populaire SP-voorman Emile Roemer toont zich wel verontwaardigd, maar zijn partij kwam in 2005 zelf een overeenkomstig meldpunt, zo schrijft de Volkskrant.
Wilders noemt de klaagsite "een fantastisch initiatief" en "een schot in de roos". Er zouden volgens hem al 40 duizend klachten bij de klaagsite binnen zijn gekomen.
Bron: De Volkskrant


Verkoop ING Direct goedgekeurd
De Amserikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve Bank, heeft de overname van ING Direct door creditcardbank Capital One goedgekeurd. Het besluit kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Tot twee keer toe werd het besluit uitgesteld. Uiteindelijk concludeerde het stelsel van Amerikaanse centrale banken dat de overname van ooit zo succesvolle internetbank van ING, de gezondheid van het Amerikaanse financiële systeem niet in gevaar brengt. Dat gevaar ligt vooral in Nederland. De Nederlandse staat staat nog steeds garant voor 80 procent garant voor de gebundelde en herverpakte Alt-A hypotheken die door de snelle Amerikaanse expansie van ING Direct in het bezit van de bank-verzekeraar kwamen. De rest van het risico - 20 procent - komt nu bij Capital One te liggen.
Met de overname is 9 miljard dollar gemoeid. Richard Fairbank, de 61-jarige ceo van Capital One is verheugd over het besluit. "The ING deal is going to prove to be one of the strategically most transformational things that’s ever happened in this company," zei hij tegen Bloomberg Businessweek. "It is a very low-cost way for Capital One to become a national player in banking."
Bron: Bloomberg Businessweek


Meer winst voor Heineken
Bierbrouwer Heineken verrast, ondanks slechte zomer, met iets betere cijfers dan waren voorspeld. De omzet groeide met 6,1 procent naar 17,1 miljard euro, de winst voor rente en belastingen steeg met 1,4 procent naar 2,7 miljard euro. Vooral in Centraal- en Oost-Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië zijn mensen meer bier van Heineken gaan drinken. In de belangrijkste markt, West Europa, groeide het omzetvolume niet.
Bron: Het Financieele Dagblad


Chinese centrale bankier schenkt vertrouwen aan euro
De belangrijkste centrale bankier van China, Zhou Xiaochuan, heeft vertrouwen in de euro en blijft Europees schuldpapier kopen. "China blijft investeren en blijft betrokken bij het oplossen van de Europese schuldencrisis", aldus de gouverneur van de centrale bank. "Wij hebben vertrouwen in de euro". Xiaochuan herhaalde daarmee opmerkingen van de Chinese premier Wen Jiabao tijdens de Chinees-Europese top van dinsdag. Europa is de grootste handelspartner van het land.
Bron: DFT

 

Het NOS-nieuws in een minuut: