'Polen wordt nieuwe supermacht'

  PVV-politici zouden eens wat lessen over internationale betrekkingen en geopolitiek moeten volgen in plaats van hetzes te voeren.

  In plaats van Poolse werknemers en ondernemers in Nederland te stigmatiseren als lawaaimakende dronkelappen, zou Geert Wilders er beter aan doen de Polen in Nederland te omhelzen. Premier Mark Rutte zou onmiddellijk de banden tussen Nederland en Polen aan moeten halen. Nederland is niet alleen een grote investeerder in dat land, maar bovenal is Polen een supermacht in wording. Dat schrijft George Friedman, geopolitiek consultant, in zijn boek The Next 100 Years

  Hoewel er veel valt af te dingen op zijn visie – wie weet wat er over 10 jaar gebeurt, laat staan 100 jaar? –  zijn de analyses van Friedman wel interessant. Zijn redenering is als volgt. Polen is als frontier-staat tussen Europa/Duitsland en Rusland de belangrijkste geallieerde van de Verenigde Staten op het Europese continent. 'Als je een Pool vraagt om te kiezen tussen Duitsland of Rusland, kiest hij Amerika', aldus Friedman. 

  De positie van Polen is vergelijkbaar met die van Zuid-Korea, stelt hij.

  De positie van Polen is vergelijkbaar met die van Zuid-Korea, stelt hij. Het land zal in de komende decennia, net als Turkije, van onschatbaar belang zijn voor het geopolitieke evenwicht in Europa. Er is alleen een verschil: Polen staat er nu veel beter voor dan Zuid-Korea in de jaren 50. Daarbij beschikt Polen over een gedisciplineerde en hardwerkende bevolking. 

  Bonus voor immigranten

  Op dit moment verkneukelt links Europa zich over de vermeende tanende rol van Amerika in de wereldpolitiek. Ten onrechte, vindt Friedman. Sterker, Europa moet eens goed naar zichzelf kijken. De VS heeft, in tegenstelling tot Europa, zowel contact met de opkomende Aziatische economie als met 'het oude continent' en bevindt zich daardoor in een unieke positie. Het kan schaken op alle borden.

  En anders dan Europa, is de VS wél bereid om oude industrieën af te bouwen en nieuwe te creëren. Europa wil ze alleen maar beschermen, om de toorn van tot op het bot verwende kiezers te voorkomen. Dat populisme, zowel door links als rechts gebezigd, verzwakt Europa. De innovatiekracht van de economie neemt verder af. 

  Wat de welvaart van Europa verder zal aantasten is de dramtische demografie. Over een jaar of dertig is gemiddelde leeftijd in Europa ergens in de 50 jaar en krimpt de bevolking. In de VS is de gemiddelde leeftijd begin 30 en groeit de bevolking gestaag door. 

  Friedman heeft de volgende boodschap voor de 'Geert-Wilders' van Europa: 

  • landen als de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië begrijpen hoe nieuwkomers geïntegreerd kunnen worden, Europese leiders zouden daar een voorbeeld aan moeten nemen;
  • over enkele jaren betalen zullen Europese landen bonussen aan immigranten betalen om ze binnen te halen om de tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan;
  • de Russische federatie valt uiteen;
  • Turkije zal, gefrustreerd door Europese politici die weigeren dat land te binden aan Europa, zelf een nieuw 'Ottomaanse' invloedsfeer creëren en zowel Europa als de VS uitdagen.

  Friedman over Polen als potentiƫle supermacht

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Arne van der Wal

  Gevolgd door 626 leden

  Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.

  Volg Arne van der Wal
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren