
Van over de hele wereld komen politici in actie nadat ICIJ een voorproefje heeft gegeven op het lijstje namen van belasting ontduikende prominenten.
Het International Consortium of Investigative (ICIJ) kondigde een week terug aan dat het over een grote lijst van namen beschikt met zakenmensen, politici, boeven en bekendheden die de fiscus ontwijken via belastingparadijzen. De bron is een gelekt databestand van twee trustkantoren die gevestigd zijn op de Britse Maagdeneilanden. ICIJ schakelde 86 journalisten uit verschillende landen in om de miljoenen documenten uit te pluizen.
Beetje bij beetje worden er steeds namen en rugnummers vrijgegeven van prominente fiscale vluchtelingen die hun kapitaal stallen op belastingparadijzen. Begin deze week werd de eerste reeks personen bekend gemaakt. In dit voorproefje kwamen vooral veel criminelen voor, zoals de financiële bandieten Raj Rajaratnam en Bernard Madoff, die beiden inmiddels achter de tralies zitten.
Maar de ICIJ heeft dus nog een hoop in petto. En dat roert politici van over de hele wereld.
Hieronder enkele voorbeelden:
1. De Franse president Francois Hollande riep op om belastingparadijzen ‘uit te roeien’ en zei tegen Franse banken dat ze al hun dochterondernemingen kenbaar moeten maken. Ook kondigde de socialistische regeringsleider de nieuwe post aan van een speciale aanklager die corruptie en belastingfraude gaat bestrijden.
2. Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg, oreerde dat zijn land het bankgeheim wil gaan opheffen voor burgers uit de Europese Unie. De algehele transparantie over bankzaken moet per januari 2015 ingaan. Als het plan doorgaat, is Oostenrijk nog het enige EU-land dat het bankgeheim waarborgt.
3. Het project van ICIJ kent niet alleen maar fans. De Britse Maagdeneilanden gaat onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen dat private informatie in handen is gekomen van onderzoeksjournalisten. De premier van de eilandenstaat noemde het lekken van het databestand 'illegaal' .
4. De openbare aanklager van het Griekse district Athene doet een vooronderzoek om uit te vogelen of er Griekse burgers zijn die de offshore economie gebruiken om belasting te ontwijken. Panayota Fakou vraagt daarbij medewerking van de Britse Maagdeneilanden.
5. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers liet vorige week merken dat hij zeer benieuwd is of er ook Nederlandse namen op de lijsten staan waar het ICIJ zijn handen op wist te leggen. Een verzoek om de lijst in te kijken werd door ICIJ-partner Trouw afgewezen waarna Weekers afgelopen zaterdag liet weten het daar niet bij te laten zitten en desnoods via tussenkomst van een rechter inzage wil afdwingen.
En zo zijn er nog meer politici die van zich laten spreken.
3 Bijdragen
Rene Derlant
Wat maar weer eens bewijst dat we geregeerd worden door sukkels...
bos
En USA:
Die hebben ze tijdig iets voor geregeld voor de Amerikanen: Puerto Rico,Dus handen af van Puerto Di Rico
Michiel