Politicus Helmin Wiels op Curaçao vermoord

1 Connectie

Locaties

Curaçao
0 Bijdragen

De omstreden Antilliaanse politicus Helmin Wiels bezocht zondagavond het strand. Voor het laatst. Hij werd er doodgeschoten.

Een politieke moord op Curaçao. Zondagavond werd Helmin Wiels, leider van de grootste regeringspartij van Curaçao - Pueblo Soberano - op het strand van Marie Pompoen door zes kogels dodelijk getroffen. De 54-jaar oude Wiels zat op het strand een biertje te drinken.

 

Wiels vormde in 2010 een regering met Gerrit Schotte die herhaaldelijk in verband werd gebracht met zijn nauwe banden met Italiaanse maffia. In oktober 2012 won Wiels de verkiezingen en vormde hij een regering zonder Schotte. Een moeizame kabinetsformatie leidde niet tot een politiek kabinet maar een soort zakenkabinet dat hij een 'Takenkabinet' noemde en onder leiding kwam te staan van de volstrekt onbekende  Daniel Hodge en een kleine groep technocraten.

 
'Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen', zei minister-president Mark Rutte maandagochtend.
 
Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was Wiels iemand met een groot hart voor zijn land Curaçao.
'Hij stond voor zijn overtuiging dat de politiek het leven voor de gewone mensen op Curaçao beter moest maken en streed tegen corruptie en misdaad.'
 
'Extreem rascistisch'
De prijzende woorden van Plasterk contrasteren nadrukkelijk met die van Jacob Gelt Dekker.
Wiels wordt door de deels op Curaçao woonachtige mecenas/ondernemer/FTM-columnist omschreven als een 'populistische, fascistische en extreem rascistische politicus' een 'trawant' van de Venezolaanse dictator/president Hugo Chávez. 
Hoewel Wiels in het kabinet met de corrupte Schotte aantrad, streed hij, evanals zijn grote voorbeeld Chávez, tegen de corruptie.
'Zijn laatste aanval op de telefoon maatschappij UTS, die met mobieltjes illegaal nummers in buitenlandse loterijen verkocht, die vervolgens nooit werden uitbetaald, werd hem noodlottig', laat Jacob Gelt Dekker aan Follow the Money weten. 'Tenminste, dat is de conclusie op straat. De loterij werd gerund door de maffia en door de grote loterijbaas Robbie dos Santos, die al jaren door het OM  wordt onderzocht. Het was tijd om met Wiels af te rekenen, vooral omdat zijn minister van Justitie niet in staat was gebleken het gerechtelijk onderzoek naar Dos Santos te stoppen en bevroren tegoeden van meer dan 40 miljoen dollar vrij te geven.'
 
Enkele dagen geleden kondigde Wiels aan om de 'wantoestanden' rond telecombedrijf UTS aan te pakken dat volgens hem betrokken is bij de illegale nummerverkoop van Robbie's Lottery, de loterij van Robbie dos Santos.
 
Body bags
Wiels had het ook niet erg op Nederlanders. Hij riep in 2011 dat hij Paul Rosenmöller - die samen met voormalig ING-bankier Cees Maas onderzoek deed naar de corruptie op Curaçao - wilde laten arresteren en de overige Nederlanders het liefst koud maken. 'Laat de Nederlanders maar komen, de body bags liggen klaar', zei Wiels.
Gisteravond was het Wiels zelf die in een bodybag werd afgevoerd.
 
'Het eiland is nu voor eeuwig verlost van het geschreeuw van Wiels', zegt Jacob Gelt Dekker, 'maar de toekomst is onzekerder dan ooit. De regering in Den Haag is vele malen gewaarschuwd dat iets als deze executie stond te gebeuren, maar sloeg alle waarschuwingen in de wind. Nu zal men moeten optreden.'
 
Op 6 maart was Wiels nog te gast bij Pauw en Witteman waar hij reageerde op de dood van de Venezolaanse president Hugo Chávez.
 
 

 
 
Lees ook de columns van Jacob Gelt Dekker 'Curaçao mon amour' en Dante's inferno in Venezuela.