Politie laat 'ondergrondse bankiers' lopen

3 Connecties

Onderwerpen

Witwassen Drugs

Organisaties

Politie

Steeds vaker sluizen criminelen drugsgeld naar het buitenland via ondergrondse banken. De politie heeft er nauwelijks zicht op, waarschuwt politiechef Marc Schuuring tegen FTM. “We zouden elke dag beet kunnen hebben.”

Belwinkel, wasserette, kapsalon of kledingzaak: in de grote steden kun je tegenwoordig bij bijna elke kleine etnische ondernemer óók geldbedragen naar het buitenland laten sturen. De afgelopen jaren zijn de winkels die wat bijverdienen als illegaal transactiekantoor als paddestoelen uit de grond geschoten – inmiddels gaat het volgens deskundigen om zeker enkele honderden zaken in de oude wijken van, vooral, Amsterdam en Rotterdam. 

Vooral in de Nigeriaanse, Surinaamse, Pakistaanse en Afghaanse gemeenschap is het doodnormaal om 'ondergronds' wat geld naar familie in het verre thuisland te sturen.
 

Groeimarkt

 

In toenemende mate worden de ondergrondse 'banken' gebruikt door criminelen die er hun drugsgeld komen witten. Dat gaat om veel geld: de Amsterdamse politie pakte vorig jaar een geldkoerier die in één jaar 32 miljoen euro naar het buitenland had gebracht. Om hoeveel het precies gaat weet niemand, maar alle betrokkenen spreken van 'een groeimarkt'.

En het vervelende is: de politie doet er niets tegen. Marc Schuuring, chef van het Bureau Financieel Economische Recherche van de Amsterdamse politie, waarschuwt in een interview met Follow The Money dat 'het wel eens een veel groter probleem zou kunnen zijn dan we vermoeden'.

“De eerlijkheid is dat we er nu niet altijd zicht op hebben. Het is op zich niet heel ingewikkeld om de geldstromen in kaart te brengen, maar dan moet je er wel de capaciteit voor hebben. En die hebben we niet, want het heeft nu niet genoeg prioriteit.”

 

Keuzes maken


Daardoor komt nu maar het kleinste topje van de ijsberg in beeld, en zelfs dat alleen als de politie er bij toeval op stuit, zoals vorig jaar bij een groot netwerk in de Javastraat in Amsterdam-Oost. Schuuring: “Het oprollen van deze criminele netwerken zou een onuitputtelijke bron van inkomsten kunnen zijn. We zouden ongeveer elke dag beet kunnen hebben.”

Voor het aanpakken van de belwinkels en kapsalons die zonder vergunning alleen kleine niet-criminele bedragen wegsluizen heeft de politie uiteraard al helemaal geen tijd. “Daar houden we ons niet mee bezig. Het is een illegale bezigheid, want om als geldtransactiekantoor te mogen werken moet je een vergunning hebben, maar we moeten keuzes maken”, zegt Schuuring.

Ook de politie in Rotterdam zegt desgevraagd geen zelfstandig onderzoek naar het wegsluizen van drugsgeld via ondergrondse banken. Ook daar komen ondergrondse banken alleen in beeld als rechercheurs er via speurwerk naar criminelen toevallig op stuiten.

 

Het hele verhaal over het succes van de ondergrondse banken is te lezen in de Nieuwe Revu die deze week in de winkel ligt.


stefan@ftm.nl

Stefan Vermeulen
Bijt zich voor FTM vast in schimmige dealtjes, foute gedragingen en geldstromen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Gevolgd door 904 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren