Beeld van een andere inval van de FIOD

Beeld van een andere inval van de FIOD © Novum / Erald van der Aa

Politie valt binnen bij Brabantse goededoelenstichting

3 Connecties

Relaties

Goede doelen ANBI

Organisaties

MVI
8 Bijdragen

De politie heeft dinsdag in het Brabantse Made bij de stichting Mobiliteit Voor Iedereen de administratie in beslag genomen. Bij een accountantskantoor in Dongen werd digitale data uit de boekhouding opgehaald. De invallen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar Edwin Kock, de bestuurder en oprichter van MVI, zo bevestigen diverse bronnen onafhankelijk van elkaar aan Follow the Money.

In november 2020 publiceerde Follow the Money een artikel over de merkwaardige financiële gang van zaken bij de stichting Mobiliteit Voor Iedereen (MVI) uit het Brabantse Made. MVI levert bussen aan zorginstellingen voor het vervoer van cliënten. Dankzij sponsors en partnerbedrijven kunnen die bussen met fikse korting worden geleverd. 

Uit onderzoek van Follow the Money bleek dat oprichter en directeur Edwin Kock (50) van begin 2018 tot en met april 2020 bijna 1,5 miljoen euro overmaakte naar zijn adviesbedrijf Forian. Hoe meer geld er bij MVI binnenkwam, hoe meer hij naar zichzelf doorsluisde. Dit bleek uit de bankoverschrijvingsformulieren waarover FTM beschikt.

Die formulieren laten zien dat Kock soms in het holst van de nacht grote bedragen van de stichting naar zichzelf sluisde. Zo verdwenen in de nacht van 28 op 29 maart 2020 om drie en vier uur bedragen van respectievelijk 25.000 en 50.000 euro van de ING-rekening van MVI. Het geld verscheen vervolgens op de rekening van Forian.

Opmerkelijk is ook dat die betalingen plaatsvonden in een periode waarin het vervoer door busjes van de stichting door de coronacrisis al weken stillag. Het bedrag dat Kock zichzelf betaalde – in totaal 1,5 miljoen euro – is voor MVI enorm: in 2019 had de stichting een balanstotaal van 2,4 miljoen.

‘Aantoonbare onwaarheden, laster en leugens’

Tegenover FTM ontkende Kock, die de stichting begin 2014 oprichtte, dat hij zich onrechtmatig had verrijkt. Hij genoot naar eigen zeggen als bestuurder van de stichting geen salaris, maar stuurde facturen vanuit zijn eenmanszaak. Dat gebeurde op basis van projectcontracten die volgens hem tot stand waren gekomen ‘na advies van een accountant, een belastinginspecteur en een toenmalig jurist’. Namen van die mensen wilde hij ondanks herhaalde vragen van FTM niet verstrekken.

Na publicatie van het artikel in november 2020 ging Kock op Facebook en in de regionale media flink tekeer. Het artikel zou ‘aantoonbare onwaarheden, laster en leugens’ bevatten. Hij zou naar de rechter stappen en aangifte doen tegen zowel FTM als oud-bestuurder Helmer de Vries. De laatste stapte eind 2020 zelf naar de politie, nadat hij Kock tevergeefs op de dubieuze betalingen had aangesproken en Kock een overeenkomst om een groot deel terug te betalen, niet was nagekomen. Tot op heden hebben FTM en De Vries nooit iets van een advocaat of aangifte gehoord.

Wel begon de financiële recherche van de politieregio Zeeland-West-Brabant een onderzoek naar de geldstroom van MVI naar de eenmanszaak van Kock. Diverse bronnen, onder wie de boekhouder van MVI, bevestigen tegenover FTM dat rechercheurs dinsdag bij zowel de stichting als de boekhouder in Dongen administratie en data in beslag hebben genomen. Een politiewoordvoerder bevestigt dat de politie gisteren in Made en Dongen is geweest. Omdat de coördinator van die zoekingen niet aanwezig is, kan zij verder geen inhoudelijke informatie verstrekken.

In april bleek uit vervolgonderzoek van FTM dat de Belastingdienst op 11 februari met terugwerkende kracht de zogeheten ANBI-status van MVI heeft ingetrokken.

Dat betekent dat zowel donateurs als sponsoren sinds 1 januari hun gift niet meer mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. MVI moet sinds 1 januari 2019 ook weer gewoon belasting betalen over ontvangen erfenissen en schenkingen. Daarnaast komt de stichting niet meer in aanmerking voor teruggaaf van de energiebelasting. De stichting had die ANBI-status al sinds haar oprichting in 2014.

Oud-directeur Helmer de Vries reageert verheugd op het nieuws van de politie-inval: ‘Eindelijk gerechtigheid’

MVI is een zogeheten goededoelenstichting, opgericht om het vervoer van ouderen en mindervaliden goedkoper te maken. Dat lukt de stichting door enerzijds voordelige deals te sluiten met leveranciers en anderzijds door zorgbussen te laten sponsoren door lokale middenstanders. Op die manier kunnen zorginstellingen de bussen voordeliger aanschaffen, waardoor ze niet hoeven te bezuinigen op vervoer van patiënten. De stichting verzorgt het vervoer voor een reeks instellingen in heel Nederland, waaronder Archipel Dagbesteding en de Klinker Amstelring.

Oud-directeur Helmer de Vries reageert verheugd op het nieuws van de politie-inval: ‘Eindelijk gerechtigheid.’ Hij vindt het wel jammer dat die inval zo lang – ruim een half jaar na zijn aangifte en het artikel in FTM – op zich heeft laten wachten. ‘Dat gaf Kock de gelegenheid om op social media vuil over mij te spuien. Dat zie je in dit soort affaires wel vaker: als tegen de feiten niets valt in te brengen, dan wordt de klokkenluider belasterd. Daarom is het goed dat de politie nu in actie is gekomen.’

Bij MVI staat een antwoordapparaat ingeschakeld. Directeur Edwin Kock reageert niet op berichten en ingesproken verzoeken om terug te bellen.