Politiek hedgen met J.P. Morgan

  Toezichthouders en politiek zijn met onderzoeken naar J.P. Morgan begonnen. J.P. Morgan trekt haar verdedigingslinies op.

  J.P. Morgan, de statige Amerikaanse bank, moet met de billen bloot. De verliezen van J.P. Morgan kunnen oplopen tot wel 6 tot 7 miljard US dollar, zo  verwachten derivaten handelaren met kennis van de posities van J.P. Morgan. Reden dus voor politiek en toezichthouder om onderzoek te doen naar de gang van zaken. 

   

  Tim Johnson, de democratische senator en voorzitter van de Senate Banking Committee, kondigde vorige week donderdag aan dat hij hoorzittingen ging houden over de verliezen bij J.P. Morgan. Ook CEO Jamie Dimon zal worden gehoord.

   

  ‘Our due diligence has made it clear that the Banking Committee should hear directly from JPMorgan Chase’s CEO Jamie Dimon,’ zei Johnson in een verklaring.

   
  Of er veel vuurwerk zal komen is nog maar de vraag. De grootste donor aan Johnson’s campagnekas is een bedrijf genaamd J.P. Morgan Chase. In totaal ontving Johnson 39.000 US dollar van J.P. Morgan. Tijdens deze verkiezingscampagne heeft de FIRE sector (Finance, Insurance and Real Estate) al 172.000 US Dollar gedoneerd aan Johnson. Ruim tweederde van de in totaal opgehaalde campagnegelden. 
   
   
  Investering in invloedrijke politici
  Naast de investering in invloedrijke politici, zoi meldt Bloomberg dat J.P. Morgan William McLucas, een voormalig toezichthouder van de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft ingehuurd om te helpen bij de juridische aspecten van de onderzoeken van verschillende Amerikaanse toezichthouders.
   
   
  William McLucas was van 1989 tot 1998 het hoofd van de afdeling handhaving bij de SEC. McLucas is niet de enige voormalige SEC'er die werkzaam is bij J.P. Morgan. Stephen Cutler, de general counsel van J.P. Morgan, was ook hoofd handhaving van de SEC van 1999-2005. 
  Over de auteur

  Jesse Frederik

  In de zomer van 2011 ontvingen we per email een open sollicitatie van de 22-jarige Jesse Frederik uit Nijmegen die zichzelf o...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren