Politieke chaos na Griekse verkiezingen

9 Connecties

Het Griekse politieke landschap heeft een ware aardbeving ondergaan bij de parlementsverkiezingen. De naschokken voor de Eurozone zullen straks goed voelbaar zijn.

De laatste stemmen voor de Griekse parlementsverkiezingen moeten nog worden geteld, maar nu al is zeker dat een electorale meerderheid de door EU opgedragen bezuinigingen spuugzat is. 

 

De twee grootste partijen - de socialistische Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie - die samen een regering van nationale eenheid hebben gevormd, hebben een pak slaag gekregen van de Griekse kiezer. Ondanks de afstraffing wordt de Nieuwe Democratie wel de grootste partij, terwijl Pasok maar liefst tweederde van haar vorige electoraat zag verdampen. De partij van de in november 2011 afgetreden premier George Papandreou, trok ooit de meeste stemmen.

 

Volgens de laatste berichten van persbureau Bloomberg gaat het erom spannen of de twee regeringscoalitiepartijen net genoeg stemmen trekken om 151 van de 300 zetels en daarmee een parlementaire meerderheid te bewerkstelligen.

 

Frustratie de vrije loop

De uiterst linkse en op zijn zachtst gezegd Eurosceptische partij Syriza kan nu verrassend de tweede partij van het land worden. In 2009 wonnen zij slechts 5 procent van de stemmen, in de laatste exitpolls staan ze op 18 procent.


Met deze uitslag heeft het Griekse politieke landschap een aardbeving ondergaan, zo concludeert Das Handelsblatt. Volgens de grootste Duitse zakenkrant hebben de Grieken bij deze verkiezingen hun frustratie de vrije loop gelaten. Met als resultaat politieke chaos: Stalinisten, Ultra-nationalisten en Neo-Nazi’s komen in het parlement.

 

Herstelbetalingen ter compensatie van de Nazi-bezetting

Alleen al de oplossing van de Ultra-nationalisten ofwel "Onafhankelijke Grieken" om hun land uit de economische malaise te halen, is opmerkelijk. Zo moeten de inspecteurs van de trojka van de ECB, EU en IMF per direct worden uitgewezen omdat ze ‘ongewenste personen’ zijn.

 

Verder moet Duitsland eindelijk eens doorkomen met herstelbetalingen ter compensatie van de Nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog, zo eisen de "Onafhankelijke Grieken". Op die manier kan ook het Griekse schuldenprobleem worden opgelost, zo valt te lezen in hun partijprogramma.

 

Toch zullen verschillende partijen nu moeten gaan samenwerken in een coalitie om een meerderheid te vormen. De twee grote partijen Pasok en Nieuwe Democratie hebben zich in hun afspraken met Brussel verplicht het zogenaamde Memorandum of Understanding na te leven en snel te zullen snoeien in de overheidsuitgaven van Griekenland. Maar alle andere partijen willen af van het memorandum.