
De schoorsteen moet roken. Dus, vraagt columnist Frans Goedhart zich af: steunen we de fragiele economie of krijgt de ontwikkeling van dure en overbodige alternatieve energie voorrang? De politiek heeft gekozen voor een tweesporenbeleid waarbij duurzaamheidsstreven en economische ambities in de EU flink uit de pas lopen.
Klimaatverandering. Als er één onderwerp is waarmee het gevaarlijk manoeuvreren is, is het dat wel. Voorstanders - de activisten - en tegenstanders - de sceptici of, zoals activisten hen liever noemen, deniers - vliegen elkaar met elke publicatie en bijbehorende tegenpublicatie zo heftig in de haren dat een zinnige discussie vrijwel uitgesloten is. Met die steeds verder aangescherpte tegenstellingen krijg je zo langzamerhand de indruk dat de behandeling en de ernst van het verhaal ook wel eens ondergeschikt worden gemaakt aan de persoon van de auteurs.
De vier grote eurozone landen scoren zelfs onder de 50 op de manufacturing index, zoals te zien in de onderstaande tabel van de markiteconomics survey van november, een gevarenteken en lager dan de maanden ervoor. Een negatieve trend derhalve. Een zorgelijke situatie die stimulerende maatregelen vergt.
Zoals men kan zien in bovenstaand schema, dat is opgesteld door de Europese Unie zelf, moet in de periode tussen 2020 en 2030 de uitstoot tot 40 procent gereduceerd zijn en de bijdrage van schone energie minimaal 27 procent bedragen d.w.z. nog meer installeren van alternatieve energiebronnen. De noodzaak van backupcentrales blijft echter onverminderd gehandhaafd, er komt immers niet meer wind of zon.
Besef ook, dat als er een windpark wordt gebouwd dat bij constante wind 300.000 huizen van stroom kan voorzien, bij weinig wind een stuk minder, bij hogere windsnelheden meer en bij te sterke of te zwakke wind helemaal niet één. En dat er in het laatste geval voor 300.000 huizen dus ook een backupsysteem moet zijn voor de nodige stroom. Dat backupsysteem bestaat uit...de traditionele fossiele en nucleaire energiecentrales.
Politieke keuze tegen klimaatsceptici
De bron van deze conflicten ligt in gemeten temperatuurstijgingen die tot ruim 18 jaar geleden steeds opliepen - en daarna nauwelijks meer, zoals o.m. te lezen was in een spraakmakend en, gezien bovengenoemde richtingenstrijd uiteraard controversieel, artikel in de Daily Mail van 16 oktober 2012. Die eerdere temperatuurstijgingen konden de klimaatwetenschappers niet toeschrijven aan natuurlijke oorzaken en ze moesten dus wel veroorzaakt zijn door menselijk handelen. Zoals bekend werd als grote boosdoener het vluchtige kooldioxide (CO2) aangewezen, dat voor een exponentiële opwarming van de aarde zorgt door terugkaatsing van de uitgestraalde aardwarmte, het zogenoemde broeikaseffect. Alle voorspellingen van gevolgen van deze extreme verwarming zijn op dit inzicht gebaseerd. De oplossing lag voor de hand: het leek zaak de uitstoot van CO2 te verminderen. In elk geval door de productie ervan door de mens te beperken.De oplossing lag voor de hand: het is zaak de uitstoot van CO2 te verminderenUiteraard zijn er mensen die het uitstootverhaal afdoen als een fabeltje. Anderen zijn van mening dat een beperking van door ons geproduceerde CO2 niets uitmaakt in verhouding tot het geheel. Of dat allemaal hout snijdt of niet doet er niet toe nu de politiek duidelijk de kant heeft gekozen van de voorstanders van CO2-beperking. 'The science is settled', zeggen politici, op basis van een door de sceptici dubieus genoemde consensus die dat zou aantonen. Dat is daarmee feitelijk een politieke keuze. Door die stellingname van de politiek wordt de energiepolitiek in de wereld bepaald: vermindering van de CO2-uitstoot door alternatieve energiebronnen en terugdringen van het energiegebruik.
Hokjesdenken
Het lijkt er soms op dat wij leven in een maatschappij van hokjes, zonder te beseffen dat al die hokjes elkaar beïnvloeden. Dat idee krijg ik in elk geval heel sterk bij het beschouwen van de samenhang tussen gevoerde energiepolitiek en het economisch beleid. Wij zijn ons ervan bewust dat onze concurrentiepositie ten opzichte van de andere EU-landen en de landen daarbuiten afhangt van de kwaliteit, gangbaarheid en productiekosten van onze producten en diensten. Daartoe wordt research verricht, de productieprocessen tot in de perfectie geregeld, personeelsbestanden aangepast, marketingonderzoek gepleegd. We leven in een wereld waarin elk land zijn positie tegenover de andere landen probeert te verbeteren.We leven in een wereld waarin elk land zijn positie tegenover de andere landen probeert te verbeterenDe economie van de eurozone en die van de andere EU-landen stagneert, met uitzondering van die in het Verenigd Koninkrijk. We staan aan de rand van een recessie die door de politieke situatie in Oekraïne en de door de EU opgelegde sancies tegen Rusland als gevolg daarvan nog verder versterkt. We maken prognoses of doelstellingen afgesteld op een termijn van enkele jaren want verder vooruitzien ontaardt in puur koffiedikkijken.
Fragiele toestand
De composite PMI van Markiteconomics van 3 december j.l. laat de fragiele toestand in de eurozone zien, zowel Productie als PMI zitten maar net boven 0 en 50, de grens van de negatieve zone, respectievelijk.

bron: Eurostat
Komt het echter op energievoorziening aan, dan gelden ineens totaal andere overwegingen. Dan worden zonder rekening te houden met economische of technologische vooruitzichten, bindende doelstellingen voor een termijn van vijf of zelfs vijftien jaar opgelegd. De Europese Unie ziet zichzelf als trendsetter op het gebied van de beperking van de CO2-uitstoot en heeft een schema van beperking ervan opgesteld tot 2030 dat verder gaat dan dat van de meeste andere landen. Voor 2020 moet er een CO2-uitstoot vermindering bereikt zijn van 20 procent, 20 procent van de opgewekte electriciteit moet van alternatieve bronnen komen en er moet 20 procent bespaard worden op energie. Kijken we alleen naar Duitsland, dan zien we dat de CO2-uitstoot deze juist is toegenomen en dat nog wel voor dit gidsland. Of voor 2020 deze 20 procent-ambities verwezenlijkt kunnen worden, lijkt dan ook twijfelachtig. Zeker is wel dat de overgang met hoge kosten gepaard zal gaan. Kosten die we economisch niet anders dan als een als verliespost kunnen zien.Dubbel systeem voor stroomopwekking
Er bestaat in de eurozone al een perfect werkend systeem van energieopwekking dat eerstens voldoende capaciteit heeft en tweedens niet afhankelijk is van beschikbare wind of zon. We hebben dus een goed vraaggericht supplysysteem. En wat krijgen daarvoor in de plaats? Een aanbodgericht, intermitterend supply systeem. Ik zeg nu wel daarvoor in de plaats, maar ik moet zeggen: daarnaast, want in de perioden dat er geen, te weinig of teveel wind is, of geen zon, moet het 'oude' systeem het 'nieuwe' bijspringen of totaal vervangen. Dus niet alleen economisch onnodig maar ook nog dubbele kosten veroorzakend.
Economie en energie
In Groot Brittannië vreest men al voor stroomuitval deze winter, omdat de reserves zo smal zijn. België heeft al stroom uit Nederland nodig omdat daar enkele nucleaire centrales zijn uitgevallen en Nederland capaciteit in overvloed heeft. Duitsland moet bij veel wind en zon stroom exporteren voor een ramschprijs vanwege het aanbodoverschot. Zijn de weersomstandigheden minder gunstig, dan moeten bruinkool- en kolencentrales volop bijspringen - gas is dan te duur. Bovendien, de energieprijzen in Duitsland zijn al verdubbeld in de loop van de energiebesparende jaren. Voor honderdduizenden gezinnen betekent dit veelal een leven zonder elektriciteit.biomassa, dat een flinke plaats inneemt bij alternatieve stroomopwekking, wordt ten onrechte ook duurzaam genoemdWindenergie en zonne-energie veroorzaken bij de opwekking geen uitstoot van CO2. Maar biomassa, dat een flinke plaats inneemt bij alternatieve stroomopwekking, wordt ten onrechte ook duurzaam genoemd. Bossen groeien immers weer op na de kap door herbebossing. Dat deze biomassa ook een grote CO2-uitstoot oplevert, wordt geaccepteerd omdat dat gecompenseerd zou worden door de CO2-absorptie door de heraanplant na de kap. Wie dat begrijpt? CO2 uitstoot is CO2 uitstoot. De doelstellingen voor het verminderen van de CO2-uitstoot lopen danig uit de pas met het streven naar economische veerkracht. Kan onze kwakkelende economie deze meerkosten nu opbrengen? Zal dat ook het geval zijn op langere termijn? Het bedrijfsleven uit zijn zorgen. Bedrijven willen een betere afstemming tussen het beheersen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van de economische ontwikkeling. Nu ontbreekt deze. ------------------- François Goedhart is ‘pensionado in ballingschap’ (la douce France) en voormalig docent fonetiek aan de Schotse University of St Andrews Linguistics Department. In zijn (schaarse) vrije tijd is hij een liefhebber van zeezeilen en (ijs-)hockey. Zijn motto: ‘niets en niemand zomaar geloven, maar altijd zelf willen uitzoeken’. europeseunie.blogspot.fr
41 Bijdragen
Lennart Quispel
iFred
Lennart QuispelOverigens wordt er bijzonder weinig aandacht besteed aan het feit waarom het uiteindelijk allemaal om draait, vermindering van CO2, NIET wordt bereikt ondanks alle miljarden subsidies. Weggegooid geld dus en dat in een tijd waarin iedereen moet bezuinigen.
Ik ben ervan overtuigd dat we over 25 jaar terug zullen kijken op deze affaire als een collectieve black-out van het gezonde verstand.
Lennart Quispel
iFrediFred
Lennart QuispelLennart Quispel
iFredAntal
Francois Goedhart
AntalHet onderwerp is de gevolgen van de politieke keuze, niet of die keuze gegrond is of niet. Als u het niet eens bent met wat ik daar over schrijf hoor ik dat ook graag.
Emmef
Francois GoedhartHet idee om het "nu even niet" te doen is onhandig, omdat deze crisis voortduurt totdat onze bestuurders en economen erachter komen dat ons hele huidige economische systeem niet klopt. En gezien uw opmerking "Wie dat begrijpt", kan dat nog wel even duren.
Ik wil overigens best uitleggen dat bossen inderdaad CO2 uit de lucht halen. Aardolie is immers biomassa uit het verleden die toendertijd die CO2 heeft vastgelegd.
[Typos verbeterd]
La Vaca
EmmefJohn
Biomassa is duurzaam omdat het oneindig hernieuwbaar is zolang er minimaal evenveel wordt aangeplant als verbrand. Netto is er dus geen toename in CO2 in de atmosfweer. In het artikel staat de vraag wie dat begrijpt? Vrijwel iedereen behalve de auteur. Dit kan je een kind nog uitleggen.
jsmid
Johnhttp://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3422915/2013/04/09/Liever-geld-in-echt-schone-energie-dan-in-biomassacentrale-Delta.dhtml
iFred
JohnWatching the Wheels
Molenaer
Ik zou me niet willen wagen aan een voorspelling wanneer in de krant staat dat de boel op is, maar olie en gas ontstaan veel langzamer dan dat wij het uit de aarde oppompen en dus komt er een moment dat het op is.
Dit in combinatie met het gegeven dat steeds meer mensen aanspraak maken op de beschikbare voorraad, gaat ergens in de toekomst problemen veroorzaken.
De schrijver stelt terecht dat "de schoorsteen moet roken", maar op een rookgordijn om het duurzaamheidsvraagstuk te bageteliseren, zit niemand te wachten. Behalve Vattenfal natuurlijk.
jopie1978
MolenaerMooi voorbeeld vind ik nog wel dhr. Dr Bas van Geel van de Univ. van Amsterdam. Die vertelt over zijn onderzoek op basis waarvan hij deels concludeert dat niet de mens met zijn CO2-uitstoot maar de zon de belangrijkste drijver van de opwarming is. Hij is bang voor het maatschappelijke klimaat als straks blijkt dat de CO2-angst op niets is gebaseerd.
https://www.youtube.com/watch?v=Zu-Cy2eeGkg
Concluderend: De controverse geeft i.i.g. stof tot nadenken als een professor uit nederland ergens twijfels bij heeft. Ook raar dat ik deze man niet veel in de media zie trouwens, je zou toch zeggen dat mensen hem wel eens willen aanhoren denk ik dan en hij lijkt me niet een niburuganger, wel;)
Molenaer
jopie1978Na ons de zondvloed is een optie natuurlijk, maar niet echt een verstandige. Zeker niet omdat we de mogelijkheden hebben voor alternatieven.
Als er nou één reden is voor een paar oorlogen die we hebben gezien de afgelopen tijd en eventueel nog zullen zien de komende tijd, dan is het wel om brandstof.
Ik ben dol op het millieu, maar de belangrijkte reden om te verduurzamen is wat mij betreft strategisch. Er staan miljarden mensen te dringen om een stukje van de taart en die gaan we echt niet meer tegenhouden.
jopie1978
MolenaerDaarom poste ik mijn berichtje van professor bas van geel. Niemand zegt dat het niet gewenst is als we minder fossiele brandstoffen gaan gebruiken, maar de vraag "waarom we dat willen" is fundamenteel voor al de internationale en nationale beleidsbeslissingen en meerjarenplannen. Het zou jammer zijn als we een europees "het plannetje betuwelijn" krijgen. Dit soort grappen kosten eventueel veel geld en wordt de samenleving uiteindelijk de dupe van doordat er weinig waarde aan een land wordt toegevoegd. De definitie van "Waarom" is mijn inziens de eerste en belangrijkste mijlpaal gedurende beleidstrajecten en is dus ook weldegelijk van belang.
Molenaer
jopie1978Emmef
jopie1978Alles raakt op. de vraag is niet OF maar WANNEER en WELKE alternatieven we dan hebben. Ach ja: het zal onze tijd wel duren.
Robert
Er worden drie forse stellingen geponeerd:
- Er is geen opwarming van de aarde
- Het omschakelen naar alternatieve energie-systemen kunnen we ons niet veroorloven in de huidige depressie
- Alternatieven ten opzichte van de huidige energievoorziening zijn slechter op allerlei vlak
Hierbij wordt voorbijgegaan aan de volgende
-‘The science is settled’, is een juiste weergave van de omstandigheden. Dat een paar weinig- tot niet gekwalificeerde personen zoals de auteur van dit stuk of de daily mail hierover twijvel zaaien is een gotspe. Het artikel wat wordt aangehaald is gebaseerd op een onderzoek van de National Weather Service for the UK - experts, die in een reactie het artikel misleidend noemen: http://metofficenews.wordpress.com/2012/10/14/met-office-in-the-media-14-october-2012/
- De puur financieel/economische overweging dat overschakelen op alternatieve vormen van energievoorziening te duur zou zijn gaat voorbij aan verschillende punten. Bijvoorbeeld dat grote investeringen ten tijde van grote werkloosheid en dalende productiviteit een goede besteding van geld zijn ( al is dan een hele discussie nodig over de meest renderende investeringsmogelijkheden en opportunity costs ); Of dat het terugrekenen van alle kosten van het gebruik van fossiele brandstoffen, waaronder schade door vormen van milieuvervuiling zoals klimaatverandering en gezondheidsschade, de zogenaamde externaliteiten, door de hele maatschappij gedragen en meegerekend moeten worden; Of bijvoorbeeld dat fossiele brandstoffen veel meer worden gesubsidieerd ( in toto, ik weet niet hoe dit zit per energie-eenheid ) dan hernieuwbare energiebronnen.
- De aangehaalde vo
iFred
RobertOpslag van wind- en zonenergie is nu juist heet grootste probleem waarmee de duurzame energie industrie nu kampt. Simpel wegwuiven is wederom een voorbeeld van de struisvogelpolitiek van de duurzame taliban. Denken dat het wel goed komt werkt niet en kost miljarden nutteloos geld waar we nu achter komen na decennia veel te optimistische, activistisch beleid.
Het verdelen van gebieden met overschot is wat er nu juist gebeurt in gidslanden als Duitsland en Denemarken waar het altijd op hetzelfde moment waait (en ook in Nederland in de toekomst overigens door het Energieakkoord) zodat er een zwaar overschot ontstaat dat in de buurlanden (Nederland, Oostenrijk, Polen) wordt gedumpt tegen afbraakprijzen, vaak met verlies.
Kortom, de auteur van dit commentaar vertoont ook het typische wegwuiven door de duurzame lobby van technische/economische problemen met duurzame energie die vooraf óf genegeerd, vergeten of erger, onder de tafel geveegd zijn.
Het idee dat het wel goed komt laten we maar vast beginnen zadelt ons op met torenhoge (energie)rekeningen voor de belastingbetaler en horizonvervuiling als we er achter komen dat we de problemen genegeerd hebben onder het morele mom van "klimaatbeheersing". Want die beheersing is er niet, CO2 uitstoot is NIET teruggedrongen!
Robert
iFredAls U mij vraag om wel iets zinnigs te zeggen over de kosten, dan wordt dat moeilijk, omdat er dan wel heel veel dingen moeten worden vergeleken, die niet zo 1-2-3 beschikbaar zijn. Zo worden fossiele brandstoffen op enorme wijze gesubsidieerd, via de belastingen, via oorlogen, via directe subsidies, via de dode mijnwerkers en de verloren levensjaren door luchtvervuiling. Maar welke getallen ik daaraan moet toekennen? Ik weet het niet. Kernenergie misschien, maar welke getallen moeten we eraan toekennen dat van tijd tot tijd bepaalde stukken gebieden en steden moeten worden afgeschreven voor de rest van het bestaan van de mensheid, plus nog eens van die leuke zaken als proliferatie en dergelijke? Lastig zomaar in een sommetje te vatten.
Natuurlijk kost het aanleggen van bijvoorbeeld stuwmeren in de noordzee veel geld, en als je als producent je electriciteit tegen dumpprijzen moet wegdoen ( of zelfs bijbetalen ) vindt je dat niet leuk, maar er zijn vele partijen die daar wel heel blij mee zijn. Aluminiumsmelters bijvoorbeeld. En er vallen ook doden bij het onderhoud van windmolens, en er worden allerlei akelige chemicalien gebruikt bij het maken van zonnepanelen. Als volwassenen, als burgers, moeten we desalniettemin keuzes maken, en daarvoor moeten we goed geinformeerd zijn. Het artikel waar wij hier op reageren is van te slechte kwaliteit om daarvoor te kunnen gebruiken.
Ik vraag me bovendien af of in dit tijdperk waarin Europa snakt naar economische stimulus, die nu slechts voorbehouden is aan de financiele sector die met nulr
iFred
RobertEn nog steeds geen enkel antwoord van je over de olifant in de kamer:
Ondanks alle maatregelen door de Energiewende is er geen nano-grammetje CO2 bespaard in Duitsland, er komt alleen nog meer bij, ondermeer door de (bruinkool) backup installaties die staande bij moeten zijn als de zon niet schijnt en het niet waait.
De mythe van subsidies op fossiele energie bijvoorbeeld. Even uit het woordenboek " is een door de overheid verstrekte inkomens- of (geld)kapitaaloverdracht aan gezinnen of ondernemingen. Het is een onderdeel van de overdrachtsuitgaven van de overheid." Zelfs dode mijn werkers worden meegeteld...
Wist je dat in de UK de fossiele industrie miljarden aan belasting en vergunningen betalen I(tot 81%)? Sommetjes moeten uiteindelijk toch gemaakt worden, want die worden door jouw en mij betaald. wij kunnen het nog betalen maar in Duitsland bv worden honderduizenden families afgesloten omdat ze de torenhoge energie rekening niet meer kunnen betalen.
Jouw (idealistische, non-calculerende) argumentatie zou misschien prima kunnen werken zo'n 10-15 jaar geleden, maar met de wetenschap van nu kunnen we niet anders concluderen dat de huidige energie politiek (o.a. het Energieakkoord) een uiterst kostbare doodlopende weg is. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Wat betreft je laatste alinea, ik houd er niet van dat er woorden in mijn mond worden gelegd die ik helemaal niet heb gezegd. Dit is een gebruikelijke taktiek door de groene lobby (meestal worden de kinderen en kleinkinderen er ook nog bij gehaald), maar het werkt gewoon niet en behoorlijk irritant. Dat klimaat te "beheersen" is, is een fata morgana, er betaat geen klimaat-thermostaat die men naar believen kan bedienen, hetgeen al blijkt uit het feit dat CO2 stijgt maar de temperatuur niet de laatste 18 j
Fledder
iFredWe leven in een enge wereld, wanneer mensen die een donder om de planeet geven als terroristen worden neergezet.
iFred
FledderFrancois Goedhart
U noemt drie stellingen van mij.
"er is geen opwarming van de aarde"
Ik heb gesteld dat er de laatste 18 jaren geen opwarming van de aarde meer is waargenomen.
Dat impliceert niet dat er daarvoor geen opwarming zou zijn geweest. Het IPCC erkent de pauze in de opwarming, zoals zij het noemen, ook. Men is van mening dat de warmte tijdelijk ergens is opgeslagen, een van de theorieën daarover is bijvoorbeeld in de diepte van de oceaan en over een aantal jaren zal hij weer versterkt terugkeren.
U noemt "the science is settled" Die "science" gaat over het klimaat en niet over de energieopwekking en daar heb ik het over in uw laatste twee stellingen. Ik heb het daar over de economische gevolgen van een politiek besluit, niet over het klimaat.
Overigens zou ik graag van u horen welke feitelijke onjuistheden ik heb geuit.
U zult toch niet ontkennen dat er een flink aantal wetenschappers van allerlei disciplines is waaronder physisists, statisticians die een andere mening hebben over het klimaat.
Ik dacht dat dat altijd in de wetenschap mogelijk moet zijn en zelfs wenselijk.
Cor Peul
Francois GoedhartRobert
Francois GoedhartWat betreft "the science is settled", wordt deze vrij goed weergegeven in de IPCC rapporten, die in essentie een overzicht geven van de literatuur die over het onderzoek van wetenschappers wordt gegeven, al is de toonzetting in de aanbevelingen die worden gedaan aan de optimistische kant ten opzichte van wat ik hoor uit de hoek van natuurkundigen, waar ik uit afkomstig ben. Hierbij moet ik wel stellen zelf geen onderzoek te doen of heb gedaan naar de gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen.
Omdat het IPCC rapport ( 1e deel, 5e publicatie ) een overzicht geeft van de gepubliceerde literatuur kan inderdaad gesteld worden dat "the science is settled" en dat er een "consensus" bestaat in de resultaten van onderzoek. Die dus inhouden dat de aarde opwarmt, de afgelopen jaren inderdaad vooral in de oceaan, wat ik vanuit m
La Vaca
Robertbps
Crooner
Korte termijn belangen zoals het economisch herstel zijn ondergeschikt aan deze risico mitigatie.
Voorts zijn windparken (ook op zee) een goede investering in de toekomst. De plannen van het Energieakkoord voor windparken op zee kosten Nederland maximaal 1,2 miljard euro of leveren maximaal 12,3 miljard euro op, afhankelijk van de klimaatschade door CO2-uitstoot. Zie SEO Economisch Onderzoek << http://bit.ly/1AFnFqB >>.
slaapgraag
CroonerDaarnaast: de processen die tot klimaatverandering leiden zijn niet van de ene op de andere dag te stoppen. Pas in 2014 merken we dat de ozonlaag boven de polen niet meer afneemt omdat we in de jaren '90 CFK-beleid gingen voeren - en reken maar dat de klimaatprocesssen een stuk ingewikkelder zijn dan dat. In het ergste geval zijn zichzelf afremmende ecologische processen al omgedraaid naar zichzelf versterkende processen. Dan valt de tempratuursstijging echt niet meer te beperken tot 2 graden Celsius.
slaapgraag
slaapgraaghttp://www.changemagazine.nl/klimaatkennis/onderzoek/niets-doen-aan-klimaatverandering-duurste-oplossing-voor-europa
Emmef
Laten we, geleid door mooie gedachtenmodellen, indicaties en correlaties op indirect gemeten waardes ons beleid bepalen. Gewoon doorgaan. Want E = B: de economie bepaalt immers de buitenwereld en niet andersom.
Totdat die fossiele brandstof wel echt op is. Dan blijkt dat de waarde van die variabelen - oeps - toch gelimiteerd had moeten zijn. Nét iets te ver geëxtrapoleerd. Zitten we met een mooie industrie zonder grondstoffen.
Geld en modellen bluffen we uit het niets tevoorschijn, olie niet. Maar wie dat begrijpt?
Emmef
EmmefLudovikaa
Fledder
Maar goed, laat ik een andere invalshoek kiezen: het maakt niet uit of het waar is of niet. Met of zonder klimaatverandering is het een FEIT dat we alsnog op alternatieve energie moeten overstappen. Ook is het een feit dat ontbossing, leegvissing en vervuiling met een achtergrond van een groeiende, steeds meer consumerende wereldbevolking niet houdbaar is op een eindige planeet.
Oftewel, de uitkomst, ook al is die al duidelijk, maar blijkbaar zien we wetenschappelijk inzichten inmiddels als politiek discussiepunt, doet er niet toe. Duurzaamheid is geen optie, het is een must. Blijkbaar kennen mensen nog steeds niet de betekenis van het woord "unsustainable". Het betekent gewoon "niet vol te houden", het eindigt als we op deze manier doorgaan.
En nee, het is nooit een goed politiek moment om grote sommen geld te investeren in de alternatieven. Maar geld en politiek zijn verzinsels, energie en de ene aarde die we hebben niet.
Marc
Energiediscussies moet je ook niet vermengen met klimaatdiscussies, daar ga je nooit uitkomen.
Uitgangspunt is hoe zo efficiënt mogelijk CO2 bespaart kan worden. Vervolgens kan je discussiëren in hoeverre de huidige energiepolitiek daadwerkelijk bijdraagt aan CO2 reductie of dat het slimmer is om meer focus te leggen op energiebesparing, kernenergie, verschuiving van kolenstroom naar schaliegas stroom, etc.
Ook deze discussie is nauwelijks te voeren omdat de emotie de boventoon gaat voeren want fossiel is slecht en wind/zonne-energie is altijd goed, kernenergie is altijd fout.
Zie ook het GroenLinks standpunt t.a.v. warmtekrachtkoppeling (WKK). WKK is altijd slecht want is gekoppeld aan groene energie. Dat het een grote bijdrage levert aan reductie van CO2 uitstoot, doet ineens niet meer ter zake.
Marc
MarcAanvullend: In Duitsland erkent de denktank achter de energiewende inmiddels dat de energiewende mislukt is en leidt tot meer CO2 uitstoot vanwege de toename van kolenstroom. Zie http://notrickszone.com/2014/12/09/energiewende-takes-a-massive-blow-top-green-energy-proponent-concedes-blunder-with-ugly-consequences-huge-blow-to/#comments
De geschetste problemen worden alleen maar erger als Nederland meer windmolens plaatst. De stroomnetten zijn gekoppeld en ook in Nederland worden gascentrales uitgefaseerd en vervangen door kolencentrales. Aangezien deze slecht regelbaar zijn zullen de stroomoverschotten bij veel wind en/of zon toenemen en tegen negatieve prijzen gedumpt moeten worden terwijl de kolencentrales vrolijk doorgaan met produceren.
Joost Kroes
- Het lijkt alsof de krappe energiereserves in België worden toegeschreven aan het gebruik van 'groene' energie. België is echter voor de helft afhankelijk van kernenergie en er staan 3 van de 7 reactoren uit i.v.m. haarscheuren en technische problemen. Dit heeft niets te maken met de 'onbetrouwbare' productie door groene energie.
- Er wordt gesproken over hoge energieprijzen in Duitsland als gevolg van de grote hoeveelheid windmolens/zonnepanelen. Frappant genoeg wil het noodlijdende Aldel een kabel naar Duitsland i.v.m. goedkopere stroom. Stellen dat de industrie dus lijdt onder het grote percentage duurzame energie in duitsland is een foute redenering.
- Er wordt zonder afdoende bewijs of reden geïmpliceerd dat de PMI index negatief wordt beïnvloed door de energietransitie. Ik zie graag de paper tegemoet waarin dit onomstotelijk wordt vastgesteld.
- Als laatste wordt biomassa even in het verdomhoekje gegooid met het argument dat het onbegrijpbaar is waarom dit 'kan'. Dit geeft toch een behoorlijk gebrek aan kennis rondom het onderwerp.
Het centrale argument in dit artikel is dat dat de economie hieronder zou lijden.
Vreemd genoeg noemt de auteur niet al die andere maatregelen die de economie 'schaden' zoals uitstootnormen, lawaainormen, vervuilingsnormen, regelingen tegen bodemvervuiling en het dumpen van gevaarlijk afval. Ik vermoed dat de auteur gewoon een hekel heeft aan duurzame energie en zijn punt probeert te ventileren met slecht onderbouwde argumenten. Jammer. Dit soort artikelen vind ik afdoen aan de kwaliteit van FTM.
Marc
Joost Kroesvan de grote hoeveelheid windmolens/zonnepanelen. Frappant genoeg wil
het noodlijdende Aldel een kabel naar Duitsland i.v.m. goedkopere
stroom. Stellen dat de industrie dus lijdt onder het grote percentage
duurzame energie in duitsland is een foute redenering.
De Duitse consument draait middels de stroomprijs op voor de kosten van de energiewende. De gesubsidieerde stroom wordt vervolgens onder kostprijs met verlies op de stroommarkt verkocht en weggegeven vanwege overschotten. Doen ze dat niet dan krijg je een black-out vanwege het overschot aan stroom (kolencentrales laten zich slecht regelen en het is goedkoper om ze aan te laten staan dan af te regelen (gezien de lange opstarttijden)) M.a.w., de industrie profiteert van de door subsidie ontstane overschotten en de burger betaalt de echte prijs.