Politieke rel om belastingontwijking Goldman Sachs

2 Connecties

Onderwerpen

Belastingontwijking

Organisaties

Goldman Sachs
2 Bijdragen

De Britse tak van Goldman Sachs overweegt bonussen pas uit te keren als de belasting omlaag gaat in april – een politieke rel is geboren.

“Ze zijn zo hebzuchtig, ze kennen geen schaamte.” Lord Oakeshott, prominent politicus en een van de meest luidruchtige Britse critici van banken liet gisteren in niet mis te verstane bewoording weten wat hij van de bankiers van Goldman Sachs vindt. 
 
Aanleiding voor de nieuwe ronde van Goldman-bashing is het plan van de bank om het uitkeren van bonussen over de jaren 2009, 2010 en 2011 uit te stellen tot na april. Dan gaat het toptarief omlaag van 50 naar 45 procent, wat natuurlijk gunstig is voor de goedverdienende bankiers. Kennelijk maalt Goldman niet om de gevolgen van dit gedrag voor haar reputatie.  
 
Ook bij de Labour-partij is dit in het verkeerde keelgat geschoten. Woordvoerders eisen dat de regering-Cameron de belastingverlaging ongedaan maakt, nu “gewone Britten” geconfronteerd zijn met harde bezuinigingen. Een woordvoerder van Cameron heeft laten weten niet te reageren op het gedrag van individuele ondernemingen.
 
Fiscal cliff
Goldman heeft zijn bonusbetaling in de VS ook fiscaal gunstig aangepast. Met de dreiging van de “fiscal cliff” (automatische bezuinigingen en lastenverzwaringen bij uitblijven van begrotingsdeal) eind 2012, besloot de bank de bonus voor het eind van het jaar uit te keren. Dat scheelde veel geld want de belasting voor inkomens boven 400.000 dollar ging uiteindelijk wel omhoog.  
 
Belastingontwijking van grote bedrijven staat de laatste tijd in het middelpunt van de aandacht in Groot-Brittannië. Zo kon koffieketen Starbucks op snoeiharde kritiek rekenen, ook van de regering. Maar rondom de banken blijft het stil, constateert de oppositie.
 
[Update]
 
Inmiddels heeft Goldman Sachs heeft na publiek commentaar van Bank of England op de fiscale bonustruc een vernederende aftocht moeten blazen. Zie dit artikel in the Guardian.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden