Hoe president Trump de economie naar zijn hand zou kunnen zetten

Hoewel de Verenigde Staten een uitgebalanceerd politiek systeem hebben met een scherpe machtsdeling tussen de president en het Congres, kan het Witte Huis op eigen houtje tot ingrijpende maatregelen besluiten. Mocht Donald Trump president worden, dan mogen we niet verbaasd opkijken als hij deze machtsmiddelen zonder aarzelen inzet. Wat zouden we dan kunnen verwachten?

Het is niet uitgesloten dat het politieke verloop van 2016 voor de nodige verrassingen gaat zorgen op de financiële markten. Een Grexit is wellicht nog eerder aan de orde dan een Brexit, al lijkt een Grexit van de radar verdwenen. De grootste invloed kunnen echter de Amerikaanse verkiezingen hebben. Als Donald Trump wordt gekozen, kan dit destructief zijn voor de aandelenmarkten en kan het politieke risico’s met zich meebrengen.

One-Liners

Donald Trump strooit met harde one-liners en speelt handig in op de ontevreden Amerikaanse burger die het establishment spuugzat is. Wat velen niet konden bevroeden, lijkt zich langzaam te voltrekken: Trump is opeens een serieuze presidentskandidaat. Velen zijn van mening dat de soep niet zo heet wordt gegeten omdat Trump te maken krijgt met het Amerikaanse Congress, mocht hij gekozen worden. De autoriteit van een Amerikaanse President wordt niettemin onderschat.

De relatief sterke dollar is Trump al geruime tijd een doorn in het oog

De relatief sterke dollar is Trump al geruime tijd een doorn in het oog. De kersverse president kan het Exchange Stabilization Fund (ESF) gebruiken om druk op de dollar te zetten. De minster van Financiën heeft namelijk een ruim mandaat om het ESF in te zetten, zeker als hij onder druk wordt gezet door de president. Daarnaast zou Trump de bezem kunnen halen door de Fed, en zelfs haar onafhankelijkheid kunnen aantasten. Fed-voorzitter Janet Yellen is bij zo’n exercitie haar baan niet meer zeker. Onder Jeb Bush of Hillary Clinton zou dit allemaal ondenkbaar zijn, maar onder Trump niet.

Handelsoorlog

Ook zou Trump een handelsoorlog kunnen beginnen. Deze week wond hij zich weer op over het feit dat Ford een nieuwe fabriek gaat bouwen in Mexico; hij noemde het een ‘absolute schande’. Volgens Trump is het handelsverdrag NAFTA niet in het belang van de VS, en moet het daarom op de schop. De nieuwe regering kan direct maatregelen nemen om NAFTA te ondermijnen, buiten het Congres om. De International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) geeft de president een breed mandaat om handel te blokkeren als hij dit nodig acht in het belang van de VS.

Wat minder bekend is, is dat Trump zijn imperium gefinancierd heeft met behulp van kleine banken. De grootste banken in de VS willen simpelweg geen zaken meer met hem doen. Dit zou deze machtige banken wel eens duur kunnen komen te staan. Op dit moment betalen banken simpelweg een boete bij wangedrag en daarmee is de kous af. Maar Trump zou veel verder kunnen gaan door bestuurders van deze banken te vervolgen. Daarnaast zou de president uiteindelijk, na wat herbenoemingen, invloed kunnen uitoefenen via de Financial Stability Oversight Council (FSOC). Op die manier zou hij de grootbanken kunnen opknippen.

Of Trump een bluffer is, komen we pas te weten als hij president is

De geschiedenis vertelt ons dat de machtsoverdracht in het Witte Huis voor de nodige turbulentie op de financiële markten kan zorgen. Of Trump een bluffer is, komen we pas te weten als hij president is. Mocht hij aan de macht komen, dan zullen de politieke risico’s toenemen. Volgens Trump is de aandelenmarkt sterk overgewaardeerd. Als het Witte Huis een bewoner krijgt die de naam Trump draagt, zullen beleggers hun algemene rekenmodellen neerwaarts bijstellen. Op die manier wordt de koersdaling die Trump voor ogen heeft een self-fulfilling prophecy.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen