Porsche nog steeds niet veilig voor claims

1 Connectie

Relaties

Porsche
3 Bijdragen

Beleggers ontvangen de juridische overwinning van Porsche optimistisch maar de vraag is of zij te vroeg juichen.

Porsche is door het hof van beroep in New York vrijgesproken van marktmanipulatie. De aanklagers, 26 hedgefondsen, meenden dat de autoproducent hen niet goed op de hoogte had gesteld van de beoogde overname van Volkswagen. De rechter was het daar niet mee eens. Opluchting voor beleggers: het aandeel steeg vanmorgen met 6,3 procent.

De rechterlijke conclusie was echter dat er onvoldoende verband was tussen New York en de ‘in de zaak aangehaalde gebeurtenissen’ omdat er alleen sprake zou zijn van telefoon- en emailverkeer in de Amerikaanse stad. Met andere woorden: de hedgefondsen hadden de zaak aangehaald in de verkeerde staat, maar dat wil nog niet zeggen dat de aanklacht elders kansloos is.

De aanklacht van marktmanipulatie richtte zich tegen de voormalige CEO van Porsche, Wendelin Wiedeking en Holger Härter, de ex-CFO. De hedgefondsen menen 1 miljard dollar te zijn misgelopen omdat de bestuurders de aandeelhouders van destijds niet goed op de hoogte hadden gesteld van de intenties om Volkswagen, Europa’s grootste autoproducent, over te nemen.

De fondsen zeggen dat er een ‘massive short squeeze’ ontstond in oktober van 2008 toen Porsche in stilte bijna alle vrije aandelen van Volkswagen kocht met als doel het overnemen van  de Duitse fabrikant, ondanks dat Porsche eerder verklaarde dat het geen interesse had in een aandeel van 75 procent.

Het aandeel van Volkswagen steeg toen kortstondig heel fors, waardoor hedgefondsen die short zaten veel geld verloren. Op een gegeven moment was Volkswagen zelfs eventjes het grootste bedrijf ter wereld naar beurswaarde.

Analisten waarschuwen dat dit juridische spel nog zeker niet over is. Bovendien staat er nog eenzelfde soort rechtszaak in de wacht van andere hedgefondsen tegen Porsche.