Portugal exporteert nu inwoners

2 Connecties

Relaties

Portugal Demografie
0 Bijdragen

Oude traditie herleeft: de Portugezen emigreren en masse.

De Portugezen hebben een oude traditie nieuw leven in geblazen: ze vertrekken. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren vooral Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg populair. Zo werd Parijs de grootste Portugese stad – na Lissabon. Een kwart van de inwoners van de Luxemburgse hoofdstad is van Portugese afkomst. In de eeuwen daarvoor trokken de koloniën Brazilië, Angola en Mozambique een bizar mengsel van verschoppelingen, ondernemers en avonturies aan. Ook Zuid-Afrika en Noord-Amerika hebben grote Portugese gemeenschappen.
 
Sinds de economische crisis ook Portugal hard raakt, neemt de emigratie weer toe. In 2011 verlieten 44.000 Portugezen het land, een stijging van 85 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het grootse deel van de emigranten was in de productieve leeftijdsgroep 25-29 jaar. 
 
Dat was 2011. De cijfers voor 2012 zijn nog niet bekend, maar volgens eerste schattingen zal de emigratie tegen de 100.000 mensen zijn. Een getal dat vergelijkbaar is met de grote emigratiegolven van de jaren 60. Angola en Brazilië zijn opnieuw populair. 
 
De krimpende bevolking is niet goed voor de Portugese economie en een demografische ramp. Het probleem wordt versterkt doordat er naast de emigratie ook nog eens veel te weinig kinderen worden verwekt. Net als in Italië en Spanje trouwens. De Portugese economie schreeuwt om sex.