Portugese economie schreeuwt om sex

3 Connecties

Onderwerpen

Italie Portugal Demografie
0 Bijdragen

De Portugezen plegen 'demografische zelfmoord'.

'Een land zonder kinderen is een land zonder toekomst,' zei de Portugese president Anibal Cavaco Silva in 2007. Hij wilde het Portugese volk uitdagen werk te maken van de voortplanting. Maar de financiële crisis waarin het land verkeert legde kennelijk een grote demper op het libido van zijn volk. Zelf heeft Cavaco Silva twee kinderen en vijf kleinkinderen.
 
In 2012 zal het geboortecijfer naar verwachting 10 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Het komt daarmee onder de doelstelling van 100.000 geboorten. In 2011 was het met 97.000 nieuw geborenen ook al aan de lage kant. Het gevolg: de bevolking van 10.781.459 krimpt dit jaar met zo'n 6000 zielen.
 
 
Het probleem in een notendop: een neerwaartse spiraal
 
 
De correlatie tussen economische voorspoed en het aantal geboortes wordt vaker gelegd. Maar het verband is niet altijd helder. Zo heeft in Europa in de periode 1999-2009 alleen het florerende Duitsland een lager geboortecijfer dan Portugal. Als de cijfers van de afgelopen drie jaar verwerkt zijn staat het Zuideuropese land onderaan op het gebied van bevolkingsgroei. (Hier een overzicht van de Europese vruchtbaarheidsratio van 1960-2009). Portugese belangenverenigingen voor famliies wijzen er op dat de ondersteuning voor ouders in hun land tot de laagste van Europa behoort. Het hebben van kinderen is daardoor financieel niet meer voor iedereen weggelegd.
 
Vruchtbaar
Om de omvang van een bevolking in stand te houden is het nodig dat er per vrouw gemiddeld 2,1 kinderen worden gebaard. De vruchtbaarheidsratio van de Portugese vrouw was in 2009 met 1,32, een van de laagste ter wereld. Dat valt nu dus nog lager uit. Troostend is wel dat het  sterftecijfer van kinderen in het land relatief laag is: 3,7 per 1000. In Zweden en Noorwegen is dat met 2,8 en 2,9 per 1000 nog lager, maar in Duitsland en Groot-Brittannië is het met respectievelijk 4 en 5 hoger. 
 
Portugal komt daarmee terecht in een Italiaans doemscenario van 'demografische zelfmoord'.  Italië heeft het grootste percentage bejaarden in de EU en heeft als sinds 1995 een hoger sterftecijfer dan geboortecijfer. Zo'n sterfte-overschot drukt steeds zwaarder op de begroting en beperkt het economisch groeipotentieel.
 
De bevolkingsgroei in Portugal staat nog meer onder druk nu duizenden Portugezen een oude traditie hebben opgepakt: ze emigreren. Naar Noord-Europa, maar vooral naar hun voormalige koloniën. Olie- en diamantstaat Angola is weer populair. Of het ook hierom is?
 
 
'Hup, Portugal!'

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Arne van der Wal
Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.
Gevolgd door 931 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren