Portugal op de schroothoop

  Moody's serveert Portugal af naar schrootstatus, de woningmarkt veert op en in Spanje opent zich een reservoir voor toekomstige topsporters. Dat en meer in Newswatch

  Woningmarkt veert op
  De ingreep om de overdrachtsbelasting te verlagen en daarmee de woningmarkt een duw te geven, lijkt succes te hebben. Volgens Nederlandse makelaars worden er sinds vorige week 25 procent meer koopwoningen bezichtigd. Dit stelt VBO Makelaar, de brancheorganisatie van makelaars en taxateurs. "De spiraal lijkt eindelijk doorbroken", aldus Roeland Klimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.
  Bron: De Telegraaf


  Moody's geeft Portugal de junkstatus
  De schuldencrisis in Europa is ook na de waarschijnlijke, tevens voorlopige redding van Griekenland nog lang niet voorbij. Om daar nog even bij stil te staan richtte kredietbeoordelaar Moody's zijn blik op de uiterste zuid-westpunt van Europa: Portugal. Een kritische analyse zorgde voor een demotie van het plaatselijke schatkistpapier dat sinds dinsdag de welbekende en zo gevreesde junkstatus heeft. Een tweede bail-out dient zich daarmee aan, omdat het land in de nabije toekomst niet geacht wordt in staat te zijn genoeg geld uit de markt te halen om zijn leningen te verversen. Het is niet onwaarschijnlijk dat ook Ierland en zelfs Spanje en Italië nog in de rij moeten aansluiten om hulp te vragen. Zorgen voor de wereldeconomie dus.
  Mohamed El-Erian, de co-chief investment officer van het grote hedgefonds Pimco voegde daaraan toe dat het hem "onwaarschijnlijk" leek dat de Europese problemen zullen leiden tot een "Lehman moment". Dit in tegenstelling tot wat eerder de vrijdag afgezwaaide DNB-president Nout Wellink en ook Jan Kees de Jager beweerden.
  Bron: Reuters

  De rating van Moody's komt een dag nadat Standard & Poor's een dodelijke beoordeling gaf aan een Grieks schuldenruilscenario door het land technisch failliet te verklaren. Angela Merkel verklaarde daarop dat de ECB, de Europese Commissie en het IMF vooral in het eigen oordeel vertrouwen moest hebben en minder in dat van de (Amerikaanse) kredietbeoordelaars.
  Bron: The Guardian  Cementconsumptie per hoofd van de bevolking sinds 1900
  Een bijzondere grafiek geproduceerd door de analisten van SocGen: het cementverbruik per hoofd van de bevolking. Opvallende uitschieters zijn Spanje (in de afgrond) en China (sky high).

   
  Schokkend: jeugdwerkloosheid in Europa
  Bovenaan de lijst het land dat tegenwoordig 's wereld beste voetballers levert, 's wereld beste wielrenner en de op een na beste tennisser van de wereld: Spanje. De Spaanse jeugd zal zich de komende tijd nog veel meer op de sport kunnen gooien. Bijna 45 procent van het jonge Spaanse volk heeft geen uitzicht op een baan. Aardig: Nederland staat op de laatste plaats.
  Bron: The Economist


  Cruijff dreigt alweer met opstappen
  De man die Jan van Beveren ooit uit het Nederlands elftal weerde, dreigt alweer met opstappen nu zijn voorstel om voormalig topspeler en geslaagd zakenman Tscheu La Ling tot directeur te benoemen, niet serieus wordt genomen door de Raad van Commissarissen van Ajax. De RvC, waar Cruijff zelf ook zitting in heeft, vindt La Ling te licht en te onbetrouwbaar. Kwalificaties die voor de vorige directeur Rik van den Boog ook al opgingen.
  Bron: De Volkskrant
   

  Het NOS-nieuws in 60 seconden:

   

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid