Portugal platzak

2 Connecties

Onderwerpen

Crisis Portugal

Portugese banken willen staat geen geld meer lenen. Het land dreigt aan de bedelstaf te raken - letterlijk.

Spannende dag in Lissabon. Op 4 april kwamen de leiders van de grootste Portugese banken in het diepste geheim bijeen in het hoofdkantoor van de Banco de Portugal. Met een keiharde boodschap voor de regering en centrale bank: wij lenen geen geld meer aan Portugal.

 
De banken eisen dat Portugal financiële hulp vraagt aan de Europese Unie om de schuldencrisis te beteugelen. Na de downgrading van het land tot de status van een quasi-junkbond door kredietbeoordelaars Moody's en Fitch vrijdag 1 april zijn leningen onbetaalbaar geworden. Vanochtend steeg de yield op 5-jaars staatsobligaties tot een recordhoogte van 10,070%.
 
De Portugese politiek is op dit moment zo krachtig als een eend met een gebroken nek. In maart viel de regering-Socrates op zijn bezuinigingsplannen. Deze week ligt in Lissabon het openbaar vervoer plat door een staking van het metro-personeel. NIeuwe verkiezingen moeten uitkomst brengen. 
 
in een analyse dringt weekblad The Economist er op aan te erkennen dat de periferie van de eurozone failliet is.  De Portugese staatsschuld is opgelopen tot 100 procent van het bruto binnenlands product. 
 
 
 
 
  • Klik hier voor een indruk van de Nederlandse blootstelling aan Portugal en andere PIGGS-landen. 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 696 leden