© ANP Kippa/Remko de Waal

‘Portugese politie doet aangifte tegen RTL-programma Ontvoerd’

De Portugese nationale politie heeft bij het Portugese Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen RTL-programma Ontvoerd, in verband met de handelwijze van de programmamakers in Portugal. Dat meldt de publieke tv-zender RTP vrijdag.

Volgens de zender heeft de GNR, zoals de nationale politie-eenheid van Portugal heet, de aangifte tegen Ontvoerd ingediend wegens het filmen met verborgen camera. In een uitzending die in oktober 2015 in Nederland op tv kwam, was te zien hoe Ontvoerd-presentator John van den Heuvel en zijn team, met hulp van de GNR, een 5-jarig meisje schreeuwend en huilend bij haar moeder weghaalden en overdroegen aan haar vader.

Volgens de GNR was voor de betrokken agenten niet duidelijk dat ze tijdens deze overdracht gefilmd werden, en hadden de tv-makers hier ook geen toestemming voor. Van den Heuvel en zijn crew zouden zich hebben voorgedaan als vrienden van de vader. Ze zouden hebben verzwegen dat ze journalisten waren en bezig met een tv-programma. De nationale politie werkte aan de overdracht mee, omdat de Nederlanders vooraf op het politiebureau een Europees Arrestatiebevel lieten zien dat liep tegen de moeder van het meisje.

De aangifte werd ontdekt door journalisten van het RTP-onderzoeksprogramma 'Sexta ás 9' ('Vrijdag om 9 uur'). Zij deden onderzoek naar de acties van Ontvoerd in Portugal na berichtgeving door Follow the Money hierover. De hele reportage werd vrijdagavond uitgezonden.

Een woordvoerder van RTL laat weten nog niet officieel op de hoogte te zijn gesteld van de aangifte tegen Van den Heuvel en zijn team. ‘Voorlopig wachten we het dus even af.’