Positieve punten aan de horizon

Nu de rook als gevolg van de turbulentie op de financiële is opgetrokken, is het tijd voor een nuchtere blik. Eigenlijk ziet het er dankzij goedkope olie, de lage koers van de euro en goed nieuws uit de VS en China namelijk helemaal niet zo beroerd uit, vindt belegger Jan Dwarshuis. Waar komt die onrust dan vandaan?

De financiële markten blijven om aandacht vragen nu de volatiliteit flink is toegenomen de laatste weken. Forse koersdalingen worden opgevolgd door sterke koersstijgingen. In mijn laatste column merkte ik op dat het verklaren van koersdalingen velen goed af gaat. Immers, de lijst met zorgen is lang in de wereld.

De vraag van vorige week was of u een baissier bent omdat de koersen dalen, of omdat er fundamenteel iets vreselijk mis is? Nu de koersen wat lijken te herstellen is het moment daar om een paar positieve aandachtspunten aan te stippen.

Cruciaal

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt door veel technisch analisten als cruciaal gezien. Ik ben geen fan van de technische analyse, maar het 200 daags voortschrijdend gemiddelde is wel een gegeven om in uw achterhoofd te houden. Wanneer de S&P 500 eronder duikt is de kans zeker groter dat het jaar in het rood wordt afgesloten.

De beurs is een complex geheel en laat zich niet voorspellen, dat weet iedereen. Het heeft ook geen zin om u daar iedere dag mee bezig te houden of druk om te maken. Waarom het 200-daags gemiddelde vaak een aardig ijkpunt is, lijkt opgesloten te liggen in de trendmatigheid van de beurs als geheel. 'The trend is your friend' zegt men weleens, een stelling die op de beurs zeker op gaat. Het 200-daags gemiddelde lijkt op de één of andere manier het ideale ijkpunt te zijn voor de verandering van de trend.

Bloeddruk omhoog

Interessant is dat de S&P 500 deze maand ruim onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dook. De bloeddruk bij de technisch analisten neemt dan direct toe en ze voorspellen dan automatisch meer ellende. Dit is op zichzelf al voorspelbaar.

Feit is dat de S&P 500 deze week met de sterkste stijging in meer dan een jaar weer boven het 200-daags gemiddelde gesloten is. De zogenaamde correctie van de S&P 500 kan om deze reden tot op heden beter bestempeld worden als een redelijke dip. Op basis van slotkoersen is de maximale daling van de S&P 500 slechts 7,4 procent geweest.

Positieve factoren worden genegeerd, zoals bijvoorbeeld een dalende olieprijs

Hoe dan ook, kopen in een dip lijkt nog steeds de beste strategie te zijn dit jaar. Dat komt omdat de aangekondigde ellende meevalt en de koersen ondertussen wel gedaald zijn. Wanneer koersen dalen vanwege ebola en tegelijkertijd worden er in de VS cijfers gepubliceerd over een afnemende werkloosheid – welke we in bijna 40 jaar niet gezien hebben – is dat op zijn zachtst gezegd merkwaardig te noemen. Hysterie is soms best welkom, maar wel tot op zekere hoogte.

Meer ellende?

Hebben we alle koersellende nu achter ons liggen? Zoals gezegd, dat weet niemand. Positieve factoren worden echter genegeerd, zoals bijvoorbeeld een dalende olieprijs, hetgeen wel degelijk een opsteker voor de economie kan betekenen, ondanks de deflatoire impact. Daarnaast geeft een goedkope euro Europa zeker wat extra mogelijkheden om eindelijk eens uit het economische dal te komen.

De afnemende economische activiteit in China kunnen we vooralsnog beter bestempelen als een afkoeling dan een keiharde landing. Verder lijkt een eventuele rentestijging in de VS pas eind 2015 een punt van aandacht en krijgt de zogenaamde President’s Rally steeds meer grip op de markt. Last but not least is de ECB vervroegd begonnen met het opkopen van obligaties.

Maar er zit wel degelijk een adder onder het gras; zodra de centrale bankiers de markt echt op eigen benen laten staan, noteren de beurzen wereldwijd structureel lager. Deze maand liet de Fed officieel de teugels wat vieren door tapering definitief te beëindigen. Het is mede daardoor een redelijke verklaring voor de turbulentie welke we onlangs gezien hebben; een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.