PPI is ten dode opgeschreven

1 Connectie
1 Bijdrage

Bankverzekeraars hebben de premiepensioeninstelling omarmd. Met dit nieuwe pensioenvehikel proberen ze de aandacht af te leiden van het werkelijke probleem, betoogt pensioenexpert Richard Cok.

De PPI  is door de politiek in het leven geroepen om een goedkoop en transparant alternatief te bieden voor de woekerpensioenen van pensioenverzekeraars. Dat de PPI zich richt op de uitvoering van de zogenoemde beschikbarepremiepensioenen is niet zonder reden: dat zijn nu precies de producten waaraan de grote bankverzekeraars jarenlang, ongestoord, grof geld aan hebben verdiend.

 
Dat verklaart ook waarom juist bankverzekeraars massaal de PPI hebben omarmd en verwelkomd. 
 
Niet alleen omdat zij daarmee mooie sier kunnen maken en de aandacht kunnen afleiden van de werkelijke problemen, maar (en dat is de werkelijke reden) ook  omdat zij hiermee het ongestoord door kunnen gaan met veel geld verdienen aan pensioenpremies. Ik leg u uit hoe dat in zijn werk gaat.
 
Huisfondsen
De PPI  wordt in dat geval gebruikt als ordinair distributiekanaal om de eigen huisfondsen te kunnen blijven vullen met pensioenpremie. Want daarin schuilt het enige en echte belang voor de bankverzekeraars. Huisfondsen zijn daarbij niets meer of minder dan vergaarbakken van premies waaraan allerlei andere financiële producten zijn gekoppeld. Ze zorgen ervoor dat de ‘geldfabriek’ blijft draaien.  
 
De PPI zal zich dan ook aan de voorkant ‘schoon’ en ‘transparant’ presenteren. De  werkelijke kosten en winsten zullen zich onzichtbaar verstoppen in de huisfondsen en direct ten laste van het rendement worden gebracht. Realiseert u zich wel dat 1 procent minder rendement over 30 jaar een 1/3 van een pensioen kost. Dat huisfondsen zich aan het toezicht van De Nederlandse Bank mogen onttrekken speelt daarbij een niet te onderschatten rol.
 
Ik trek dan ook de parallel met de introductie van het banksparen in 2007. Daarmee werd beoogd particulieren tegen lage kosten te laten sparen voor het pensioen, of te sparen voor de aflossing van een hypotheek. Nu, 4 jaar verder, laat de praktijk zien dat er niets is veranderd. Het banksparen is inmiddels volledig ten prooi gevallen aan de grote bankverzekeraars en feitelijk worden dezelfde producten, zij het in een ander jasje, nog steeds verkocht. 
 
Banksparen, PPI – het is business as usual
 
 
 
 
Richard Cok (41) is als financieel planner gespecialiseerd in pensioenen. Hij is onder meer oprichter van WorldWide Pensions dat onlangs het MKB Pensioenfonds introduceerde