© ANP Koen van Weel

Hoe premier Rutte ‘Nederland Belastingparadijs’ in stand zal houden

1 Connectie
64 Bijdragen

De afschaffing van de dividendbelasting gaat definitief niet door, zo verklaarde premier Rutte maandagmiddag. Het geld zal worden besteed aan 'het vestigingsklimaat’. Maar wat betekent dat nu concreet? Arno Wellens geeft een hint.

Een intellectueel spelletje verplassen. Nu de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat, is er budgettaire ruimte (van 2 miljard euro per jaar) om voor iemand anders ‘iets leuks’ te doen. Uit een eerste reactie van de minister-president mogen we opmaken dat er geïnvesteerd zal worden in ‘het vestigingsklimaat’ van de BV Nederland – het bedrijfsleven dus. Het geld gaat niet naar de publieke sector om bijvoorbeeld de salarissen van leraren en verplegers te verbeteren, zoals onder meer de PvdA had gehoopt. 

Maar wat betekent die zinsnede ‘naar het vestigingsklimaat’ nu eigenlijk concreet? Een waarschijnlijk scenario is dat de door het kabinet voorgestelde bronheffing op buitenlandse rentes, dividenden en royalties van tafel verdwijnt. Zoals we eerder dit jaar schreven, betaalden aandeelhouders van beroemde buitenlandse brievenbusmaatschappijen in de oude sittuatie nauwelijks tot geen belasting over het geld dat door Nederland stroomt. De hele wereld, van buitenlandse staatshoofden tot Oost-Europese oligarchen en muzikanten als Bono, houdt om die reden graag kantoor aan een Amsterdamse gracht of in een van de torens aan de Zuidas. 

Blijft ‘Nederland Belastingparadijs’ nu volledig intact?

Aan die situatie, van ‘Nederland Belastingparadijs’, zei premier Rutte bij het aantreden van zijn derde kabinet een einde te willen maken. In de nieuwe situatie zouden de genoemde geldstromen met een bronheffing van 30 procent door de Nederlandse fiscus worden belast. Als de betrokken vennootschappen vervolgens dividend uitkeren aan de buitenlandse aandeelhouder, dan mag die onbelast blijven – vandaar de voorgestelde afschaffing van de dividendbelasting. Maar nu dat laatste niet doorgaat, is het goed mogelijk dat het eerste ook niet doorgaat, dus dat de genoemde bronheffing ook achterwege wordt gelaten. 

Dan zou de oude situatie, die van Nederland Belastingparadijs, dus volledig intact blijven. Wat denkt u? Laat uw reactie achter in de comments, en als u echt weet waar u over praat (en alleen dan) kunt u een mail sturen naar arno.wellens@ftm.nl