
Belastingontwijking: leuker kunnen ze het op de Zuidas niet maken. Wel makkelijker. Lees meer
Er bestaat een wereld waarin iedereen die iets te verbergen heeft, geld kan oppotten en ongestoord kan uitgeven, zonder ooit gepakt te worden.
Schrijver en journalist Oliver Bullough doopte deze wereld ‘Moneyland’ en schonk ons daarmee een fantastisch concept om de schimmige offshore-wereld beter te begrijpen. Follow the Money zoekt uit welke rol Nederland speelt bij het doorgeleiden van schimmige en ongeoorloofde geldstromen. Welke bankiers, fiscalisten en advocaten steken corrupte regimes, fraudeurs en oligarchen de helpende hand toe?
C-Corp: de speciaalzaak voor Poetins vrienden in belastingparadijs Nederland
Dit zijn de Nederlandse advocaten van Kremlin-kleptocraten (update 15 maart)
Deze Russen kan Nederland plukken (update 15 maart)
Amerikaanse lobby torpedeerde invoering hogere belasting voor multinationals
Amerikaanse lobbyisten probeerden belastingparadijs Nederland te ‘redden’
Hoekstra’s tropische belastingparadijs
Dagboek van een corporate lobbyist: zo meng je je in fiscaal beleid
Podcast | Een loslippige Gerrit Zalm
ABN Amro gokte onder Gerrit Zalm met geld van de belastingbetaler
Van ’s werelds 100 grootste bedrijven ontwijken er 55 belasting via Nederland
Witteboordencriminaliteit wordt veronachtzaamd, terwijl daar absurd veel geld in omgaat. Lees meer
Dankzij de talloze belastingverdragen met andere landen is Nederland in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de voornaamste belastingparadijzen op aarde.
Niet alleen lopen de geldstromen van de grootste bedrijven op aarde langs de Amsterdamse Zuidas, ook is de Nederlandse wet- en regelgeving zeer geschikt voor fraudeurs en witwassers. Tegelijkertijd is door onderbezetting in het opsporingsapparaat de pakkans voor deze financiële misdaden minimaal. FTM gaat op zoek naar de witteboorden die hun diensten verlenen aan criminelen, onderzoekt waarom de politiek geen hardere maatregelen neemt en hoe het ‘woud’ aan onderzoeksinstanties beter zou kunnen functioneren.
Ambtenaar Justitie kraakt berekening witwascijfers
Schrijver en journalist Roel Janssen: ‘Rol Nederland in internationale belastingontwijking is beschamend’
Den Haag wil criminelen raken in hun portemonnee – toch lukt dat nauwelijks
De opmerkelijke partners van het Fraude Film Festival
President-commissaris ABN Amro doet per direct afstand van investering via Britse Maagdeneilanden
Advocatenkantoor Houthoff: het ‘Kremlin aan de Zuidas’
Hoe het OM zelf aantoonde waarom advocaten niet deugen als fraude-onderzoekers
Antiterreurregister kost ondernemers, kerken en goede doelen 100 miljoen
Huisaccountant waarschuwde ABN Amro al jaren voor witwasproblemen
Het bord voor de kop van de Nederlandse politiek: fraude en witwassen
Tom de Swaan tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van 2019 in het hoofdkantoor van ABN AMRO. © Robin Utrecht
President-commissaris ABN Amro doet per direct afstand van investering via Britse Maagdeneilanden
Tom de Swaan, president-commissaris van ABN Amro, doet per direct afstand van zijn belang in een safari-onderneming van een oud-collega in Tanzania en Kenia. Dit heeft De Swaan via een intern bericht aan het personeel van ABN Amro gemeld. De Swaans investering liep via de Britse Maagdeneilanden en Mauritius. ‘Ik vind het zeer vervelend dat de bank door mijn toedoen op deze wijze in het nieuws is gekomen.’
Tom de Swaan, als president-commissaris de belangrijkste toezichthouder op ABN Amro, heeft zelf een steek laten vallen. Hij stak via een twijfelachtige investeringsstructuur via de Britse Maagdeneilanden en Mauritius zo’n 50.000 euro in het bedrijf Asilia, dat safari’s organiseert in Tanzania en Kenia. Asilia valt onder een vennootschap in Mauritius, dat weer geld ontvangt van Candace Management Limited, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden.
Die laatste vennootschap kon behalve De Swaan ook demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra, Maarten Muller, commissaris bij Van Lanschot Kempen, en Alexandra Schaapveld, commissaris bij Société Générale, tot zijn investeerders rekenen.
Maandagmiddag liet ABN Amro na vragen van Follow the Money weten dat De Swaan afstand heeft genomen van deze constructie, die door het Het Financieele Dagblad, Trouw en Investico in het kader van de Pandora Papers werd onthuld. De president-commissaris schonk deze middag zijn aandeel aan de oprichter van Asilia, Jeroen Harderwijk, een oud-investeringsbankier van ABN Amro.
Know your customer
Het nieuws van zondagavond valt slecht bij veel medewerkers van ABN Amro, zo klinkt het binnen de bank. Net als andere banken heeft ABN Amro een grote Know Your Customer-afdeling opgezet die klanten doorlicht, en die zeer alert dient te zijn op constructies via oorden als de Maagdeneilanden en Mauritius. Over die uitgebreide checks van bankmedewerkers klagen veel mkb’ers.
‘De suggestie die nu is ontstaan, is met name heel erg vervelend voor al onze collega’s die zich elke dag inzetten het beste te doen voor de bank en haar klanten en terechte vragen stellen bij dergelijke bedrijfsconstructies,’ erkent De Swaan in een intern bericht aan ABN-medewerkers deze middag. ‘Daarvoor bied ik mijn welgemeende excuses aan.’
Dit interne bericht is het enige dat ABN Amro over de zaak kwijt wil, laat de woordvoerder weten. Een persbericht over het in opspraak raken van de topbestuurder vindt de bank niet nodig.
In april dit jaar wees het Openbaar Ministerie ABN nog terecht. De bank kreeg een boete van 480 miljoen euro wegens het niet naleven van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Het OM is naast de boete ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toenmalige leidinggevenden: Gerrit Zalm, Joop Wijn en Chris Vogelzang.
Na de bekendmaking van de boete stelde De Swaan dat ‘dit een zeer serieuze zaak is. De bank heeft zijn poortwachtersfunctie niet goed uitgevoerd. Dat is onacceptabel en dit is niet waar ABN Amro voor staat’.
‘ABN Amro heeft strikte belastingnormen en voert actief dialoog met klanten over hun bedrijfsconstructies,’ stelt ook de woordvoerder van ABN. ‘De heer De Swaan onderschrijft het beleid van de bank ten aanzien van ongewenste belastingconstructies. De Swaan heeft zijn investering in Asilia altijd opgegeven aan de Nederlandse belastingdienst.’ De Swaan heeft er begrip voor dat de structuur anno nu vragen oproept.
Belastingparadijs
Volgens De Swaan en ABN Amro is geen sprake van belastingontwijking. Omdat de structuur via Mauritius loopt, is dat waarschijnlijk toch het geval. ‘Mauritius is voor Afrika wat Nederland en Luxemburg zijn voor Europa,’ zegt onderzoeker Maarten Hietland van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).
Volgens De Swaan is het safaribedrijf een soort goed doel: hij noemde zijn investering in Het Financieele Dagblad een ‘gift’. Hoekstra vond de onderneming interessant omdat die zich bezig zou houden met ‘duurzaam toerisme’. Dat de onderneming in 2010 is ondergebracht bij het trustkantoor Mitco op Mauritius lijkt in tegenspraak met die goede bedoelingen. Uit een melding in het bedrijvenregister van Mauritius blijkt dat het safaribedrijf de status ‘global’ heeft. Dat betekent dat het in aanmerking komt voor zeer gunstige belastingtarieven.
Op Mauritius betalen bedrijven amper belasting, blijkt onder andere uit eerder onderzoek van het ICIJ. Dat kan dankzij ‘obscure internationale afspraken’, terwijl Afrikaanse landen belastinginkomsten mislopen. Uit het eerdere ICIJ-onderzoek blijkt dat een producent van kinderprogramma’s in Tanzania op advies van KPMG zichzelf geld leende via een vehikel op Mauritius. Het moederbedrijf loste die lening weer af bij de dochter op Mauritius, waardoor het 3 procent belasting betaalde over dat bedrag, in plaats van 30 procent te Tanzania.
In Kenia zijn structuren via Mauritius eveneens omstreden. Volgens critici loopt Kenia belastinginkomsten mis vanwege een zeer nadelig belastingverdrag met Mauritius. Het Keniaanse hooggerechtshof heeft het belastingverdrag tussen Kenia en Mauritius in 2019 ongeldig verklaard. Het beroep op die uitspraak loopt nog.
De Swaan werd in 2018 benoemd tot president-commissaris bij de ABN Amro op voordracht van de Raad van Commissarissen. Hij volgde daarbij Olga Zoutendijk op.
Follow the Money kreeg het interne bericht dat Tom de Swaan maandagmiddag om 13.31 uur aan zijn medewerkers bij ABN Amro stuurde. Hieronder geven we dat bericht integraal weer.
‘Beste collega’s,
Gisteren is mijn naam genoemd in het kader van een belegging in een onderneming die gevestigd is op de Britse Maagdeneilanden. Ik vind dat erg vervelend voor onze bank en alle collega’s. De investering in het bedrijf van oud ABN Amro-collega Jeroen Harderwijk is met een goed hart gedaan en met oprechte intenties. Ik snap heel goed dat de gekozen constructie vragen oproept in de huidige tijdgeest.
De investeringsstructuur met een vennootschap, Candace Management Ltd., is twaalf jaar geleden niet door mij opgezet en heeft mij en de andere investeerders nooit voordeel opgeleverd. De investering is al helemaal niet bedoeld voor belastingontwijking of erger, ik heb het altijd als een gift beschouwd aan een oud-collega die iets goeds wilde doen voor de lokale economie in Tanzania.
Het valt mij aan te rekenen dat ik het afbreukrisico van deze structuur onvoldoende op mijn netvlies heb gehad. De suggestie die nu is ontstaan, is met name heel erg vervelend voor al onze collega’s die zich elke dag inzetten het beste te doen voor de bank en haar klanten en terechte vragen stellen bij dergelijke bedrijfsconstructies. Daarvoor bied ik mijn welgemeende excuses aan.
Om dit te onderstrepen zal ik per direct de investering afstoten en deze schenken aan de oprichters van Asilia zodat eens te meer duidelijk is wat de bedoeling van deze investering is geweest.
Ik wil ten zeerste benadrukken dat ik volledig achter de uitgangspunten sta die ABN Amro huldigt ten aanzien van het ontmoedigen van het gebruik van ongewenste fiscale constructies. Ik vind het zeer vervelend dat de bank door mijn toedoen op deze wijze in het nieuws is gekomen.’
13 Bijdragen
ben wellerdieck 4
Wat is er nou mis met het organiseren van safari’s in Tanzania en Kenia? Niks toch? Nobele zaken!
´Candace Management Limited, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Die laatste vennootschap kon behalve De Swaan ook demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra en Alexandra Schaapveld, commissaris bij Société Générale, tot zijn investeerders rekenen.´
´Het OM is naast de boete ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toenmalige leidinggevenden: Gerrit Zalm, Joop Wijn en Chris Vogelzang.´
De onderwereld borrelt in de top van Nederland naar boven. Het is daar een stinkende poel die begint over te lopen.
Dit verhaal sluit mooi aan op het interview met topadvocaat Jaap Winter met zijn rookgordijnen van kenmerkende genuanceerde oordelen en euphemistisch taalgebruik.
Niek Jansen 9
ben wellerdieckHerman van Rijn
Met belangstelling gelezen
Pe Oosterhoff 1
Als je iets voor het land wilt doen zou je kunnen beginnen met daar netje belasting te betalen.
Ook vreemd dat je de investering dan cadeau doet aan een vriend (waarvan je het op een of andere manier vast wel terug krijgt in contanten of natura) en niet gewoon aan een instelling of goed doel in Tanzania geeft.
Co Stuifbergen 5
Pe OosterhoffAls het een gift was, hoefde het geld dus nooit terug te worden betaald? En nooit dividend uitgekeerd te worden?
"De investeringsstructuur .... heeft mij en de andere investeerders nooit voordeel opgeleverd"
Dan is de vraag wie daarvan dan wel profiteerde.
Marco Fredriks 4
Co Stuifbergen 5
Marco Fredriksimagoschade voor De Zwaan en de ABN AMRO.
Leg eens uit waarom hierdoor de behoefte aan Central Banks Digital Currencies ontstaan zou.
Marco Fredriks 4
Co StuifbergenCo Stuifbergen 5
Marco FredriksAls deze constructie legaal is, zal het volgen van deze geldstromen niet tot meer belasting leiden.
En u schreef "behoefte" met aanhalingstekens.
U impliceert hiermee dat de behoefte niet reëel is.
M.a.w. dat dit soort incidenten een voorwendsel zijn om digitale valuta (digital currency) in te voeren.
Marco Fredriks 4
Co StuifbergenDirk Damsma
Co StuifbergenNiek Jansen 9
Zelfs de kop van Poetin wordt afgedrukt bij hoofdartikelen over de Pandora Papers, waarin weliswaar wel verwezen wordt naar zijn ‘inner circle’.
Follow the money, en wie blijken dan de financiers te zijn van de OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project), die gegevens gelekt heeft naar de BBC en the Guardian en dat zijn USAID (United States Agency of International Development) ,US Department of State ( min.btl.zaken), EU, Soros en meer CIA assets.
Het ICIJ (International Consortium of Investigative Journalism) , dat de Pandora Papers onthuld heeft , is een partner van de OCCRP , maar ook die club moet zich toch afvragen waarom namen van Amerikanen totnutoe ontbreken in publicaties over de Pandora Papers.
Follow the money en wat blijkt dat ICIJ een onderdeel is van CPI (Center of Public Integrity) dat gefinancierd wordt door George Soros ‘Open Society Foundation’ en in hetzelfde gebouw in Washington DC kantoor houdt, op een steenworp afstand van het Witte Huis.
Zoals we weten is Soros een fervente anticommunist en betrokken bij financiering van pro-westerse coups of pogingen daartoe ism eerder genoemde instanties State Departm. en USAID
Of is het de CIA?
‘The group behind the Pandora Papers, ICIJ, which left out all US politicians, is funded by:
-CIA front Ford Foundation
-NATO member Norway
-Open Society of billionaire Soros, longtime CIA asset
-Big Tech oligarch Omidyar, close ally of US regime-change ops’,
volgens Ben Norton, onderzoekjournaist van Grayzone en the Intercept.
Frank ten Voorde
Als advocaat heb ik een cliënt bijgestaan wiens bankrekening bijna een jaar lang is geblokkeerd om 'te checken of hij wel deugde'. Steeds als dat met hard bewijs duidelijk was gemaakt, bedacht ABN/AMRO weer een nieuwe vraag/hindernis. Uiteindelijk is het gelukt de blokkade opgeheven te krijgen, maar elke vorm van proportionaliteit en subsidiariteit bij de bank ontbreekt op dit punt.
Als bestuurder proberen we al meer dan een jaar een simpele bankpas voor de stichting te activeren. Na talloze brieven, formulieren, bezoeken aan bankkantoren en handtekeningen blijft de bank maar 'controleren' of het allemaal wel deugt.
En dan deze toezichthouder (het woord alleen al in deze context) mooi weer spelen met goede bedoelingen. Bovendien valt op dat hij geen spijt heeft van hij gedaan heeft, maar van het feit dat dat bekend is geworden en dat de bank daardoor negatief in het nieuws kwam.