Beeld © EPA/Peter DaSilva

Presteren

4 Connecties

Relaties

Fraude Wells Fargo

Personen

Warren Buffett

Organisaties

Volkswagen
14 Bijdragen

Wanneer u een gemiddelde vermogensbeheerder vraagt in welke bank in de wereld u het beste kunt investeren, zal hij zeggen: Wells Fargo. Het succesverhaal achter de bank is indrukwekkend, maar inmiddels is er een spoor van fraude opgedoken bij het bedrijf. De druk om te presteren was kennelijk te hoog, een fenomeen dat we eerder ook zagen bij het Volkswagenschandaal.

Medewerkers van Wells Fargo lichtten sinds 2011 op grote schaal klanten op. Ze openden neprekeningen, vroegen ongevraagd creditcards aan en brachten hun klanten daarvoor kosten in rekening. Dat het interne controlesysteem van Wells Fargo hopeloos gefaald heeft is pijnlijk. Daarnaast lijken externe accountants vakkundig om de tuin te zijn geleid. Dat maar liefst 5300 medewerkers in staat zijn geweest om 2 miljoen nep-rekeningen te openen is een hard gelag voor de ‘beste bank ter wereld’.

De scheidslijn tussen de druk vanuit het management en de eis om te presteren bij Wells Fargo is simpelweg te vaag geweest. Wells Fargo heeft een uitstekende reputatie hoog te houden en is door haar tomeloze drang om te presteren te ver gegaan. Bij Volkswagen zien we min of meer hetzelfde patroon: het automobielbedrijf probeerde iets af te dwingen dat het helemaal niet waar kon maken.

Kopie

De beste belegging is een belegging die bij het grote publiek vrijwel onbekend is en een structurele onderwaardering kent. Dit vergt veel individueel onderzoek, en daar is vaak geen tijd voor; het verkooppraatje is belangrijker. Daarnaast vergt zo’n investering geduld, en dat hebben beleggers niet: de waan van de dag heeft immers meestal de overhand. De kwestie Wells Fargo karakteriseert een aantal issues die het daglicht niet kunnen verdragen. Het feit dat medewerkers de reputatie van Wells Fargo structureel te grabbel hebben gegooid, is in de financiële wereld onvergeeflijk.

De beweegredenen van Buffett zijn de uwe niet

Vaak worden posities door vermogensbeheerders gekopieerd van een van de beste beleggers ter wereld; Warren Buffett. Wells Fargo is daarvan een goed voorbeeld. De les is echter dat de beweegredenen van Buffett de uwe niet zijn. Kopiëren is derhalve zinloos. Daarnaast moet iedere belegger zijn eigen onderzoek doen en zijn eigen overwegingen in ogenschouw nemen. Er zijn meer banken waarin u kunt investeren, met een beter businessmodel en meer perspectief dan Wells Fargo. Persoonlijk ben ik erg benieuwd hoe een belegger als Buffett zal reageren op de fraude bij Wells Fargo. Als hij handelt zoals in het verleden, verkoopt hij zijn belang in de loop der tijd en neemt hij stilzwijgend afscheid van de beste bank ter wereld.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

Over de auteur

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.

Lees verder Inklappen