Saoedische olieprins koopt Twitter

De Saoedische prins Alwaleed bin Talal heeft een belang gekocht in Twitter. Hij pompt zo’n 230 miljoen euro in het bedrijf.

Een belang van bijna 4 procent bemachtigt hij. Dan zou de markt totale waarde van Twitter op zes miljard euro waarderen. 
 
Prins Alwaleed is een superrijke en jubelt met zijn geschatte vermogen van 15 miljard euro lekker mee aan de top van Forbes’ miljardairlijst. Hij is een neef van de Saoedische koning Abdullah.
 
Kingdom Holding
Zijn investeringsbedrijf Kingdom Holding had al grote belangen in onder meer HP, eBay, Apple, General Motors, Citigroup en News Corp. In Jeddah, in Saoedi-Arabië, bouwt Kingdom Holding de hoogste toren ter wereld.
 
Leuk detail is dat de prins zelf geen Twitter gebruikt. Wel zijn vrouw Ameerah Al-Taweel, die 83 duizend volgers heeft en met bijna 500 tweets er lekker op los kwekt. 
 
Twitter heeft plannen om volgend jaar naar de beurs te gaan. De waardering zou daarvoor moeten doorgroeien naar 7,5 miljard euro. De prins kan in theorie dus een mooi rendement tegemoet zien.
 
100 miljoen Twitteraars 
Twitter is opgericht in 2006 in San Francisco en telt sinds september meer dan 100 miljoen actieve leden die elkaar korte tekstberichten sturen. De service genereert voornamelijk inkomsten uit advertenties, maar verdient verder ook aan overeenkomsten met zoekmachines.
 
In 2010 bedroeg de omzet van het sociale netwerk volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau eMarketer circa 50 miljoen dollar. Vorig jaar december had de sociale netwerkdienst nog een waardering van 2,8 miljard euro.